Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Stempeltje voor superschool

Stempeltje voor superschool

Door 7Days

Sommige scholen zijn goed in kunstonderwijs. Andere doen erg hun best om maatschappelijke stages leuk te regelen. En op een derde school lopen ze net een stukje harder voor leerlingen met dyslexie.

Scholen die in álles uitblinken, kunnen vanaf dit najaar het stempel ‘excellent’ krijgen.

Door Nathalie Strijker

Het excellente scholenplan komt uit de koker van onderwijsminister Van Bijsterveldt. Zij wil dat niet alleen zwakke scholen met naam en toenaam bekend zijn, ook de supergoede verdienen wat haar betreft extra aandacht. "Er is veel verschil tussen het scoren van een 6 min of een 10," aldus de minister.

Speciale jury

Scholen kunnen zichzelf aanmelden voor de eretitel ‘excellent’. Een speciale jury van onderwijswetenschappers en andere deskundigen, gaat dan beoordelen en vergelijken. In de jury zit bijvoorbeeld Martin Bootsma, leraar van het jaar in 2011. Leerlingen spelen nauwelijks een rol in de beoordelingen.

Dit najaar worden de namen van de eerste excellente scholen bekendgemaakt. Wat die precies met dat stempel kunnen, is nog onduidelijk. Ze krijgen van de minister in elk geval geen extra geld.

Excellente leraren

Al eerder bedacht het Ministerie van Onderwijs een plan om excellente leraren extra te belonen. Elke school zou een paar docenten aan moeten wijzen die het heel goed doen. Zij zouden extra geld krijgen en als voorbeeld voor andere collega’s dienen. Maar scholen liepen niet warm voor dat plan. De meeste leraren waren het er over eens dat het lastig is om objectief te meten wie het beste lesgeeft. Bovendien zou het beloningensysteem alleen maar voor scheve gezichten in de lerarenkamer zorgen.

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: wij bieden jullie een selectie van het nieuws uit 7Days en zij verblijden hun abonnees met sublieme schrijfsels van onze bloggers!

Gepubliceerd op 11 juni 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

S.

S.

Als ik het plan goed begrijp kan het resultaat worden dat alleen de scholen die zo slim zijn zich hiervoor aan te melden een 'excellente stempel' te krijgen. Maar of je je aanmeldt zegt natuurlijk niet zoveel over je excellentie. In "The Voice of Holland" wordt ook niet de beste zanger van Nederland gevonden, maar de beste van de zangers die zich voor het programma aan hebben gemeld. En dat is heel wat anders!

11 jaar geleden

W.

W.

Simon, inderdaad, maar waarom zou een school zich niet willen aanmelden? Hoewel het natuurlijk nu nog wel onduidelijk is wat er met deze status kan worden gedaan.

11 jaar geleden

W.

W.

En ik ben er niet blij dat leerlingen hier geen inspraak in hebben. Waarom niet?

11 jaar geleden

N.

N.

Er staat: Leerlingen spelen nauwelijks een rol in de boordelingen. Moet boordeling niet beoordeling zijn?

Ik vind het niet zo'n goed idee,als de onderwijsinspectie nou een cijfer zou geven en dat daaruit de super scholen komen,ala. Maar niet een hele nieuwe jury en idd wat ook boven mij genoemd is het word dan van de opgegeven scholen en niet van alle scholen.

11 jaar geleden

K.

K.

Klopt als een bus. Ik heb 't gefixt.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.