Wageningen University vroeg of de plofkip volgens jullie uit de supermarkt te krijgen is met een social media campagne. Bijna 4000 scholieren reageerden, 57% antwoordde van niet. Reden voor reporter Ruben om op onderzoek uit te gaan...
Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Over hoofddoeken op school

Nederlands

Betoog

Hoofddoekjes, School

6.4 / 10
5e klas aso
  • Debora
  • NL
  • 408 woorden
  • 7556 keer
    16 deze maand
  • 12 december 2004
Hoofddoeken op school

Als iemand een groep bepaalde mensen iets kan verplichten, moet hij volgens mij goede argumenten hebben om dat te doen.
En omdat de argumenten die gegeven worden wat betreft het verbod van hoofddoeken op school niet goed zijn, mag je de scholieren het niet verbieden. Trouwens staat er in de Universele Rechten van de Mens niet een artikel in verband met de godsdienst?
Ik citeer:

Artikel 18
Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van de geboden en voorschriften.


Toont dit niet aan dat iedereen recht heeft op zijn godsdienst?
En bij een Godsdienst horen soms verplichtingen die je dan moet opvolgen, en daar is een hoofddoek één van bij de Islam. En als je iemand’s godsdienst niet mag verbieden, mag je hem ook niet verbieden om zijn verplichtingen na te komen.

Je haalt in zekere zin ook de vrijheid van de leerlingen weg. En dat kan tot grote onzekerheid leiden bij de leerlingen in kwestie. Ze hebben hun recht op godsdienst niet meer. Je ontneemt hen hun eigen kinder- of mensenrechten.

Het is vaak een verplichting van hun eigen ouders om een hoofddoek te dragen en je zal die verplichting ook niet kunnen bedwingen door het aan de leerling te verbieden. Zij zullen het toch doen of de school het nou verbiedt of niet.
Omdat ze te bang zijn voor de reactie die er thuis zou kunnen ontstaan.

Trouwens er zijn ook veel meisjes die de hoofddoek dragen niet voor de religieuze maar voor de culturele doeleinden. Wat moeten we dan met culturele uiting zoals piercing, sommige kapsels of kledij die de uiting zijn van één of andere jeugdcultuur??

Het gaat ook ten koste van de mate waarin allochtonen de openbare school ook als ‘hun’ school ervaren. Ze zullen zich er niet meer thuis voelen omdat ze niet vrij zijn in hun eigen denken over hun cultuur of religie.

Ik wil eigenlijk hiermee niet zeggen dat alle scholen hoofddoeken zouden moeten verbieden.Tenslotte zijn de leerlingen allemaal verschillend en gelukkig ook hun meningen. Daarom denk ik dat elke school goede argumenten moet maken voordat ze een echte beslissing nemen die het leven van sommige leerlingen gaat zuur maken, welke beslissing ze ook maar nemen.

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Omdat je geen profiel hebt kan je stem niet aangepast worden.
Maak hier een profiel aan.

De tweede editie van de wedstrijd Mijn Kort Verhaal is van start!
Schrijf een kort verhaal, van max. 1000 woorden en maak kans op een mooie reis. En, in de jury zitten Belangrijke Schrijfmensen, die jouw gedroomde schrijfcarrière een flinke duw kunnen geven. Meedoen!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

4068

reacties

Ik heb het niet gelezen maar het is vast super goed gedaan echt ga zo door kanjers
door Daniël van der Kaaden (reageren) op 5 maart 2015 om 9:57