Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afschaffing studiefinanciering masterfase

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 6e klas vwo | 552 woorden
  • 30 juni 2012
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Afschaffing studiefinanciering masterfase, goed plan?
De laatste maanden is er een discussie ontstaan over de studiefinanciering van studenten. Met ingang van volgend studiejaar wil staatssecretaris Zijlstra de student zelf laten betalen voor zijn masteropleiding. De studiefinanciering, ook wel stufi genoemd onder studenten, is namelijk onderdeel van de beoogde bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren in het kader van de 20%-operatie die is opgezet. Nu is de studiefinanciering een makkelijk slachtoffer: de studenten studeren, hebben een bijbaan en blijken ook verassend vaak in de kroeg te staan. Zouden deze studenten niet wat geld kunnen missen? Een lastige vraag die niet makkelijk te beantwoorden is.

De bezuinigingen zijn echt noodzakelijk zegt Zijlstra. Het plan is dat de student tijdens de masterfase geen beurs meer krijgt die omgezet wordt in een gift bij tijdig afstuderen. In plaats daarvan kunnen ze dat bedrag lenen tegen een lage rente. Dat bedrag is maximaal 3200 euro als ze het huis uit zijn en minimaal 1200 euro voor wie nog thuis woont. De student heeft twintig jaar lang de tijd om dit af te lossen. Eerder werd al bekend dat trage studenten te maken krijgen met langstudeerboetes.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe brengt zijn twijfels naar buiten. De Rouwe is namelijk van mening dat de invoering van het sociaal leenstelsel ten koste zal gaan van de toegankelijkheid van het onderwijs. Zijlstra laat weten dat studenten in de toekomst gebruik kunnen maken van gunstige leenvoorwaarden en dat deze bezuiniging niet onrechtvaardig is, omdat studenten later weer meer gaan verdienen. Als de student later veel geld verdient, kan de student de lening makkelijk terugbetalen. Daarnaast moeten de huidige studenten inzien dat studeren niet vanzelfsprekend is en daarmee zou de hoeveelheid studenten die verkeerd kiezen moeten verminderen. Bovendien wordt het geld dat wordt bespaard weer geïnvesteerd in het onderwijs.

Echter hebben de PvdA en D66 kritiek op deze plannen. PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing: ,,Studenten worden ook al geconfronteerd met de langstudeersboete. Het kabinet stapelt zo de pijnlijke maatregelen op elkaar." De drempel wordt zo te hoog, zeker voor bètastudenten met ouders die geen steuntje in de rug kunnen geven. Daar ligt de discussieruimte in de politiek. Het is aan de politiek om te bepalen of deze studenten moeten worden gesteund in hun studie, en zo ja, in welke mate.

Daarnaast moeten de politici zich het hoofd breken over een ander kwestie. Als de maatregelen doorgaan, dan zullen potentiële bètastudenten de technische studies massaal links laten liggen. De student durft nu nog een risico te nemen door een dure, moeilijke of lange studie te kiezen. Opleidingen als geschiedenis staan bekend om hun lage inkomens na afstuderen. Een student zal dus minder snel voor deze studie kiezen, vanwege de lening die moet worden afgelost. Nu al wordt bij opleidingen ernstig rekening gehouden met een reductie van soms vijftig procent aan studenten. Hogescholen en universiteiten vrezen dat een leegloop aan studenten ten koste gaat van duizenden arbeidsplaatsen.

Kortom men is over dit dilemma nog niet uitgepraat. De afschaffing van de studiefinanciering werkt uiteindelijk drempelverhogend en kan daarmee op langer termijn een negatieve invloed hebben op onze economische groei, maar de bezuinigingen zijn wel noodzakelijk. De vraag blijft: gaan deze bezuinigingen niet ten koste van de student en onze economie? Studeren is investeren, maar dat moet wel op een verantwoorde wijze gebeuren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.