Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nederland moet niet uit de eurozone stappen

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 1072 woorden
  • 14 april 2012
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
98 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Onzinnig onderzoek Wilders
Carlijn Prins

‘De euro is geen geld, maar kost geld.’ Dat zei Geert Wilders op 5 maart 2012 bij de presentatie van een onderzoek naar de gevolgen van de terugkeer naar de gulden. De Partij van de Vrijheid liet het Londense onderzoekbureau Lombard Street Research onderzoeken wat een terugkeer naar de gulden gaat kosten. Volgens Wilders zou dat, in het slechtste geval, 51 miljard euro kosten als we dit jaar nog uit de euro stappen. Dat is veel geld, maar de PVV-leider denkt dat we die kosten weer terugverdienen omdat we de jaren daarna niet meer 75 miljard euro hoeven te betalen om de euro te ondersteunen.

Op dit moment hebben veel Nederlanders een ideaalbeeld van de gulden. Dit beeld wordt aangewakkerd door de instabiele tijd die we nu met de euro hebben. Maar het zijn niet alleen ‘de gewone Nederlanders’ die de gulden graag terug zien, ook coalitiepartij de PVV is een voorstander van de terugkeer van de gulden. Maar moeten we wel terug naar de gulden? Gaat dat Nederland voordelen opleveren, of kunnen we daar nog niets over zeggen? En een belangrijke vraag, is het onderzoek van Lambord Street Research wel representatief? Ik denk dat de euro ons land nog veel goeds heeft te bieden en dat een terugkeer naar de gulden alleen maar meer problemen met zich meebrengt. Daarom vind ik dat Nederland niet uit de eurozone moet stappen.

Als Nederland de gulden gaat invoeren, zal dit tot hoge kosten leiden, die stuk voor stuk tijdrovend zijn. Ten eerste moet alles waar een euro voor werd gebruikt, om worden gewisseld naar een gulden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: alle automaten zoals parkeerautomaten, snoepautomaten en pinautomaten. Alle elektronica waarin met de euro werd gerekend, onder andere computers en kassa’s. Alle schoolboeken moeten worden veranderd (kost veel papier). En tot slot alle dienstverlenende branches, want die worden immers betaald in euro’s. Ook zal het voor iedere Nederlander lastiger worden om te reizen binnen Europa. Ze moeten hun guldens inwisselen voor euro’s voordat ze op reis gaan, dit kost extra tijd en geld. En ook de handel zal er op achteruit gaan. Nederland handelt het meest met andere Europese landen en veel bedrijven zijn afhankelijk van de export. Doordat ze de waarde van de gulden ten opzichte van de gulden steeds zullen moeten vaststellen, verhoogd dit de transactiekosten.

Ten tweede zal de prijstransparantie wegvallen. Met de euro, kunnen we de prijzen van producten in eurolanden gemakkelijk met elkaar vergelijken, waardoor mensen vaak het goedkoopste product hebben. Dit stimuleert ook de concurrentie binnen de eurolanden, waardoor de prijzen van producten steeds lager uitkomen. Dit is goed voor onze economie. Maar met de invoering van de gulden zal het veel lastiger worden om producten met elkaar te vergelijken en zullen we dus meer voor (buitenlandse) producten gaan betalen.

Ten derde is het zo, dat als wij uit de eurozone stappen, we geen invloed meer hebben op wat er met de huidige europroblemen gebeurd. Hierdoor zal het voor onze buurlanden overkomen alsof we hen in de steek laten. Maar ook voor ons is dit een nadeel. Landen die wel lid zijn van de Europese Unie, maar geen Euro hebben (zoals Engeland en Zweden) hebben veel minder inspraak over hoe het met heel Europa gaat.
Volgens de Partij van de Vrijheid zou het opnieuw invoeren van de gulden 51 miljard euro gaan kosten. Bovendien zou de invoering van de euro ons €800 euro per persoon hebben opgeleverd, maar door de minder economische groei en de eurocrisis zou het ons €2700 per persoon hebben gekost. Toch zijn volgens vele economen deze bedragen onmogelijk te bepalen. Over de opbrengsten en kosten van de invoering van de gulden op de korte termijn kunnen schattingen worden gemaakt. Maar wat de waarde van de gulden op de langere termijn zal zijn, is niet te voorspellen. Bovendien gaan ‘we’ nu van 51 miljard uit, omdat één onderzoekscentrum (LSR) dat heeft bepaald. Maar Lombard Street Research staat bekend als een eurosceptisch bureau, dat tegen de euro is. Logisch dat het bedrijf zich alleen richt op de nadelen van de euro. Volgens Geert Wilder zou LSR geen ‘verkeerde cijfers’ willen publiceren, omdat ze daarmee hun goede imago schaden. Maar moeten we daarom het hele onderzoek betrouwbaar vinden, ik vind van niet.

