Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo geef je als tiener een eigen boek uit

Zo geef je als tiener een eigen boek uit

Door Lily

Een klein, twaalfjarig blond jongetje met een guitige glimlach. In plaats van buiten te voetballen, zit hij achter zijn computer boeken te schrijven.

Opmerkelijk maar waar; Sem van der Wal stapte in 2009 de schrijfwereld binnen en heeft nu al twee boeken op zijn naam staan. Dat fikste hij via BoekScout-Yo, een uitgeverij speciaal voor jonge schrijvers van 10 tot 15 jaar.

Geschreven op z'n tiende!

Uitgeverij voor kinderen

“Bij onze volwassenenuitgeverij, BoekScout, kregen we ook vaak manuscripten opgestuurd van jonge kinderen,” vertelt Wieke Hop, commercieel manager bij BoekScout-Yo. “We mochten niets uitgeven van kinderen onder de zestien. Maar de verhalen hadden wél potentie, dus zijn we daar een aparte uitgeverij voor gestart.”

Dan ben je twaalf en schrijf je een verhaal, zoals Sem, maar moet je wél nog even de juiste uitgever vinden natuurlijk. „Ik las dat een meisje haar boek via BoekScout-Yo had uitgegeven,” vertelt Sem zelf.

Op z'n tiende en twaalfde

“Zo kwam ik op het idee dat ook te doen. Ik had het verhaal voor ‘De Jackpot’ in mijn hoofd en heb het in ongeveer drie maanden tijd geschreven. Voor het vervolg daarop, Fout, heb ik iets meer tijd uitgetrokken. Ik wilde dat er wat ruimte tussen de twee uitgaven zat.”

Sem was tien toen hij De Jackpot schreef. En blijkbaar zijn er nog veel meer jongeren van zijn leeftijd die dat kunnen. “Absoluut,” bevestigt de uitgever. “Natuurlijk zitten er vaak stijl- en taalfouten in de verhalen, maar daar kunnen we bij helpen. Wij verbazen ons er ook telkens weer over, dan denken we; wów, is die echt pas tien?”

Goed genoeg?

Sem met zijn tweede boekHoeveel kans heb je dat je verhaal ook echt uitgegeven wordt? “Zo’n 85% van wat we toegestuurd krijgen, publiceren we. Maar we zijn wel kritisch, hoor. Jongeren kunnen een heel levendige fantasie hebben en dat is fijn, maar er moet wel een rode draad in het verhaal zitten,” vertelt Wieke. Maar als je boek níet uitgekozen wordt, kun je het altijd nog in eigen beheer uitgeven bij BoekScout-Yo.

Dan draai je zelf voor alle kosten op, als je het 'gewoon' uit kan laten geven dan betaalt BoekScout-Yo dat. Wieke: “Maar meestal is dat niet nodig. We geven de boeken uit via printing-on-demand, wat betekent dat we pas gaan drukken als er een boek besteld wordt. Daardoor hoeven we niet zoveel rekening te houden met de kosten en kunnen de meeste boeken in principe gewoon door ons uitgegeven worden.”

Niet in de winkel

Wel een groot nadeel: je eigen literaire meesterwerk komt niet echt in de winkels te liggen, maar is alleen online te bestellen. Tenzij je zelf één voor één alle Nederlande boekhandels binnenstapt en de verkopers lief vraagt of je een stapeltje neer mag leggen. De bestsellerlijst zul je met BoekScout-Yo dus niet halen, helaas.

Toch is dit systeem voor Sem natuurlijk een mooi opstapje naar de grotemensenschrijfwereld. Ik probeer hem subtiel zo ver te krijgen dat hij een tipje van de sluier oplicht over zijn toekomstige schrijfcarrière, maar daar wil hij weinig over kwijt. „Ik heb wel ideeën voor een nieuw boek, maar ben nog niet actief bezig met schrijven daarvan."

Enthousiasme

Maar daar gaat-'ie ongetwijfeld binnenkort mee aan de slag, want als Sem schrijft, heeft hij de tijd van zijn leven. En inspiratie heeft hij altijd genoeg, dus beginnen lukt altijd wel. Zo enthousiast als een cafeïneverslaafde struisvogel vertelt hij: "Het eerste boek ging over Lisa, een heel arm meisje dat 30 miljoen euro wint in de loterij.” Waar haalt –ie het vandaan? Eigen ervaring?

”Nee, dat heb ik natuurlijk niet zelf meegemaakt, maar er komen wel scènes voor in het boek uit mijn eigen leven. Dat er een ontsnapte koe over het fietspad loopt, bijvoorbeeld. Of de massale stroomstoring, die heb ik in mijn woonplaats ook meegemaakt.”

Blijf schrijven

Ook iets voor jou, je eigen boek schrijven en uitgeven? Over een advies aan schrijvers in spé zijn Sem en Wieke het duidelijk met elkaar eens: “Blijf altijd schrijven!”

Sems boeken De Jackpot en Fout! zijn te vinden op de website van BoekScout Yo.

Gepubliceerd op 6 juni 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

J.

J.

Leuk, ik heb ook een boek uitgegeven via boekschout. Erg leuk om je eigen boek zo te hebben en ook fijn dat je er nog wat aan verdient.

12 jaar geleden

G.

G.

Dat is toch geen tiener.. Dat is een klein kind .

12 jaar geleden

M.

M.

Gerben, wil jij daar niet mee bemoeien.
Jij bent hier het kleine kind, ga je eigen ballen eens inspecteren ofzo

12 jaar geleden

T.

T.

Bedankt Gerben dat je zo aardig doet tegenover mijn broertje. Hij heeft in zijn leven al meer meegemaakt dan jij in je gehele leven zult mee gaan maken. Ga je eigen leven zuur maken, maar hou je kansloze opmerkingen voor je.

12 jaar geleden

N.

N.

Zo kansloos is zijn opmerking niet, kleine kinderen horen imo geen boek te schrijven maar zichzelf sociaal te ontwikkelen.

12 jaar geleden

D.

D.

@nils,
ooit aan gedacht, dat dit misschien zijn manier van ontwikkelen is? Ik ben sociaal best goed ontwikkeld. en ik schrijf al vanaf mijn 6e...

12 jaar geleden

R.

R.

"Ik wilde dat er wat ruimte tussen de twee uitgaven zat"

het is "wou" en niet wilde.

12 jaar geleden

R.

R.


@RAPPER STEEN:

"Wou" en "wilde" zijn beiden mogelijk. Eigenlijk is het "wilde", maar "wou" kan net zo goed. "Wouden" bestaat daarintegen niet, hiervoor moet je "wilden" in de plaats zetten.

Zelfs Spinal en Steentje weten dat dat zo hoort, meneer "Rapper Steen", dus ga eerst eens jezelf controleren voor je een ander verbetert.

12 jaar geleden

R.

R.

Gerben heeft gelijk, dit mag je nog geen tiener noemen, daar is toch niks on aardigs aan? Maar zoals het al word gezegd zit hij achter de pc te typen terwijl zijn vriendjes zitten te voetballen? is dat nou zo goed... Misschien klinkt dat hard maar dat is wel de gedachte van de meeste die dit lezen, en tuurlijk hartstikke mooi voor hem en ik gun het hem ook echt, maar het lijkt me vrij logisch dat je dit soort opmerkingen krijgt.

12 jaar geleden

F.

F.

Ik schrijf ook boeken ben op blz 13 in een weekje!! (Zonder de kerst) (happy new year everyone)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.