Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sahar woont in een asielzoekerscentrum

Sahar woont in een asielzoekerscentrum

Het lijkt me onvoorstelbaar: wonen in een stacaravan, alleen op zondag kunnen internetten, je huiswerk maken op je bed omdat er nergens anders ruimte is. En het ergste: misschien wel weg moeten uit Nederland.

Voor gymnasiast Sahar (14) is dat de normaalste zaak van de wereld: zij is al jaren asielzoeker en al die tijd is het de vraag of ze voorgoed in Nederland mag blijven. Binnen een paar maanden moet dat definitief duidelijk worden. Tot die tijd woont ze in een asielzoekerscentrum. Hoe is het om daar te wonen?

De zaak: Nederland of Afghanistan?

In 2000 kwam Sahar, toen vier jaar oud, met haar familie naar Nederland. Vier jaar later werd hun asielaanvraag afgewezen, ze verhuisden voor een paar maanden naar Zweden maar kwamen toen terug naar Nederland.

Met een omweg keerden ze terug naar het asielzoekerscentrum waar ze inmiddels alweer drie jaar in een stacaravan woont. Laatst besloot een rechter dat Sahars familie 'voorlopig' mag blijven, maar 30 maart is er een hoger broep.. Dan buigt een andere rechter zich over de zaak: als Sahars familie wint, mogen ze voor altijd blijven. Zo niet, dan moeten ze écht terug naar Afghanistan.

Afghanistan

“Dat land is voor mij totaal onbekend. Ik ken niet eens een Afghaans kinderliedje.” De gesproken taal begrijpt Sahar wel, maar lezen of schrijven lukt niet. “Mijn vader werkte in Afghanistan als ingenieur, iets met vliegtuigen. Mijn moeder studeerde Rechten.”

Slimme ouders dus, die een hele goeie baan zouden kunnen krijgen in Nederland. "Als asielzoeker mag je hier niet werken, daarom doen mijn ouders nu vrijwilligerswerk bij de kringloopwinkel. Soms krijgt mijn vader daar wat geld, samen met onze uitkering komen we daar van rond.”

Caravanhuis

Samen met haar broers en ouders woont Sahar nu al drie jaar in een stacaravan in het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie. “In de caravan zijn drie slaapkamers. Ik heb in mijn eentje een kleine kamer, mijn broer en broertje delen een kamer. Huiswerk maak ik vaak op school.  Als dat niet kan moet ik het op mijn bed maken, er is niet echt een tafel in de caravan.”

En internet heeft ze natuurlijk ook niet in de caravan. "Er is hier wel een computerlokaal, maar kinderen mogen alleen op zondag op internet. Ontzettend onhandig natuurlijk, want voor school heb ik het best vaak nodig. Soms ga ik stiekem toch op andere dagen."

Verkering

Omdat Sahar niet weet hoe haar toekomst eruit ziet, kan ze niet zomaar alles doen wat ze wil. "Ik wil bijvoorbeeld graag piano leren spelen, maar misschien moet ik na een aantal lessen stoppen omdat ik terug moet naar Afghanistan. Daarom doe ik dat maar niet.

Ook heb ik daarom geen verkering, al hebben een paar jongens me dat wel gevraagd. Ik heb nooit 'ja' gezegd, want wat als ik ineens terug moet naar Afghanistan? Wat dan?"

Weinig bezoek

Sahar heeft ontzettend veel vriendinnen die actievoeren om haar in Nederland te houden. Die meiden mogen haar gewoon bezoeken in het asielzoekerscentrum, al heeft Sahar dat liever niet.

“Ik schaam me eigenlijk een beetje voor waar ik woon, het is écht veel kleiner dan de huizen van mijn vriendinnen. Een paar jaar terug heb ik voor mijn verjaardag een feest gegeven, dat heb ik toen wel op het asielzoekerscentrum gedaan.”

