Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Tessa de Loo

Nederlands

Biografie

A D V E R T E N T I E
Ervaren hoe het is om te studeren vanuit je bedje? Steeds meer opleidingen bieden online proefcolleges aan. Ben jij benieuwd hoe zo'n online proefcollege eruit ziet? Vanaf 3 oktober vloggen scholieren Amber en Nike over hun ervaringen met de online colleges van Wageningen University. Jij kunt ook nog steeds meedoen aan deze colleges! Klik hier om kennis te maken met Amber en Nike en je aan te melden.
6.3 / 10
 • Selder
 • Nederlands
 • 272 woorden
 • 26022 keer
  209 deze maand
 • 30 april 2001
Tessa de Loo is het pseudoniem van Johana Martina (Tineke) Duyvené de Wit. Zij wordt geboren op 15 oktober 1946 in Bussum (Nederland). Al tijdens haar schooltijd schrijft ze vaak goede opstellen. Na haar eindexamen gaat ze Nederlands studeren in Utrecht.
Op twintigjarige leeftijd trouwt ze en krijgt ze een zoon, in die periode schrijft ze weinig. Het stadsleven benauwt haar en ze verhuist naar Achterhoek waar ze lerares wordt. Ze gaat terug studeren, maar besluit dan toch om schrijfster te worden. Ze verhuist nog een paar keer en in 1980, na haar scheiding, verhuist ze naar Portugal waar ze, naar eigen zeggen, een nieuw werk schrijft.
Haar pseudoniem is ontleed aan de namen Tessel en Theresia en aan de achternaam van haar grootmoeder, die Van Loo noemde.

In 1983 debuteert de Loo met de verhalenbundel ‘De Meisjes Van De Suikerwerfabriek’. Daarvan worden 46.000 exemplaren verkocht en het boek ontvangt de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor (twee literatuurprijzen).
Haar eerste roman ‘Meander’ verschijnt in 1986.
De novelles ‘Het Rookoffer’ uit 1987 en ‘Isabelle’ uit 1989 worden niet goed ontvangen bij de critici. Zij vinden dat er te veel clichés in worden gebruikt.

‘De Tweeling’, de roman die in 1993 verschijnt, wordt dan weer een enorm verkoopsucces. In één jaar worden er meer dan 130.000 exemplaren verkocht van deze roman, waarin de relatie tussen de Nederlanders en Duitsers na de oorlog centraal ligt. De Loo ontvangt hiervoor de Publieksprijs voor het Nederlandse boek en de internationale Otto van der Gablentz-prijs. De eerste is een literatuurprijs en de laatste prijs woordt uitgereikt een mensen die zich verdienstelijk maken met het geven van algemene, objectieve informatie over Duitsland.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1163

reacties

ik vind dat het veel moeilijke woorden bevat mmmmmmmmgg
door pieter (reageren) op 9 januari 2012 om 14:32
Dit mocht wel wat beter! "Zij wordt geboren op ... " klopt niet. Let op je spelling en tegenwoordige/verleden tijd!
door Anoniem (reageren) op 9 april 2016 om 18:43

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten
in september en oktober: jongerenkrant 7Days 3 weken gratis thuisbezorgd

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Kleding-geweten

Blogger Anouk zit in een tweestrijd. Ze vindt kinderarbeid Heel Erg, maar toch blijft ze goedkope kleren kopen bij Primark/H&M. Hoe sta jij hierin? 
 • Net als Anouk. Ik vind het heel erg voor die kinderen, maar blijf toch goedkope spullen kopen
 • Dit probleem is niet op maatschappelijk niveau op te lossen. Er moeten politieke en economische maatregelen genomen worden.
 • Ik kies er bewust voor om minder kleren te kopen of kleding waarvan ik weet dat het "goed" gemaakt is
 • Het interesseert mij niet hoe kleren gemaakt worden of waar het vandaan komt
 • Ik heb er nog nooit bij stilgestaan dat goedkope kleren oneerlijk geproduceerd worden
 • Om je eigen optie toe te voegen heb je een profiel nodig. Klik hier om een profiel te maken.