Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenstunt? Nee, VERBODEN!

Met gele balletjes op de docenten schieten..?De eindexamens zijn volop aan de gang, maar toch heb ik het gevoel dat ik iets gemist heb. Een gevoel dat mij als vwo-5'er witheet van woede maakt. De stoompluimpjes komen uit mijn oren.

Op onze school is de jaarlijkse examenstunt namelijk voortaan finito, basta, verboden.  Wat een ongelooflijke bullshit!

Alleen al als ik eraan denk, word ik overmand door boosheid en verdriet. Redacteur Esmee schreef eerder iets over de stunt op haar school van vorig jaar: compleet mislukt. Bij ons op school was het juist altijd raak en er werd altijd keihard om gelachen.

Waarom?

Want waarom wordt het ons niet gegund? Waarom krijgen wij nu niet de privileges om onze leraren voor paal te zetten, de leerlingen onder te spuiten met supersoakers of de poort te sluiten zodat niemand weg kan? We mogen he-le-maal niks meer. Zij zijn groot en wij zijn klein, da's niet eerlijk!

Je denkt nu vast: "Wat een stoffige schoolleiding." Groot gelijk! Tijd om de schoolleiding om uitleg te vragen. Ik ben er helemaal klaar voor om met die redenen ten strijde te trekken.

Drogreden 1: verloren tijd

De school: "Zo'n stunt neemt veel tijd in beslag, en me te term 'tijd' wordt er bedoeld dat er lessen verloren gaan. Dat kunnen we niet maken, mdat wij eens per jaar al een vrije dag hebben."

Ja, hállo, die jaarlijkse verjaardag van de school ja. Maar zo'n stunt hoeft toch helemaal niet zoveel tijd te kosten? Tot het verbod moest de stunt altijd op een vrijdag plaatsvinden. Dat vanwege onze roosters: op vrijdag hebben we maximaal zes lesuren dus zijn we altijd vroeg uit. Op een stuntmiddag zouden er maximaal twee lesuur verloren gaan. Twee lousy uurtjes op een heel zesjarig schoolleven! Who cares?

Drogreden 2: geen begeleiding

De school: "Zo'n stuntcommissie wordt alleen begeleid door leerlingen van de zesde klas en niet door leraren. Dit zorgt voor veel onrust, want wij hebben als schoolleiding de taak om op jullie te letten."

Tja, dit is natuurlijk wel een hele makkelijke manier om de stunt te kunnen ontduiken. Mijn leraren willen dus meer grip hebben op de stunt, zodat ze die onder controle te kunnen houden. Ik ben niet stom hoor, ik weet heus wel wat wel en niet door de beugel kan. Nee hoor, ik ben echt niet van plan dingen te slopen of in de fik steken, ik wil alleen maar een beetje onschuldig plagen of met water kliederen.

Nu krijg ik het gevoel dat de schoolleiding ons niet volwassen genoeg vindt. Hebben ze dan geen enkel vertrouwen in ons? Dat 'we willen op jullie letten'! Bah. Alsof we driejarige terrorkleuters met Jackass-aspiraties zijn. Alsof we mitrailleurs en Bin Ladenbommen in onze kluisjes bewaren. Uitgerekend zo'n opmerking nadat ze jarenlang wanhopig hun best hebben gedaan ons op te voeden...

Drogreden drie: netter dan eerst

Met als klap op de nooit-afgestoken-want-verboden-vuurpijl nog een derde reden van de schoolleiding: "Als de verbouwing is afgerond gaan we terug naar ons oude verbouwde gebouw en dan willen wij liever dat jullie beter met de spullen omgaan dan dat jullie eerst deden."

Toen ik dat hoorde, schoot ik in de lach. Ik heb er gewoon geen woorden voor. Is er OOIT een school in Nederland zwaar gesloopt door een paar enthousiaste examenleerlingen? De gemiddelde scholier slaat van gierend van de lach nog geen deuk in een pakje boter op z'n stuntdag.

Daarom: undercoverstunt

Uit pure boosheid had ik het plan op te vatten een undercoverstunt uit te voeren: binnenvallen met supersoakers zodat we iedereen onder kunnen spuiten met water of met modder.. Want kom op nou, we hebben schijt aan de regels die zij ons voorschotelen. En wat maakt een beetje straf nou uit? Revolutie!

Helaas werd mijn plan finaal van tafel geveegd door diezelfde straffen. Die bleken namelijk angstaanjagend: dagenlang nablijven of een serieuze schorsing. Of erger nog: geen diploma. Is dat me een middagje loltrappen nog waard? Nee, laat maar zitten, bedacht ik me toen.

De oplossing

Maar een examenjaar dat geen stunt heeft gedaan, is gewoon geen examenjaar. Dit jaar, in vijf vwo, overleef ik nog het wel, maar in míjn examenjaar gaan alle remmen los. Maar wel met veiligheidsgordels om.

Ik zal zo lang mogelijk wachen met stunten. Tot de diploma-uitreiking. Zodra ik dat papiertje in ontvangst heb genomen, zal ik mijn supersoakers onder mijn trui vandaan trekken en de hele aula zeiknat spuiten. Inclusief de examenstuntverbieders. Ha! Wie kan me dán nog iets maken? 

Gepubliceerd op 28 mei 2011


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?