Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Opletrobot houdt je bij de les

Opletrobot houdt je bij de les

Door 7Days

Je kent het wel: je zit in de les, de leraar houdt een verhaal, maar er dringt niks tot je door. Je staart wat voor je uit en in gedachten ben je ver weg. Als het aan Amerikaanse onderzoekers ligt, kan dat in de toekomst niet meer. Ze deden een proef met een robot die je hersenactiviteit meet.
Door Sytse Wilman

"We dwalen allemaal wel eens af in gedachten, dat gebeurt mij ook," vertelt Bilge Mutlu, een van de onderzoekers. ‘Het is belangrijk om je te kunnen richten op datgene waar je mee bezig bent. We hopen dat onze techniek daarbij kan helpen.’

Nachtmerrie

Toch klinkt het als een nachtmerrie voor de meeste scholieren: een computersysteem dat in de gaten houdt of je wel oplet. De onderzoekers gebruiken elektroden om je hersenactiviteit te meten. Zo kunnen ze zien of je oplet of zit te dutten. Handig voor een docent, die kan dan meteen dromerige leerlingen tot de orde roepen.

Lijkt dat je al verschrikkelijk? De onderzoekers gaan nog een stap verder. Ze koppelen het opletsysteem aan een robot die een les voorleest. Die reageert meteen op je herseninformatie. Als er te weinig aandacht is, verheft hij zijn stem of maakt hij een armgebaar, zodat je er beter bij bent.

Werkt het?

We willen je niet bang maken, maar ja: het systeem werkt. De onderzoekers hebben getest hoe goed studenten een robotles onthouden. En wat blijkt? Leerlingen onthouden de les beter als de ‘metalen leraar’ inspeelt op hun hersenactiviteit.

De informatie wordt minder goed onthouden als de robot zijn stem niet verheft en geen armgebaren maakt. Als hij dat op willekeurige momenten doet, werkt het ook minder goed dan wanneer hij het doet als de aandacht wegzakt.

Straks in jouw klas?

Onderzoeker Mutlu ziet een grote toekomst voor robotleraren. "Ik denk dat robots in alle onderdelen van je leven een rol gaan spelen en zeker in het onderwijs. We bekijken nu hoe onze techniek kan helpen de concentratie en motivatie van leerlingen te verbeteren."

Toch staat er heus niet morgen al een opletrobot in je klas. De apparatuur is heel duur. De eerste school die de techniek wil gebruiken, zal ook veel kritiek krijgen. Niet iedereen vindt het een goed idee om de hersenen van leerlingen te bespioneren. De kans is groter dat er uiteindelijk robotjes in de winkel komen die je zelf kunt instellen om te helpen bij je huiswerk.

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: wij bieden jullie een selectie van het nieuws uit 7Days en zij verblijden hun abonnees met sublieme schrijfsels van onze bloggers!

Gepubliceerd op 12 juni 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.