Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Laat ons kiezen om te leren!

Laat ons kiezen om te leren!

Door Pim

Beste nieuwe minister van onderwijs,

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe baan als onderwijsminister. Geen makkelijke post. U moet er immers voor zorgen dat duizenden rotpubers de komende jaren hun diploma's kunnen halen. Maar hoe? Nou, iedereen wil leren, daar ben ik van overtuigd.

Ook ik, 16 jaar, wil leren. Ik ben niet alleen. Iedereen wil leren: van mijn driejarige nichtje dat wil leren lopen, klasgenoten die dromen over bakken met geld tot mijn vader die nog elke dag aan zijn Duits werkt.

Massale desinteresse

Maar waarom moet elk klaslokaal er dan hetzelfde uitzien? Dertig onderuitgezakte leerlingen, zover mogelijk achter in de klas, luisterend naar een leraar die wanhopig kennis ons hoofd in probeert te pompen. Volgens mij heb ik een oplossing voor dit probleem van massale desinteresse. Het gaat om dat ene woordje: leerplicht

Want iedereen wil leren, daar ben ik van overtuigd. Maar wie heeft er ooit bedacht dat we een 'plicht' nodig hebben om te leren? Iedereen wil, vroeg of laat, slimmer worden. Bewust of onbewust, benoemd of onbenoemd wil iedereen iets leren.

Niet hetzelfde leren

Maar al die kinderen die achter in de klas uit hun neus eten dan? Al die uitkeringstrekkers die sinds hun zestiende op de bank zitten? Die jongeren die volgens sommigen naar een tuigdorp zouden moeten verhuizen? Ik ben er van overtuigd dat ook zij willen leren. 

Het probleem is hier niet willen leren. Iedereen wil leren. Alleen slaagt niemand met enige macht en invloed, niemand zoals u, erin om eens na te denken en te beseffen dat niemand hetzelfde wil leren.

Na zo'n 200 jaar leerplicht is die achterhaald. Leren moet, dus is het saai: het wekt aversie op. Iets wat moet is bijna nooit leuk. Iets wat mag is altijd leuker. En iets waarvoor je mag kiezen is altijd het leukst.

Persoonlijke keuze

Iedereen wil een persoonlijke keuze maken, daar ben ik van overtuigd. Dus waarom niet meer keuzevrijheid? Waarom moet ik per se biologie of informatica kiezen bij mijn N&T-profiel? Waarom moet ik per se geschiedenis doen bij E&M? Waarom kan ik geen gelukkig mens worden zonder wiskunde? 

Waarom laten we iedereen hetzelfde leren terwijl iedereen later zo verschillend werk gaat en wil doen? Geef ons een kleinere basis die we zelf uit kunnen bouwen. Iets wat we allemaal moeten weten voor onze algemene ontwikkeling en laat ons daarna zelf kiezen.  

Vreemde vakkenpakketten

Ik zou u, nieuwe minister, willen vragen om dapper te zijn. Om een hand uit te steken naar ons, de leerlingen - tromgeroffel - de toekomst. Maak van onze leerplicht, na het basisonderwijs en twee of drie jaar middelbare school, alstublieft een kiesrecht. Laat ons kiezen wat we willen doen. Laat ons rare combinaties maken, vreemde vakkenpakketten samenstellen en voorgekauwde combinaties kiezen als we dat willen.

Denkt u er eens over na. Dat kan geen kwaad. Doe het niet te lang, wat daarvan komen we ook niet hoger op al die lijstjes waar we zo graag bovenaan willen staan. Stop met het bekvechten over de toekomst, onze toekomst, ons onderwijs. Begin met plannen maken, nadenken en kom met een voorstel waar niemand omheen kan. Begin met kiezen.

Iedereen wil en zal kiezen om te leren, daar ben ik van overtuigd. Geef ons die keuze. Laat ons kiezen om te leren!

Pim ten Thije

Gepubliceerd op 2 november 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Tjeerd

Tjeerd

Haha, je zou je bijna voor kunnen stellen dat dit artikel geschreven is voor de reactie's. Geinig geschreven, verder, natuurlijk, een vrij waardeloos punt.

Kort samengevat: jíj wilt leren, je nichtje, je vader en eventueel nog een paar vrienden zullen dat ook willen. Ik schat alleen in dat er in Nederland honderdduizenden jongeren rondlopen die het liefste niets leren.

Bijvoorbeeld zodat ze de hele dag op de xbox kunnen zitten - een van de talloze voorbeelden.

Gevolg: Niet leren > Geen diploma > Geen (of slecht) werk > Geen (of weinig) geld > Geen (of weinig) geld voor de staat > wel kosten voor de staat (Die xbox en het gas, water en licht moeten toch betaald worden) > verlies.

Je merkt het. Ik struikel er een beetje over. Misschien goed voor het onderwijs, maar intussen wel rete-slecht voor de rest van Nederland.