Geen dagjes uit

“We gaan eigenlijk nooit een dagje weg, daar hebben we bijna geen geld voor. Omdat we familie in Amsterdam hebben wonen ga ik daar wel eens heen, voor een korte vakantie.”

Wow, wat heftig allemaal. Met een brok in mijn keel sluit ik het interview af. ik hoop écht voor Sahar dat ze in Nederland mag blijven. We zullen het snel horen: 30 maart is het hoger beroep, binnen zes weken volgt de uitslag.

Gepubliceerd op 13 maart 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Mooi interview! Klasse, Tjeerd.

13 jaar geleden

-.

-.

Ontroerend.
Echt mooi intervieuw Tjeerd.
Kunnen wij haar ook niet helpen? Iets met digitale handtekeningen ofzo?
Succes Sahar!
XoX

13 jaar geleden

-.

-.

Ze zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. Die krijgen na 10 jaar een gezicht in de media en iedereen gaat huilen om ze in Nederland te houden. Zo schiet het natuurlijk niet op, want iedere asielzoeker zit hier om een reden. (De een is politieke vluchteling, de ander 'gelukszoeker') Al deze mensen moeten gelijk behandeld worden en het is niet eerlijk t.o.v. andere uitgeprocedeerde asielzoekers om te zeggen 'oke, jullie mogen blijven omdat de bevolking jullie zielig vindt, en de anderen moeten alsnog weg'.

Het punt is dat de ouders eindverantwoordelijken zijn voor hun kinderen. Sahar was nog maar 4 jaar oud toen ze hier in Nederland kwam wonen. Hun asielaanvraag werd toen al afgewezen, maar eigenwijs als de ouders zijn verhuizen ze een paar maanden naar Zweden en komen dan weer terug. Dan moet de beschuldigende vinger naar de ouders van Sahar worden gewezen, en niet naar de minister van Immigratie en Asiel Dhr. Gerd Leers.

13 jaar geleden

P.

P.

Ik ken haar wel van gezicht, ik ken ook mensen die haar dan weer kennen. Ik hoop dat ze mag blijven!

13 jaar geleden

A.

A.

Hmm Ongeveer hetzelfde verhaal heb ik?
Alleen heb je dan geen generaal pardon ding gehad ofzo?
Ik kom ook uit Afghanistan,
Mijn vader was ook ingenieur, hij heeft in rusland zelfs door gestudeerd.
WIj vielen onder Generaal Pardon en toen hebben wij een verblijfsdocument gekregen, volgend jaar een nederlands paspoort?

13 jaar geleden

S.

S.

Hallo Sahar, vind het rot om te horen dat er een kans is dat je weer terug moet naar Afghanistan.
zoals Arian al zij vind ik het raar dat je niet onder generaal pardon valt omdat je al 10 jaar in Nederland leeft. Ik kom zelf ook uit Afghanistan en snap precies wat je doormaakt.
en Nike, ga niet praten van eigenwijse ouders en dit dat want jij weet helemaal niets van deze wereld af. Wat jij goed in je achterhoofd moet houden is dat juist door jullie "mooie' land wij nu hier zitten en door al die westerse Imperialisme,dus hou je mond dicht.
als ik iets kan doen een actie of iets anders laat het me dan weten
Groeten en Sterkte Spinny

13 jaar geleden

M.

M.



Door ons mooie land zitten jullie hier? Leer je geschiedenis van je eigen land eens. Zonder de hulp van o.a. Nederland was jij waarschijnlijk niet meer levend geweest

13 jaar geleden

G.

G.

Hej ga gewoon trouwen met een jongen die nederlands is.

13 jaar geleden

A.

A.

