Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Topboek over Heinekenontvoering

Topboek over Heinekenontvoering

Schoolwijkagent Don Heins ken je misschien al: als expert op het Scholieren.com forum kun je 'm al je vragen over de politie stellen.

We vroegen 'm ook naar z'n favoriete crimiboek: die blijkt over de ontvoering van Alfred Heineken te gaan. Waar sinds kort ook een film van in de bios draait.

De goedbedoelde leestips van je ouders of docenten blijken vaak geen reet aan. Daarom elke twee weken op Scholieren.com: een aanrader van een Bekende Nederlander of ander aansprekend figuur.

Geloof ons: deze wil je wél lezen.

Peter R. de Vries

Don reageert meteen enthousiast: "De ontvoering van Alfred Heineken, geschreven door Peter R. de Vries, is een boek dat ik in één keer heb uitgelezen. Het pakte me van begin tot eind, want het was heel spannend en intrigerend. Maar ik weet ook dat het geen echte literatuur is."

En dat laatste is jammer: havo- en vwo-bovenbouwers mogen het boek helaas niet lezen voor hun literatuurlijst. Onderbouwers en vmbo'ers misschien wel, die moeten het ff bij hun docent checken. Maar mán, zo'n spannend boek wil je ook gewoon voor de lol lezen. Echt.

Ontvoerder vertelt

Het boek gaat over de ontvoering van Alfred Heineken in 1983. Een groepje Amsterdamse criminelen kidnapt 'm, laat hem weer vrij zodra ze 35 miljoen gulden losgeld ontvangen en worden vervolgens achterna gezeten door de politie.

Supercool: het boek is in de ik-vorm geschreven. Ontvoerder Cor van Hout vertelt als 't ware persoonlijk, bijna minuut tot minuut, hoe hij samen met z'n vrienden de kidnap voorbereidt, uitvoert en vervolgens op de vlucht slaat voor de politie. Peter R. de Vries heeft Van Hout wekenlang geïnterviewd, vandaar dat-'ie alles tot in detail op kon schrijven.

Film

Afgelopen november kwam er een film uit over de zaak: De ontvoering van Heineken, geregisseerd door Maarten Treurniet.

Maar toen Peter R. de Vries de film in de bios bekeek, stond het huilen hem nader dan het lachen. "De feiten kloppen niet," schrijft hij op zijn website. Hij laat momenteel een andere film maken over de ontvoering van Heineken – eentje die kloppender is.

Holleeder vrij

Ook interessant is het feit dat Willem Holleeder, een van de ontvoerders, vorige maand is vrijgelaten na zes jaar cel wegens een andere strafbaar feit. Zijn naam wordt in de film niet genoemd, maar het is overduidelijk dat het filmpersonage met het lange donkere haar en de pony Holleeder is.

Kortom: dit boek is niet geschikt voor je leeslijst, maar zó verschrikkelijk interessant. Als-'ie niet zo dik was, zou je 'm in één avond uitlezen. Nu heb je ook de nacht nodig, want wedden dat je 'm niet kunt wegleggen? Bestellen kan hier, maar de bibliotheek heeft 'm zeker weten ook. Andere tip: kijk de film voor CKV!

Gepubliceerd op 10 februari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

wat een rotzooi boek het is slaapverwekend

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.