Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Deze taalfouten maak jij nooit meer

Deze taalfouten maak jij nooit meer

Taalpuristen en taalnazi's zijn vervelende mensen met een slecht huwelijk die je op iedere taalfout wijzen. Maar, lieve kijkbuiskinders, soms is het nodig. Echt.

Want soms zijn er fouten die een totaal verkeerde draai aan je zin geven, of gewoon Echt Niet Meer Kunnen.

Daarom selecteerde Scholieren.com uit het taaltipboek Hoe bereidt je een paard? (aanrader!) de acht meest gemaakte taalfouten, met de uitleg over hoe het wel moet. Zo kun je er tenminste nog wat van leren ook. Want daar zijn we voor. En zo.

1: dt-fouten zijn volstrekt onnodig

In de onderbouw word je er mee dood gegooid: toetsen waarbij je moet opschrijven of hij wordt met -d of -dt eindigt. Terwijl het echt niet zo moeilijk is. De truc: ik heb van mijn leraar Nederlands geleerd dat je hoofdwerkwoorden moet vervangen met het werkwoord loopt. Bijvoorbeeld:

Het wordt vandaag slecht weer.

Als je wordt uitspreekt, kun je niet horen of het nu met een -d of -dt eindigt. Daarom vervang je wordt met loopt.

Het loopt vandaag slecht weer.

Vrij aparte zin, maar zo weet je wel dat je wordt met -dt moet schrijven. Peanuts.

2: Rutte's beleid of Ruttes beleid?

Een beroemde fout in dit verband is het boek Homme's hoest van W.F. Hermans. Het had namelijk moeten zijn: Hommes hoest. Echter, de schrijver vreesde dat de lezer hoest zou lezen als een werkwoordsvorm, en niet als een zelfstandig naamwoord. Om zulke fouten voor eens en altijd uit te bannen:
- de s die bezit aangeeft (Joriekes blog of Jorieke's blog?) wordt na een stomme -e altijd aan de naam of het woord vast geschreven (dus: Joriekes blog). Ook bij medeklinkers (Kims blog).
- als een woord eindigt op een a, i, o, u of y, dan schrijf je een apostrof tussen het einde van het woord en de s (Eva's boek).
- staat er al een -s op het einde? Dan komt er wel een apostrof, maar niet nog een s: Agnes' blog.

3: gebruik komma's

4: hoed je voor de gebiedende wijs!

Eigenlijk is de gebiedende wijs heel simpel. Maar wanneer er een -d of een -t in het spel is, wordt het lastig. Maar ook hier kun je weer de 'lopen-truc' gebruiken. Bijvoorbeeld:
Word eens wat minder brutaal!
Dan vervang je word met loop:
Loop eens wat minder brutaal!
Weer een vrij aparte zin, maar nu weet je wel dat je word in gebiedende wijs met alleen een -d schrijft. Nergens een -t te bekennen immers.

5: vieze woorden zijn vies

Sommige woorden of zinnen kun je beter vermijden. Gewoon, omdat iedereen er de rillingen van krijgt. Zoals deze:
- Mijn persoontje
- Hoofdpijndossier
- Collegaatje
- Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf

6: 1 + 1 = geen drie

Cijfers en letters worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl er toch bepaalde regels voor bestaan. Ook trekt het getal driehonderdvijftig minder de aandacht dan 350.  Enkele regels hiervoor:
- De getallen een tot en met twintig, honderd en hele honderdtallen, duizend en duizendtallen, miljoen en miljard schrijven we in letters. De rest in cijfers: 36, 324234.43423, 1.000.001.
- Combinaties als tweehonderd en drieduizend worden aaneengeschreven, maar: vier miljoen, vijf miljard.

Maar natuurlijk zijn er wel weer uitzonderingen:
- Kelly is 20 en Jorieke is 17.
- Er vielen 10 doden en 28 gewonden.

7: wees zuinig met accenten

''Dus ik zéi zo van méid, doé hét nou niét! Maar jáááá, ik zéi dus al zo van, je moét het natuurlijk zélf weten, ik géef alleen maar míjn méning, wat je er daadwerkelijk mee doét is dus een ánder verhaal hé!''

8: het gebruik van haar en zijn

Het is de man zijn vrouw en de vrouw haar man, maar dat wisten we eigenlijk al. Maar is een bibliotheek nou vrouwelijk of mannelijk? En een regering die alleen maar uit mannen bestaat? Well, aan enkele woorduitgangen kun je zien dat een woord vrouwelijk is. Zoals deze: -ij, -ing, -heid, -teit, -theek, -nis, -tuur, -ine, -sis, -ie, -sofie, -logie. De rest is vaak mannelijk.

Gepubliceerd op 22 april 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Klopt als een trein! Kunnen jullie ook een artikeltje schrijven over contaminaties? Zelfs leraren gebruiken ze zoals bijvoorbeeld uitprinten of aanbelanden. Als leraar zijnde moet je wel beter weten (:

12 jaar geleden

C.

C.



Je gebruikt er zelf ook eentje, beetje jammer. :a



't Is 'leraar zijnde' of 'als leraar'.

12 jaar geleden

S.

S.

En waar blijven de 'hun' fouten? 'Zij' wordt bijna niet meer gebruikt!

12 jaar geleden

S.

S.

En vergeet de "groter als" fouten niet! het lijkt wel alsof deze basis kennis volledig ontbreekt. Ook naar is het verkeerde gebruik van ergeren en irriteren!

Nu we het toch over taal hebben.....Wat is de officiële (correcte) uitspraak van auto? Spreken we die uit met de klank van de pijn uitroep auw of is het ooto

12 jaar geleden

S.

S.

Spelfouten, kunnen we dat hele concept niet opheffen op één of andere manier?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.