Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenstunt: flowerpower-flop

Door Esmee

Daar staan de examenkandidaten dan: in funky roze broeken, met John Lennonbrilletje op de neuzen en lasso's in de hand.

Nee, ze waren niet dronken.
En nee, het was ook geen carnaval.
Ik heb het over de examenstunt van vorig jaar bij mij op school. Zet je schrap, want hier komt de flowerpower!

Ik weet niet hoe het op andere scholen gebeurt, maar bij mij is de o zo 'geheime' examenstunt standaard op de laatste vrijdag voor de meivakantie. ’s Ochtends vroeg kom ik dan op school met alleen de boeken bij me voor vakken tot twaalf uur, want daarna zijn er toch geen lessen meer.

Stipt om half twaalf lopen de examenleerlingen standaard gillend en springend de lokalen in, hun leraren onder dwang van bijvoorbeeld een supersoaker afvoerend naar het schoolplein. Vorig jaar echter, ging het voor een aantal examenkandidaten iets minder soepel. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren..

Ik zie ze de hele ochtend al rondlopen in groepjes van twee, drie leerlingen. Ongemakkelijk frunniken ze aan hun psychedelische T-shirts en wijd uitlopende broekspijpen. Hippies, zo ver het oog reikt, krioelen verspreid over de gangen.

Ook de docenten doen mee: die vinden het hippiethema blijkbaar een goed excuus om hun oude Stones-shirts te luchten en hun bierbuiken te bedekken met het breed grijnzende gezicht van Mick Jagger. De horror.

Tot het scheikundelokaal loop ik met gesloten ogen. Eenmaal binnen kan ik ze met een gerust hart weer openen, want mijn leraar heeft gelukkig helemaal niks met nostalgie. De les begint rustig, maar niet veel later worden we opgeschrikt door soft-rock sixtiesmuziek uit de krakende intercom.

Plotseling stormt een aantal eindejaarshippies het lokaal in.

Nou ja, 'stormen' is een groot woord. Ze kloppen eerst beleefd op de deur en lopen daarna schuchter naar binnen, één met een lasso achter zijn rug verborgen.

"Wat was dát nou voor slechte muziek?" klinkt het vanachter het bureau.

“Ehm, dat hoort bij de stunt, meneer.” Dapper stapt er één vogel naar voren en gooit de lasso over de leraar.

Een schokgolf gaat door het lokaal heen, en daarna valt een ijzige stilte. Ai, dát hadden deze gasten niet moeten doen...

Schreeuwend staat de leraar op, en in een vlaag van woede begint hij de verbijsterde laatstejaars nog meer te bespotten."Wie denken jullie wel niet dat jullie zijn, zo met die lasso?" Teleurgesteld druipen ze af, de deur zachtjes achter hen sluitend. Wel gelassoot, maar niet gescoord.

Even later op het schoolplein

Op het plein blijkt het een vrolijke boel: funky kleuren overal, een karaokewedstrijd op een podium en een suikerspinmachine, lekker!

Met de suikerspin in mijn hand werp ik een blik op het grasveldje. En dát had ik niet moeten doen. De biologieleraren wanen zich in hogere sferen en veranderen een onschuldig potje treehugging in een wedstrijd boompjeberijden.

Daar komen de zesdeklassers van net aangesjokt. Met gebogen hoofd en zonder een woord te zeggen voegen ze zich bij hun mede-flowerpowermensen. Je zou bijna medelijden met ze krijgen.

En de scheikundeleraar?
Die is er al vandoor in zijn scheurijzer.

Nu maar hopen dat mijn stunt beter zal gaan.. zijn ze bij jullie wel geslaagd of meestal net zo'n flop?

Gepubliceerd op 29 april 2011


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?