11 jaar geleden

W.

W.

En we gaan ook ergens anders de mist in. 'Een kleine basis'. Wat hoort daaronder? Wiskunde, Nederlands en Engels? Terwijl je daarvoor zegt dat je zonder wiskunde ook een gelukkig mens kunt worden?

En wat zul jij er van balen als jij die technische studie wilt doen, maar je hebt in de derde geen scheikunde gekozen. Dan ben je wel de pineut.

11 jaar geleden

S.

S.

't is wel een goed punt, maar het is wel zo dat je op je 15e nog niet echt kunt kiezen of je wel of niet naar school blijft gaan. We gaan immers altijd voor dat wat op korte termijn het leukst is...

11 jaar geleden

R.

R.

Leerplicht werd aangenomen in 1901, dus als jij dan roept dat het zo'n 200 jaar geleden is, zou ik je wiskunde iets serieuzer nemen als ik jou was ;);)

11 jaar geleden

S.

S.

Ik ben juist blij met de vastgestelde vakkenpakketen, nu heb ik tenminste een pakket dat een beetje aansluit bij mogelijke studies. Als ik in de derde mijn eigen vakken had mogen kiezen, was daar niets van terecht gekomen.

11 jaar geleden

Pim

Pim

@Tjeerd: niet met je eens. Het is het onderwijs van nu, wat ons zo ongeïnteresseerd maakt. Als je naar peuters kijkt, zie je (ook in onderzoek), dat ze allemaal ongeveer even creatief en geïnteresseerd zijn.

Daarnaast: van een tijdje niets doen ga je niet dood. Prima levenservaring als de op zeker moment de rekening moet betalen en dus wel aan het werk moet.

Als je in dat werk verder wil komen zul je toch bij moeten leren, dat is een opgave, maar een veel leuker en een die veel meer vanzelf gaat, omdat je het zelf wil, omdat je zelf hebt gekozen om juist dat te leren.

11 jaar geleden

R.

R.

Kan ik mooi een online course 'Machine Learning' bij Stanford University doen en een maandje uit trekken om mijn spelling bij te spijkeren (ik ben dyslectisch dus het kan wel wat beter....). Zonder dat ik gestoord wordt met proefwerken en schriftelijke overhoringen.

Wanneer een kind op de basisschool mag kiezen welk boek die leest, zie je dat er veel vaker een boek word gekozen dat ingewikkelder is. Als je mensen zich zelf laat uitdagen tijdens het lezen dan ontstaat er een storm van nieuwsgierigheid en motivatie.

Dus help snel de op bankjes ongemotiveerde wegkwijnende kinderen, want ze hebben geen seconde de mogelijkheid gehad om te beslissen waar ze nu zijn.

11 jaar geleden

K.

K.

Dit plan is geprobeerd. Meerder malen. En elke keer is het hopeloos mislukt. Iederwijs is hier een goed voorbeeld van. Uitzondering daar gelaten, zijn hier mensen door in enorme achterstand gekomen ten opzichte van leeftijdsgenoten en komen er later achter dat wat ze willen doen, ze niet kunnen / mogen doen.

Structuur en regelmaat is saai, en nodig. Daarnaast is het als docent heel belangrijk om je leerlingen meer te bieden. Jij lijkt je ogen te sluiten voor wat leraren je kunnen -en vaak willen- bieden. Goede docenten zijn meer dan kennis-spuiten die het proberen te injecteren met een grote naald.

En je ziet nog iets over het hoofd: Biologie zonder scheikunde? Nou, ze zien je aankomen op het HBO of de Universiteit. Biologie zonder natuurkunde is al lastig genoeg, laat staan dat je het 'broedervak' van biologie uitsluit. Wil jij biologie doen? Wees blij dat je scheikunde hebt gedaan. Je komt geen biologische studie door zonder. De profielen zijn zo ontworpen dat jij straks verder kan.

Daarnaast vergeet je iets heel simpels: Je bent een jong mens, een puber. Vooruit kijken gaat lastig als je je niet baseert op de ervaringen van mensen die je voor zijn gegaan.

Jouw idee? Klinkt misschien leuk als je onderuit gezakt zit bij wiskunde, maar het zal niet werken. En 'levenservaring'? Nou, vraag het aan iemand die het heeft: Er is niets zo vernietigend demotiverend, vetmakend en deprimerend als thuiszitten en nietsdoen. Leuk voor 2 weken, maar dan is de lol er echt wel van af.

Gelukkig denkt onderwijs Nederland aan jouw toekomst en krijg je de juiste vakken en ondersteuning, hoe saai ook, om later geen spijt te hebben van je jeugdigheid.

11 jaar geleden

F.

F.

''Waarom kan ik geen gelukkig mens worden zonder wiskunde? '' HAHA! zo waar! Goeddd en heel leuk geschreven!

11 jaar geleden

F.

F.

Ik ben het er he-le-maal mee eens!!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.