Wietpas

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 831 woorden
  • 22 mei 2012
  • 104 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
104 keer beoordeeld

Wat is een wietpas?

De wietpas is een clubpas van coffeeshops. Mensen moeten lid worden om coffeeshops binnen te mogen. Het aantal leden per coffeeshop wordt beperkt tot 2000. De coffeeshops moeten een ledenlijst bij gaan houden, met daarin het Burger Service Nummer van elk lid. Alleen meerderjarige Nederlanders mogen lid worden. Buitenlanders komen er dus niet meer in. De wietpas is een middel om overlast van buitenlanders te verminderen.
Coffeeshopeigenaren strijden tegen het plan om de wietpas in te voeren, ook de Venlose PvdA heeft een campagne gestart: stop de wietpas
Ik vind de wietpas ook een slecht idee, ik vind dat dit plan niet doorgevoerd moet worden.

Nadelen / tegenargumenten wietpas

- Bij het lidmaatschap wordt het Burger Service Nummer van leden genoteerd, dat druist in tegen de regels die persoonsgegevens beschermen. Ik denk niet dat veel mensen staan te popelen om zich te registreren als drugsgebruiker bij de overheid. Wat als gevolg heeft dat ze hun drugs op straat kopen.

- De buitenlanders mogen niet meer in de coffeeshops komen, daardoor zal het aantal buitenlandse drugsgebruikers wel afnemen, maar een groot deel zal ook in het illegale circuit hun drugs halen.

- Maastricht heeft een hele goede ligging voor de Belgen, Duitsers en Fransen. De coffeeshops daar draaien 85-90% van hun omzet afkomstig van buitenlandse bezoekers. Als die er dus niet meer mogen komen, waar moeten de coffeeshops dan hun winst vandaan halen? De coffeeshops mogen ook maar 2000 leden hebben dat is ook niet gunstig voor de omzet. Coffeeshopeigenaren worden zo de dupe, veel zullen hun coffeeshops sluiten, wat ook weer tot de drugshandel op straat leidt.

- Drugsgebruikers gaan hun drugs dus op straat vinden, in de illegale drugshandel, dit heeft meerdere gevolgen:
• Er komt meer overlast en geweld op straat, meer drugrunners
• De drugs die op straat verkocht worden zijn vaak van slechte kwaliteit, wat dus gevaarlijker is
• Er komen op straat drugrunners die niet alleen softdrugs maar ook harddrugs bij zich hebben, mensen komen dus sneller in aanraking met harddrugs.
• Er komt zo minder controle op drugsgebruik, wat dus ook meer last voor politie en overheid betekent.

- Vanuit een heel ander perspectief maar niet onbelangrijk: het toerisme in Nederland en vooral in Amsterdam zal sterk afnemen. Een kwart van de toeristen bezoekt volgens Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen een coffeeshop, één op de tien komen zelfs speciaal hiervoor naar Amsterdam. De wietpas is economisch gezien dus een groot nadeel.

Voorbeelden


Er zijn situaties die aantonen dat de wietpas niet leidt tot minder drugsgebruik of minder overlast.
Op eigen initiatief voerden de coffeeshops in Maastricht per 1 oktober jongstleden het ‘buurlandencriterium’ in: alleen Belgen, Duitsers en Nederlanders kunnen nog bij de coffeeshops terecht. Fransen, Luxemburgers en alle andere nationaliteiten niet. Een enorme impuls voor de illegale straathandel, volgens Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM).
Dat strenger coffeeshopbeleid het cannabisgebruik niet doet afnemen, blijkt ook uit de voorbeelden in Bergen op Zoom en Roosendaal. De gemeenten hebben daar in september 2009 de coffeeshops gesloten waardoor de overlast van drugstoerisme in het centrum wel is afgenomen, maar op andere plekken nam de overlast door de illegale handel juist toe.


Voordelen / voorargumenten wietpas + weerlegging

• De wietpas zorgt voor minder overlast op straat
> weerlegging, de buitenlanders die voor overlast zorgen, zullen nu op straat hun drugs gaan zoeken. Net als de Nederlanders die zich niet willen registreren als lid. Zo komt er meer vraag naar drugs op straat in plaats van in de coffeeshops wat leidt tot meer illegaal drugsaanbod.

• De drempel voor Nederlanders om naar coffeeshops te gaan voor drugs wordt hoger omdat men dan eerst lid moet worden. Er zal door Nederlanders minder drugs gebruikt worden.
> weerlegging, wanneer de drempel hoger word om een coffeeshop binnen te stappen voor drugs, word de drempel om in het illegale circuit drugs te kopen lager. Hiervoor hoef je je als Nederlander zijnde namelijk niet te registreren als lid van een coffeeshop. Gevolg is juist minder controle over het drugsgebruik in Nederland. Het drugsgebruik zal dus niet verminderen en de kwaliteit van de drugs op straat is slechter, dus draagt deze wietpas ook niet bij aan de gezondheid van de Nederlanders.

• De wietpas zorgt voor minder overlast op straat
> weerlegging: de overlast wordt niet verminderd, juist veroorzaakt door het toenemende kopen van drugs op straat / in het illegale circuit

• Het drugsgebruik onder Nederlanders zal afnemen doordat de drempel om naar coffeeshops te gaan hoger wordt
> weerlegging: wanneer de drempel hoger wordt om een coffeeshop binnen te stappen voor drugs, wordt de drempel om in het illegale circuit drugs te kopen lager


Conclusie

Kortom de wietpas leidt tot minder coffeeshopbezoekers, maar de vraag naar drugs blijft. Dus zullen drugs gekocht worden op straat wat zorgt voor meer overlast en zeker niet voor bevordering van de gezondheid.
Met de wietpas verdwijnt de drugshandel in de illegaliteit, wat ook leidt tot meer overlast. Kortom, de wietpas is niet gepast.

REACTIES

P.

P.

waar zijn je bronnetjes?

11 jaar geleden

F.

F.

Mooi stuk! Fijn om te zien dat er ook andere scholieren zijn die hier over nadenken. "Met de wietpas verdwijnt de drugshandel in de illegaliteit, wat ook leidt tot meer overlast. Kortom, de wietpas is niet gepast."
Mooi gezegd, ik weet uit ervaring dat dit het geval is. Je kunt in Maastricht de straat niet meer over zonder aangesproken worden door crimineel uitziende figuren die je vragen of je wiet of iets anders wilt kopen. En dit terwijl je in Nederland gewoon ook zelf een plantje kan kweken. Kijk bijvoorbeeld eens op www.zamnesia.nl Hier vind je alles wat je nodig hebt en elke inwoner van Nederland mag dit gewoon doen. Althans volwassen mensen.
nu raad ik zelf natuurlijk blowen gewoon af, maar het huidige beleid klopt gewoon van geen kant en leidt alleen maar tot meer criminaliteit.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.