Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De verkeerde profielkeuze, en dan?

De verkeerde profielkeuze, en dan?

Marjolein en Bart (17 en 18) zaten voor de zomer met een probleempje. 5 vwo Natuur & Gezondheid was zó moeilijk. Ze bleven niet alleen zitten, ze wisten zelfs zeker dat ze nooit 6 vwo zouden halen met vakken als natuur- en scheikunde in hun profiel.

Cultuur & Maatschappij was eigenlijk veel meer hun ding. School ging akkoord met de switch, maar stelde keiharde eisen aan het duo.

Ik sprak ze voor, tijdens en na de overstap. Was het de moeite?

De blije fase: april

Bart en Marjolein stuiteren afgelopen lente dolenthousiast door school. Ze hebben net een gesprek gehad met de decaan en die heeft besloten dat er een uitzondering gemaakt wordt. Ze staarden zich dood op scheikunde en natuurkunde en nu nu ze mogen overstappen voelen ze zich bevrijd.

Ze blijven nog steeds zitten, maar met het profiel Cultuur & Maatschappij zullen ze volgend jaar wél overgaan. Dat weet zowel Bart als Marjolein zeker. Al krijgen ze het niet cadeau.

Bart: “Ik weet dat het wel veel werk wordt de komende weken, wij moeten in ongeveer acht weken maken en leren wat een vwo 4-klas in een heel jaar doet.” En dat náást je gewone schoolwerk.

Marjolein ziet vooral de positieve kant: “We zijn nu wel heel veel vrij, want we hoeven nu alleen nog maar de vakken te volgen die we volgend jaar opnieuw hebben.” Ze is per direct verlost van natuur- en scheikunde.

De vermoeide fase: "Meer werk dan ik dacht”

Juni. De zon schijnt en iedereen is toe aan vakantie. Klasgenoten krijgen na die laatste Zware Toetsweek hun rapport en gaan over naar vwo-6, maar Marjolein en Bart zijn in de mediatheek nog druk bezig met geschiedenisopdrachten van vwo-4. Even vragen hoe ze inmiddels tegen hun switch aankijken.

“Die geschiedenisopdrachten zijn soms nog best lastig,” zegt Marjolein lachend. Maar het einde is in zicht: volgende week hebben Marjolein en Bart hun laatste twee toetsen, van de laatste geschiedenishoofdstukken.

"Het gekke is dat we op dit moment helemaal niet méér tijd aan school kwijt zijn dan de andere leerlingen," zegt Marjolein, "zij zijn druk bezig met hun profielwerkstuk en de toetsweek."

"We hebben nog maar twintig uur les in de week, tegenover de dertig uur die alle anderen hebben is dat niet zo veel," vult Bart aan. Maar het is zwaarder dan het klinkt: "Alle tussenuren moeten we wel in de mediatheek zitten."

Discipline

Tijdens al je tussenuren in de mediatheek werken? Wie doet dat nou braaf? Juist de perfecte gelegenheid om ongemerkt de stad in te gaan terwijl je vrienden in de les zitten... "Nee hoor, als we daar niet zijn moeten we gewoon nablijven, net als wanneer je een gewone les mist," zegt Bart.

"Het vergt heel veel discipline om in je eentje aan de slag te gaan met vierdeklasserswerk. Een aantal toetsen wordt ons cadeau gedaan, maar het is belangrijk de stof daarvan wel te snappen. Volgend jaar komt het weer terug.”

Marjolein is het met hem eens. “Gelukkig konden we ook al een aantal lessen samen met vwo-4 volgen, dan zie je dat het natuurprofiel heel anders is dan het maatschappijprofiel. We begrepen die stof nu heel goed, zonder uitleg van een docent. Dat komt ook omdat het maatschappijprofiel vooral veel leeswerk is. Als ik het natuurkundeprofiel van dit jaar in had moeten halen, dan was me dat nooit gelukt zonder uitleg van een docent. ”

De volwassen fase: “Ik voel me nu wel oud, hoor”

Oktober. Bart en Marjolein zijn inmiddels weer helemaal bij, en bovendien bevriend geraakt met hun nieuwe klasgenoten. “Sommigen zijn kinderachtig, dan voel ik me heel oud,” zegt Marjolein. “Maar ondanks dat vind ik school nu wel veel leuker. De vakken die we nu hebben zijn zoveel chiller. En we hebben minder huiswerk.”

Ook Bart is blij. “Ik hoef me niet meer suf te peinzen over de wet van Boyle bij natuurkunde, want alles wat we doen snap ik helemaal. Voor mijn gevoel passen deze vakken veel beter bij me.”

Aanrader?

En zouden ze iemand anders deze overstap aanraden? “Vergeet niet dat je wel écht blijft zitten, dat sowieso. Denk er dus goed over na. Maar als je – net als ons – baalt van het profiel dat je hebt en het mag van je decaan: gewoon doen! Maar het is wel veel werk!” zegt Marjolein. Bart knikt instemmend.

Het kán dus wel, maar ik ben zó blij dat ik gewoon de juiste profielkeuze heb gemaakt.

Wil jij in één keer de juiste keuze maken? Scholieren.com helpt je, met onze alternatieve profielkeuzetest. Geen vragen zoals 'ben je commercieel ingesteld?' maar op zoek naar wie je bent en waar je blij van wordt. 

Gepubliceerd op 15 november 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

I.

I.

Leuk artikel Tjeerd.. hmm Marjolein ben nu wel heel erg benieuwd wie je bedoeld haha. Maar fijn dat jullie het nu leuker vinden.

12 jaar geleden

M.

M.

@imre Hahahahaha, ik noem geen namen hoor! maar het is nu al veel minder dan in het begin:)

12 jaar geleden

A.

A.

Wet van Boyle is uiterst simpel...
Had een 9,1 voor SE over algemene gaswet etc. , terwijl ik normaal 6'jes haal..
Maar als je daar je hoofd al over kraakt, is het logisch dat je C&M gaat doen xD
E = mc² is een stuk lastiger af te leiden, weet je...

12 jaar geleden

F.

F.

Hoi, ik zit nu in 5vwo. Heb eigenlijk het verkeerde profiel gekozen, NG met natuurkunde. Ik haal bijna alleen maar onvoldoendes voor natuurkunde en scheikunde en heb voor beide vakken bijles. Gemiddeld over alles, met cijfers van 4 vwo erbij, sta ik nu nog wel voldoendes. Ik doe er heel veel moeite voor, maar snap het eigenlijk nooit. Kan ik 6 vwo dan wel halen?
Alvast bedankt!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.