Ik heb net als Arian het zelfde verhaal. Een paar jaar geleden deed ik mee aan '26.000 gezichten' . Ik maakte filmpjes, kwam in de media, voerde actie tegen het beleid. Ook ik was 10 jaar in nederland, had veel in azielzoekercentra geleefd en (heel toevallig) is mijn vader ook vliegtuig-moteringineur :P. Mijn vrienden van toen haalden handtekeningen op en steunde me erg. En nu is alles helemaal op zn pootjes terecht gekomen. Ik doe dit jaar examen, en volgend jaar naar de HBO om mezelf van een stabiele toekomst te voorzien. Ik wens je veel sterkte toe , Sahar! en hoop voor je dat het net als bij ons allemaal goed komt!

13 jaar geleden

T.

T.

en toch draagt ze uggs op die foto!!!!
LOL

13 jaar geleden

M.

M.

ik vind niet dat alle mensen uit het midden oosten naar ons land moeten vluchten.
maar zolang er geen wet of verbod is ofsow vind ik niet dat je iemand die hier al 10 jaar woont nog weg kan sture.
en trouwens springhar wij kunnen er ook niets aan doen dat ons land zo prachtig is.

13 jaar geleden

S.

S.

Whuahaha die UGGs ja! waarschijnlijk nep XD
maar ok wel een zielig verhaal =

13 jaar geleden

D.

D.

Ik vind dat ze haar lekker het land uit moeten sturen! Opgedonderd met dat volk!

13 jaar geleden

M.

M.

springhar beter word jij trg gestuurd want jij hebt een grote bek en zegt dat het onze schuld.
zulke mensen zoals jij mag niemand rot gewoon op

13 jaar geleden

T.

T.

eej wie houd van bananen.
ik gelukkig wel maar volgens mij vind dustin ze niet lekker.
springhar eet je schoenen op das lol.
ik ben een mol
ps:Dirjan Bouma

13 jaar geleden

E.

E.

Hallo

13 jaar geleden

E.

E.

ik vind dit een zeer kwetsende kwestie en ik vind dit ongeoorloofd.

erik mouthaan
rtl nieuws

13 jaar geleden

E.

E.

Hallo, ik wil wat vertel uit het boek "mijn leven is oke'Hoofdstuk 3 Paragraaf 15 Bladzijde 45 ik koop op zondag vaak rijstcrackers bij de Aldi maar koop altijd hazenbiefstuk bij Slager Boeloe maar daar is een vervelende klant genaamt Dirk .Op een stille ochtendmorgen toen de eekhoorns al buiten waren waaide de wind met zachht geruis door de bomen daar in het mooie Friens op de boerderij nummer 5 belde ik aan daar kwam die naar buiten met zijn jachtgeweer Dirk Van Der Meulen Postcode 9034 RE Tel. 0655342314 toen schoot die en dit was het einde van mijn leven. Met Vriendelijke Groet Pim Overbeek

13 jaar geleden

D.

D.

Ja ja ik kom ik kom eraan ben meteen..... in Dirk zijn reed ja reed gegaan..... Groetjes Herman den Blijker

13 jaar geleden

E.

E.

op een zomerochtend liep ik door de weide van friens.
opeens zag ik een jongen met een grote steak.
ik dacht bij mij zelf:wat moet zo`n jongen nou met een grote steak.
ik liep naar hem toe en ik luidde mijn stem zoals ik sprak:hallo jongen,wrn heb jij een grote steak.
de jongen antwoorde:omdat ie groot is en ik heet trouwens bobova.
ik zei:jongen kom naar de slager dan ruilen we die steak in voor een zacht softijsje met prik en een dop erop zoals ik toen door amerika liep en moeder zei zes uur thuis ik d8 moet ik kwark kope toen zei ik ja ik weet het antwoord op die vraag niet meneer kwark kon lekker smaken op die zomerochtend

13 jaar geleden

D.

D.

nog 20 push ups!
NUUU!
ik d8 godverdomme ik moet altijd 20 maar ik wil er 30 doen!/
toen kwam dries roelvink en ging zingen.
ik dacht: hee ga jij eens weg jij moet naar dirk!.
ik liep die avond naar mijn mattie(kat germ).
ik zei eeh dj is vet(dj is een afkorting van iemand die ik goed ken en die cooel is)
ik dronk kwark.
JAAH dat kan dus wel he!

