Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eénkind-politiek in China

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 772 woorden
  • 13 november 2002
  • 173 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
173 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Om te beginnen wil ik jullie graag een vraag stellen: Wie van jullie is enig kind? Nou, dat zijn er niet zo veel. Als ik deze vraag in een Chinese klas zou stellen, dan zou het er heel anders uit hebben gezien, want dan zou iedereen zijn hand hebben opgestoken. dat komt omdat er in China zoiets bestaat als een éénkind-politiek. China heeft ongeveer 1.3 miljard inwoners en heeft de meeste inwoners ter wereld. Momenteel komen er in China per jaar ongeveer 14 miljoen mensen bij, dat is meer dan de bevolking van Noorwegen en Zweden samen
In 1979 bepaalde de Chinese regering dat gezinnen in China voortaan nog maar één kind mogen hebben. Deze maatregel is bedoeld om de bevolkingsgroei af te remmen. Als er meer kinderen kwamen, moest er een boete betaald worden. Die wet heeft haar uitwerking niet gemist. Want het geboortecijfer op dit moment is 1.7 kinderen per gezin en 30 jaar geleden was dat 5 kinderen per gezin. Ik ben tegen de éénkind-politiek in China en mijn argumenten daarvoor zijn: TEGENARGUMENTEN: Argument 1: De éénkind-politiek leidt tot gedwongen abortussen en sterilisaties bij vrouwen die een tweede kind verwachten. UITLEG: Abortussen zijn in China wettelijk tot en met de achtste maand van de zwangerschap. In 1994 werd zelfs een wet goedgekeurd die het mensen met geestelijke problemen of met aangeboren of besmettelijke ziektes verbiedt om te trouwen en kinderen te krijgen. Een foetus met een erfelijke ziekte of ernstige handicap, moet worden geaborteerd. Dat is verplicht. Op die manier probeert China niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van haar volk te regelen. Toekomstige ouders moeten een geboorteaanvraag indienen voor ze een zwangerschap beginnen en nadat het toegelaten aantal kinderen geboren is, moeten de vrouwen anticonceptiemiddelen gebruiken of gesteriliseerd worden. Families die zich niet aan de wettelijke limiet houden, worden gestraft: ze moeten boetes betalen, ze worden ontslagen, ze vliegen de gevangenis in, ze verliezen loon en in de ergste gevallen wordt er een gedwongen abortus uitgevoerd of wordt één van de partner tegen zijn/haar wil gesteriliseerd. Argument 2: Er is een groeiend vrouwentekort. UITLEG: De meeste ouders verkiezen een zoon boven een dochter. Dit resulteert in een groot aantal vrouwelijke foetussen die geaborteerd worden en vrouwelijke baby’tjes die vermoord worden. Normaal gezien worden er voor elke 100 meisjes 106 jongens geboren. Nu zijn er voor iedere 100 vrouwen 120 mannen. Miljoenen mannen blijven dus ongetrouwd en kinderloos. Ook willen veel ouders liever een jongetje omdat zij later voor hun ouders kunnen zorgen. Een soort ouderdagvoorziening. Omdat voor meisjes een bruidschat moest worden betaald, hadden de meeste Chinezen een groot voorkeur voor een jongetje, als ze toch maar één kind mochten. Als er toch een meisje werd geboren, werd dit vaak ten vondeling gelegd of verwaarloosd, zodat het stierf. Ook kindermoord van het meisje of het tweede kind komt veel in China voor. Argument 3: Iemand die enig kind is wordt voorgetrokken

UITLEG: Als een jongetje wordt geboren dan kan het gratis medische verzorging en onderwijs krijgen, bonnen voor gratis voedsel, pensioenvoordelen en een voorkeursbehandeling bij de toewijzing van huizen en banen. Voorwaarde is wel dat het een jongen is en dat het je eerst kind is. Wanneer het een meisje wordt, dan geldt dit niet. Zodra er een 2e kind wordt geboren vervallen al deze voorrechten van het 1e kind. Natuurlijk zijn er ook mensen die voor de éénkind-politiek zijn. Zij zouden dan deze argumenten kunnen hebben: VOORARGUMENTEN: Argument 1: Er is geen genoeg plek op de wereld voor alle mensen die geboren worden. Veel mensen denken dit, maar het is absoluut niet waar. Ik vind deze uitspraak onzin omdat er nog heel veel ruimte op de wereld is. Als je naar de landen kijkt die dunbevolkt zijn, bijvoorbeeld de VS en Australië, dan kun je zien dat er nog genoeg plek op de wereld is. Argument 2: Vrouwen kunnen zich nu stortten op hun carrière in plaat van dat ze kinderen gaan krijgen. Ik vind dat dit argument nergens opslaat. Heel veel vrouwen en ik denk ook jullie moeders hebben een succesvolle carrière opgebouwd. En de meeste van jullie moeders hebben wel meerdere kinderen. Dat heeft ze ook niet in de belemmerd. Dus kinderen krijgen en een carriere hebben gaan wel samen. Ik ben dus tegen de éénkind-politiek in China. Mijn argumenten daarvoor zijn: è De éénkind-politiek leidt tot gedwongen abortussen en sterilisaties bij vrouwen die een tweede kind verwachten. è Er is een groeiend vrouwentekort. è Iemand die enig kind is wordt voorgetrokken. De voorargumenten zouden kunnen zijn: è Er is niet genoeg plek op de wereld voor alle mensen die geboren worden. è Vrouwen kunnen zich nu stortten op hun carrière in plaat van dat ze kinderen gaan krijgen.

REACTIES

S.

S.

je hebt je eigen argumenten niet ontkracht en tegengeargumenteerd, dat zijn de kenmerken van een betoog, wat is dit voor betoog???

21 jaar geleden

A.

A.

HeeY! Ik zag je versal op scholieren.com, mijn sectorwerkstuk gaat dus over een groot deel van de een-kind politiek, mijn vraag was of je nog wat informatie had? ik hoop in ieder geval van wel! Alvast bedankt!

Groetjes Astrid

19 jaar geleden

T.

T.

slecht betoog

13 jaar geleden

F.

F.

ze had er even bij moeten zetten dat dit geen betoog is maar een beschouwing, de mening van meerdere mensen (:

12 jaar geleden

A.

A.

Goed betoog hoor je hebt je eigen argumenten gegeven, tegenargumenten die je onderuit gehaald hebt. Je kunt wel je eigen argumenten voor je stelling gaan ontkrachten halen maar dat is tegen het principe van een betoog in: anderen overtuigen van jouw mening en dat heb je op de goede manier gedaan!

9 jaar geleden

A.

A.

"halen" moet weg na "ontkrachten"

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.