Wilders heeft gelijk dat we op dit moment veel geld ‘geven’ aan andere landen en dat we dit geld beter in ons eigen land kunnen investeren. Wij draaien op dit moment op voor de schulden van bijvoorbeeld Griekenland en Spanje. Maar de Griekse maatschappij heeft het veel zwaarder met alle bezuinigingen van het Griekse parlement. Bovendien is het zo dat als Nederland uit de eurozone stapt, het misschien wel een voorbeeld zal zijn voor andere landen. Het gevolg is dan een kettingreactie. Deze kettingreactie verzwakt de eenheid in Europa enorm en het maken van afspraken zal lastiger gaan. En de op dit moment economisch zwakke Europese landen (Griekenland, Spanje en Portugal), kunnen dan niet meer uitgaan van economische steun, waardoor hun economie in elkaar zal storten. Als gevolg hiervan zullen (nog meer) opstanden komen die misschien zullen leiden tot burgeroorlogen.
En als deze drie landen in elkaar storten, zal dat de waarde van de euro heel erg naar beneden halen, doordat het een onzekere periode is in Europa. En ook de Nederlandsche Bank is aangesloten bij de Europese Centrale Bank, waardoor ook ons land economisch meer problemen krijgt. Het is dus van groot belang dat we zorgen dat deze landen niet helemaal ‘failliet’ gaan, want dan zal iedere Nederlander dit ook in z’n portemonnee voelen.

Nederland moet niet uit de eurozone stappen omdat we de gevolgen op de langere termijn niet kunnen voorspellen en dit zal zorgen voor onzekerheid in ons land. De kosten van de invoering hoog zijn, we zitten nu al in een crisis. Ook zal Nederland haar invloed in Europa grotendeels verliezen en als wij terug gaan naar onze oude munt, waarschijnlijk ook andere landen dit zullen doen waardoor Europa aan losse touwtjes zal hangen. Dat mag absoluut niet gebeuren omdat iedere Nederlander het economisch (nog) zwaarder zal krijgen.

Dus ook al zitten we nu in een economisch zwakke tijd, we moeten niet terug naar de gulden want dit zal Nederland nog zwakker maken op de wereldse markt en het zal ook veel geld gaan kosten. Dus onthoud: Na regen komt zonneschijn.

REACTIES

J.

J.

Goed betoog. Alleen een paar taalfouten, zoals 'dat als' enzovoort.

11 jaar geleden

B.

B.

Wat een onzin. Al die kosten zijn toch ook gemaakt toen de euro ingevoerd moest worden? Toen hoorde je niemand daarover klagen. De zogenaamde voordelen door de invoering van de euro zijn peanuts, vergeleken bij de steeds groter wordende nadelen. Eerst zou de euro goed zijn voor de pensioenen. Nu aast Europa op onze pensioenpot, dus volslagen onzin! Toen hebben ze verzonnen dat de euro goed zou zijn voor de export. Ook waanzin, want momenteel gaat de export hard achteruit, door alle bezuinigingen die vanuit Brussel worden opgelegd. Een federaal Europa naar Amerikaans model is en blijft een utopie, omdat de lidstaten teveel verdeeld zijn op taal en cultuurgebied. Beter nu stoppen dan alle lidstaten langzaam de vernietiging in te werken.

11 jaar geleden

P.

P.

Gewoon nuchter nadenken .De landen die zijn uitgestapt doen het goed.Wie Trekt de euro duitsland angela merkel.In dienst van de rothschild bankiers.De euro is onze ondergang.Er uit en wel nu

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.