13 jaar geleden

P.

P.

Ik Kees loop als een Mees rijm als een Thees en kijk in een Parmonees... Dit een van mijn beroemste gedichten uit het boek Gedichten van Kees Kruidkoek is bekroond met 53 Grammie Awards en 67 Nominaties. Greetz Pater Pablo

13 jaar geleden

G.

G.

Miauw miauw miauw miauw*
* Ja ken DJ ook is wel chill relaxd maar persoonlijk hou ik meer van kwarktaart en Benno hij is een goede friend man hij staat altijd voor me klaar. Benno XXXXX(L)XXXXXX Groetjes Grando la Grosse

13 jaar geleden

S.

S.

haha ik eet appels maar soms eet ik blinde darmen van opa fons!.
jwz ik ben een klein klapaapje met de inhoud van een bak water met gist zodat het lekker zanderig lijkt!.
eej ik ga appels eten en miss wel een baksteen voor de vitaminen.
aangenaam.
takahesie nagatomo

13 jaar geleden

L.

L.

springhard,.
wat moet je ga tog lekker naar sfgahnistan en word dan in je milt geschoten.
je moet b*k houden want ik hat je.
hazekop

13 jaar geleden

O.

O.

Springhar jij moet je hazes houden die TurBk kan zich zelf wel redden, boeit dat wat als ze straks word neergeschoteBn in haar baggeBr land jij mag anders ook wel weer opdondereBn naar je pokkBe land. Met vriendelijke groet Lee Kandouza Parkondlala Kerncentrale

13 jaar geleden

S.

S.

Ik vind dat ze moet blijven, zij kan Nederland een hoge naam geven.
Mensen help aub mee!
xxxxxxxxx

13 jaar geleden

E.

E.

ik weet dat dj nu gaat zoeke

13 jaar geleden

D.

D.

Heb gezogd afschuwelijk hooguit vernederend al die rare dingen die hier over die fockiBng Sahar worden gezegd .

13 jaar geleden

E.

E.

zij heeft tog geen geld voor een universiteit dus dat gaat niks worde fak gwn op en ga in een b.urka lope

13 jaar geleden

K.

K.

wat zijn jullie respectloos zeg,
het gaat toch om haar en niet om haar schoenen.
wat willen jullie dan dat ze met klompen loopt?
is ze dan goed genoeg voor dit land?
of hebben jullie haar liever voor de ramen?
is ze dan wel óke?
VERDOMME ZEG, LEEF EENS MEE EGOISTEN!!!!!!

13 jaar geleden

K.

K.

hee ik vind dat ze moet op rott.e want ze gaat later tog alleen fietse stele
ps:dj ik vind je egt leuk

13 jaar geleden

W.

W.

eej wtf zij is egt dramaqueen steeds in elk intervieuw weer zegge hoe bang ze is en dat haar broertje niet kan slape
fak off man

13 jaar geleden

H.

H.

Hai, ben Henny kom vaak bij de Barendborstel winkel dat is een soort tandenborstelwinkel maar ik ken een klant Dirk Van Der Meulen die gebruikt zijn borstels ergens anders voor daarom kwam ie elke dag met een bruine borstel trug en de winkelier(Sahar) zij tuurlijk kan je hem in ruilen heb deze borstels tog gestolen. Zo kwam onze altijd nuchtere Dirk aan zijn borstels. Groetjes Ellen Eikakker....

13 jaar geleden

H.

H.

Ik heb "lekkere aardappelah"

13 jaar geleden

Z.

Z.

hoi ik vind heel erg voor haar .mijn vriendin komt ook uit Afghanistan in zij woont all 16 jaar in nederland maar ze heeft ook nog geen verblijfoguning dat vind ik wel erg .....

11 jaar geleden

A.

A.

Goed gedaan een dikke 10!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.