Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Herbert George Wells

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 3e klas vmbo | 649 woorden
  • 29 oktober 2006
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Herbert Goerge Wells

Biografie:
Herbert George Wells werd op 21 september 1866 geboren in het engelse Bromley. Hij was de vierde en laatste zoon van Joseph Wells en Sarah Neal.
Het gezin moest leven van een mager inkomen.
Op achtjarige leeftijd raakte hij betrokken bij een ongeluk en brak zijn been. Om de tijd om te krijgen begon hij met lezen en raakte min of meer verslaaft aan lezen. Later dat jaar ging hij naar de Thomas Morley Acedemy waar hij tot 1879 bleef studeren. In die periode veranderde zijn leven want in 1877 raakte ook zijn vader betrokken bij een ongeluk waardoor hij zijn beroep moest opgeven. Hij heeft nog tevergeefs geprobeerd om een winkeltje starten maar het was niet succesvol genoeg om de geleden verliezen te compenseren.
Hij moest in 1879 stoppen op de Thomas Morley Acedemy omdat zijn ouders het geld er niet meer voor hadden.
Hij moest een beroep gaan leren maar dit heeft nooit zijn vruchten afgeworpen. Hij werd dan ook ontslagen in 1883.

Later in 1883 werd hij leraar op de Midhurst Grammar School, daarna studeerde Wetenschap en Biologie op de Normal School of Science in Londen.
Hij leerde onder T.H.Huxley.
En hij werd de eerste president van Royal College of Science Association in 1909.
Dit werd gevolgd door een succesvolle periode waarin hij Isabel Mary Wells ontmoette.

Maar het meest bekend zijn natuurlijk zijn Science-Fiction-Romans zoals:
The Time Machine uit 1895 waarin hij de toekomstige wereld door de ogen van een Tijdreiziger beschrijft. The Island of Doctor Moreau uit 1896 waarin hij genetische manipulatie al ter sprake bracht. In 1897 The Invisible Man hier schrijft hij hoe een man zich ging gedragen nadat hij erachter kwam dat hij onzichtbaar was. En de meest bekende in 1898, The War of the Worlds waarin een beangstigend idee werd geïntroduceerd. Wells beschrijft met een hoog realiteits-gehalte hoe Engeland wordt aangevallen door Marsbewoners. Die niet worden verslagen door menselijk vernuft maar door Bacteriën. Dit verhaal werd op 30 oktober 1938 gebruikt in Amerika door een man genaamd Orson Welles voor een radio hoorspel uitgezonden in de vorm van nieuws berichten hierdoor ontstond massahysterie en pleegde er zelfs mensen zelfmoord.
H.G.Wells was zowel verbaasd als geschokt bij het horen van deze gebeurtenis. Hij kon niet begrijpen dat mensen zijn verhaal konden geloven.
Daarnaast schreef hij de fictie boeken: The First Men in the Moon, War in the Air en In the Days of the Comet.
Ook voorspelde hij de Atoom Bom in het boek The Last War: The World Set Free uit 1914.

Daarna schreef hij vooral non-fictie zoals The Outline of History 1920.
En A Short History of the World in deze twee boeken gaf hij kritiek op de geschiedenis en de toekomst.
Daarna schreef hij boeken met als onderwerp het Utopia ,een ander woord voor de Perfecte Samenleving, hierin was de verhaallijn meestal dat na een grote catastrofe de wereld toch weer op zijn pootjes terecht kwam. Vooral te lezen in The Shape of Things to Come uit 1933.

Wells was een socialist en daarom vond hij Lenin’s ideeën voor de wederopbouw van Rusland fantastisch. Maar na een bezoek aan Stalin begreep hij dat dit vreselijk fout gegaan was.

In zijn late leven zag hij de toekomst steeds pessimistischer tegemoet. Hij zag hoe de Tweede Wereldoorlog zich verspreide over de wereld en hoe zijn persoonlijke vriend Winston Chrurchill een oorlogsminister werd. Hij zag hoe zijn eigen verhalen werkelijkheid werden en de wereld zich in dood en verderf stortte. In 1945 schreef hij zijn laatste meest pessimistische boek Mind at the End of It’s Tether. Waarin hij zijn apocalyptische toekomst visie met iedereen deelde. Wells leefde nog lang genoeg om het einde van de Tweede Wereldoorlog me te maken en was geschokt over de manier waarop Amerika Japan op zijn knieën geworpen had. Door een Atoombom op Hiroshima te gooien.

Herbert George Wells stierf op 13 augustus 1946 in Londen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.