Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De beste jonge schrijver van Nederland

De beste jonge schrijver van Nederland

Door Merel

Jong schrijftalent hebben we genoeg in Nederland, maar wie is nou de aller-, allerbeste? Jongerencultuurwedstrijd De Kunstbende gaat er elk jaar naar op zoek.

Na een regionale voorronde en een zinderende finale kwam deze dude bovendrijven als 's lands beste jonge schrijver: Roelof ten Napel (19) uit Friesland.

Talent of niet, Roelof houdt zich met veel meer dingen bezig dan alleen schrijven: "Ik ben nu druk met het afronden van mijn propedeusejaar Wiskunde in Utrecht. Daar woon ik doordeweeks op kamers, en als ik thuiskom in Joure staat mijn piano op me te wachten. Ik speel al zo’n tien jaar en componeer ook zelf stukken. Helaas kom ik er minder aan toe nu ik in Utrecht zit."

Weinig soeps

En toch ook meedoen aan de Kunstbende, hoe zit dat? "Ik vind gewoon heel veel dingen leuk. Dit is ook niet mijn eerste Kunstbende-ervaring. Ik heb al twee keer meegedaan in de categorie Theater & Performance, en vorig jaar voor het eerst met Taal," vertelt Roelof.

Hij lacht: "Maar dat was niet veel soeps!" Hoezo niet? "Ik schreef toen nog niet zo lang. Ik denk dat ik pas zo’n anderhalf jaar echt serieus bezig ben met schrijven." Maar dit jaar was het dus raak. Hoe schatte hij zijn kansen van tevoren in? "Ik zeg niet dat ik landelijke winst had verwacht, want dat doe je natuurlijk nooit, maar ik was dit keer wel heel zeker over mijn tekst."

Juryrapport

En terecht. Had de jury nog speciale opmerkingen? Roelof: "Na afloop kreeg ik mijn juryrapport thuisgestuurd en dat was over het algemeen heel lovend. Het enige minpuntje was dat het nog iets te veel 'een voordracht' was. Dat vind ik moeilijk: iets op een natuurlijke manier brengen en uitspreken terwijl je op een podium in de Melkweg staat."

De tekst die Roelof schreef, Isolationist, gaat over een jongen die zichzelf compleet inbouwt in zijn kamer om psalmen te bestuderen. Ehm, autobiografisch? Roelof lacht. "Dat hield ik de jury voor de grap even voor, maar nee, zo’n freak ben ik niet hoor. Hoewel ik wel enigszins van gesloten ruimtes houd. Ik zal niet snel een deur op een kier laten staan."

Drie boeken

En nu? Verschijnen er volgend jaar meteen drie boeken en een autobiografie van Roelof? "Er is wel een natraject bij de Kunstbende, met allerlei workshops en trainingen, maar dat gaat deze zomer pas echt van start. En ik heb al wat mailcontact met mensen die me ooit zouden kunnen helpen."

Maar ehm, hoe moet dat dan op de lange termijn, met zoveel talent? Daar heeft Roelof al over nagedacht. "Je staat er misschien niet bij stil, maar wiskunde, taal en muziek hebben zó ontzettend veel overeenkomsten! Dat vind ik heel interessant. Een muziekstuk heeft bijvoorbeeld dezelfde soort opbouw als een tekst, en bevat daarnaast heel veel elementen en verhoudingen die je in de wiskunde ook tegenkomt. Het liefst zou ik me daar later mee bezig willen houden. Maar eerst nog even mijn studie halen, want in al deze drukte haal ik meer zesjes dan achten!"

PS: een aanvulling van een attente lezer. Roelof heeft het inmiddels óók geschopt tot de finale van die andere grote landelijke schrijfwedstrijd: WriteNow!.

Gepubliceerd op 26 mei 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

E.

E.

Van muziek snap ik niet zoveel, maar ik ben wel heel benieuwd naar de overeenkomsten tussen taal en wiskunde! Ik zou er wel wat kunnen verzinnen, maar ik zou ze nooit uit mezelf zomaar aan elkaar koppelen.

En eh, gefeliciteerd? ;)

11 jaar geleden

V.

V.

Wat gek dat er in dit stuk helemaal niet staat dat hij ook een finalist is van WriteNow!

11 jaar geleden

S.

S.

@VV: goeie aanvulling. Ik heb het er even bij gezet.

11 jaar geleden

V.

V.

Top, dankjewel :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.