Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mobiel bellen in de klas is not done.

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 769 woorden
  • 15 november 2007
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
71 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik ben het met deze stelling eens, pro dus. Ik heb voor deze stelling gekozen, omdat er momenteel op de 2e verdieping een briefje hangt met MOBIEL NEE! en omdat de Gouden Gasthuisregels ook laatst aangepast zijn betreffende de mobiele telefoons. Dit is dus een actueel onderwerp en ik vind dat er in de klas inderdaad niet gebeld zou mogen worden.

Er zullen mensen zijn die tegen deze stelling zullen zijn. Zij zullen zeggen dat anderen geen last zullen hebben van het feit dat zij telefoneren in de klas. Dit is niet waar. Anderen kunnen wel degelijk last hebben van het mobiel bellen in de klas.

Ten eerste verstoor je de les. Je medeleerlingen kunnen zich minder goed concentreren als jij hardop praat in je mobieltje tijdens de les. Bij bepaalde moeilijke onderdelen van de lesstof is het noodzakelijk om goed op te letten, wil je het snappen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een vak als wiskunde, maar het kan ook Duits, Frans of aardrijkskunde zijn. Het is maar net waar diegene moeite mee heeft. Je kunt je niet concentreren op de leraar/lerares of je boek, als je iemand op de achtergrond een gesprek hoort hebben over de schoenen die zij afgelopen weekend in de etalage heeft zien staan, of als hij nog hevig napraat over de voetbalwedstrijd van zondag.

Als je je door dit soort incidenten niet goed kan concentreren, leer je minder. Je moet dan voor de proefwerken erg veel leer- en maakwerk thuis doen, maar deze methode werkt niet. Het is bewezen dat je het grootste percentage van wat je geacht wordt te leren, oppikt tijdens de lessen. Zonder concentratie mis je dus een grote hoeveelheid stof voor je proefwerk.
Mobiel bellen in de klas zorgt dus voor een mindere concentratie en daarmee ook voor lagere prestaties op school.

Daarnaast hou je niet alleen jezelf, maar ook de persoon met wie je belt van z’n werk af. De persoon met wie je belt terwijl jij in de klas zit, is op dat moment hoogstwaarschijnlijk ook op school of op het werk. Je zorgt dus niet alleen voor minder concentratie van je klasgenoten, maar bent ook schuldig aan het feit dat de ander zich niet concentreert, niet verder leert of zijn werk niet goed doet.

Op deze twee argumenten zou een tegenstander van de these vast en zeker weer een tegenargument kunnen bedenken. “Als je praat in de klas is er toch ook lawaai” of “Je hoeft die persoon niet van z’n werk af te houden, je kan ook gebeld wórden”. Deels moet ik hierin toegeven dat zij gelijk hebben, maar toch ben ik het er niet mee eens. Je blijft toch een storende factor in de klas. Daarbij is er ook nog een derde argument…

Het mobiel bellen in de klas getuigt namelijk van weinig respect voor de leraar of lerares. Deze probeert jou wat nieuwe stof bij te brengen. Hij krijgt daar uiteraard wel voor betaald en het is zijn baan, maar hij is toch een meerdere voor je. Niet in de zin van meer waard zijn, maar met de betekenis van een bepaald gezag. Daar hoor je respect voor te hebben. Als je vader of moeder tegen je praat, kap je deze ook niet zomaar af omdat je gebeld wordt door je vriendin. Dit dus ook niet met je leraar of lerares. Deze is een verhaal aan het vertellen in de hoop jou wat te leren, dus onderbreek je deze niet door een telefoongesprek aan te gaan.

Ik hoor de tegenargumenten alweer komen: “Als ik praat met m’n moeder neem ik gewoon de telefoon op, hoor!”. Dat klopt, bij een normaal gesprek wel. Maar niet als jij net een preek krijgt, omdat je gisteravond te laat thuis bent gekomen. In dat geval is er namelijk sprake van als het ware eenrichtingsverkeer. Je moeder praat tegen jóu. Jij luistert en hebt respect voor haar. Zo is het ook met de leraren op school. Heb je buiten de lessen om een gesprek met hen, dan kun je jezelf gerust excuseren en de telefoon opnemen. Maar de stelling ging niet gesprekken na schooltijd op in de pauze, maar over bellen in de klas. En in een lessituatie is er ook eenrichtingsverkeer, op het moment dat de leraar uitlegt. En in zo’n geval neem je dan níet je telefoon op.

Dus: Als je niet wilt achterraken op school, anderen van hun werk af wilt houden of respectloos te werk wilt gaan tegen je meerdere die voor de klas staan, bel dan niet mobiel in de klas, want dat is not done!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.