Reddeloos verloren zonder internet

Reddeloos verloren zonder internet

Heb je er ooit over nagedacht dat internet vroeger helemaal niet bestond? Ooit? Want echt, d’r was serieus ooit een tijd dat internet er gewoon niet was.
Hoe zou de wereld er dan uitzien?

Naast het beangstigende feit dat Scholieren.com niet zou bestaan zonder internet, komen er nog veel meer tragische dingen bij kijken. Denk er maar eens over na.

Ten eerste: er zouden zoveel mooie relaties dan niet zijn. Ik bedoel: hoe vaak is er al tienerverkering ontstaan door het prachtige msn? Of door Hyves? Door de simpele reactie en respect?

Ontelbaar vaak gewoon. En hoewel het niet uitmaakt dat de mensen in kwestie nooit met elkaar gesproken hebben en dat ook never nooit zullen doen, MSN-relaties hóren gewoon bij onze generatie. We moeten het maar accepteren.

Ik bid maar dat m'n computer niet crasht. En ik geloof niet eens in God.Redding

Zonder internet zouden er ook geen wiskundeantwoorden zijn. Toen ik me dat realiseerde, werd het zwart voor mijn ogen. Op mijn school kun je namelijk je wiskundeantwoorden checken als je 'het niet snapt'. Beste systeem in the world. Echt. (Als m’n wiskundeleraar dit leest: dit doe ik dus echt nóóit. Ik keur het zwaar af. Hoor.) Wat zou er gebeuren zonder die uitwerkingen?

Dagenlang denken aan die ene som; of je die nou goed had gemaakt. Complete afhankelijkheid van je wiskundedocent. Kneiterharde onvoldoendes. Nablijven en voorkomen omdat je constant aan je buurman zit te vragen wat het goede antwoord nou was.

Nog zo'n situatie waarbij je zou sterven zonder internet: als je toevallig je boek bent vergeten te lezen voor het leesverslag van morgen (gebeurt mij ook nooit, hoor). Het Allermachtige Internet is daar tegenwoordig gelukkig met zijn oplossing. En als dat er niet was, was er ook gewoon geen Facebook. Geen YouTube. Geen MySpace. Geen Hyves. GEEN TWITTER! Helllll no! Dan zou ik moeten gaan kaarten of zo.

Jointje erbij?

Wat deden mensen eigenlijk vroeger zonder internet? Voor zich uitstaren? Mijn ouders leefden ooit in die tijd. Blijkbaar luisterden ze muziek, ofzo. Alleen op hun kamer, muziekjes luisteren, beetje filosoferen (jointje erbij?). Buiten hangen in de natuur.

Krijg je misschien ook wel intelligentere mensen van. Maar nog steeds, de wereld zou waarschijnlijk een zwart gat zijn waar we allemaal in zaten weg te rotten, te wachten op ons noodlot. Of we zouden dingen gaan doen.

Ze kunnen alles van me afnemen, maar internet, dat niet. Ik zal er met m’n leven voor vechten.

Gepubliceerd op 21 december 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Mooie column. Bizar idee he, geen internet. Onvoorstelbaar eigenlijk. Vroeger had je wel uittrekselsboeken in de bibliotheek, maar met uittreksels van een klein aantal boeken. En in mijn schooltijd (de jaren '90) kreeg je vanaf de bovenbouw (omdat je er dan verantwoord mee om kon gaan) antwoordenboekjes. Gewoon op papier.
Wat ik heel mooi vind is dat door internet vraag en aanbod veel beter bij elkaar worden gebracht. Een oude bank komt via marktplaats op een nieuw plekje (i.p.v. de afvalhoop) en een werkzoekende vindt via LinkedIn tóch een baan.

13 jaar geleden

L.

L.

Super weird idee, zonder internet. Dat is zoiets als dood zijn toch? D'r moet een gedicht over komen... mooi idee om een column over te schrijven justine! erg goed.

13 jaar geleden

D.

D.

Ik zou nu niet meer zonder internet kunnen, maar als ik het nooit heb gekend, kan ik best wel zonder. Niet dan?
En inderdaad, m'n moeder rook vroeger nog wel eens een jointje terwijl ze naar Led Zeppelin luisterde. En er bestond vroeger iets genaamd 'buitenspelen'.
Echt eng...

13 jaar geleden

R.

R.

goede eennalaatste zin ("Of we zouden dingen gaan doen").
die had je als laatste zin moeten gebruiken.

13 jaar geleden

P.

P.

Hartstikke goeie column! Overigens vind ik de tekst 'politiek freak' in je profiel overdreven, ik zou het liever 'politieke enthousiasteling' willen noemen of iets in die richting (klinkt beter).

Keep up the good work Justine!

13 jaar geleden

K.

K.

Waarom vind je dat eigenlijk? Ken je haar persoonlijk?

13 jaar geleden

S.

S.

STEL JE VOOR,

hahaha, stel je voor je moest je eigen opstel schrijven, stel je voor je moest bellen met echte vrienden i.p.v. te twitteren etc.

ik vind dat mensen die ervan overtuigd zijn dat ze zonder internet geen leven hebben, best eens een bezoekje aan de psycholoog mogen brengen en eens nagaan wat echt belangrijk in het leven is...

13 jaar geleden

J.

J.

Ik begrijp het alleen die reacties boven me?

13 jaar geleden

J.

J.

OOOOOOE hieronder, lol ik d8 die^

13 jaar geleden

P.

P.

Dag Kim,

Dank voor je post.

Je antwoord stond in de eerdere post: het klinkt beter. Een woord als 'politieke nerd' heeft dezelfde lading, dus is 'freak' verkeerd gekozen. Deze lezer adviseert: aanpassen die hap.

13 jaar geleden

K.

K.

Hmm. Vind ik wel meevallen, vind 'politiek freak' eigenlijk een neutraal woord. Iemand die nauwgezet de politiek volgt, en daarmee nog niet geen nerd. En ook niet automatisch een gangster, dan.

13 jaar geleden

B.

B.

Pfff ik ben het anders wel eens met die reactie..... typ maar eens 'freak' in bij googl afbeeldingen ja lekker positief allemaal hoor... waarom veranderen jullie dat niet gwn? egt overdreven

13 jaar geleden

L.

L.

Duidelijk. Je bent verslaafd aan internet. En je bent niet de enige. Ik zit ook 7 dagen per week minstens 2 uur per dag met m'n computer aan, op internet. En dan heb ik niet alleen msn aanstaan, maar doe toch ook zeker nuttige dingen. Wiskunde uitwerkingen bekijken bijvoorbeeld. Of jouw column lezen. Maar toch vind ik dat je overdrijft... Als je zeg 100 jaar eerder geboren was, zou je vast ook 'n leuk leven hebben. Zou je muziek gaan luisteren, ofzo. En je zou 't nog leuk vinden ook. Wegrotten? Hoe kom je d'r bij. We zouden inderdaad dingen gaan doen. Samen met anderen, naar een jeugdclub of weet ik veel. Allemaal leuk. Maar ja, zolang internet er is, maak ik d'r dankbaar gebruik van. Ga ik m'n tijd zitten verdoen met hier commentaar geven op één of andere column van 'n meisje dat zo graag wil dat internet blijft. Hartstikke leuk toch!

13 jaar geleden

S.

S.

Ik heb er ook vaker over nagedacht als er geen internet zou zijn in deze huidige maatschappij.
Hoewel ik het in sommige opzichten wel jammer zou vinden, zou ik het eigenlijk helemaal niet erg vinden. Het is zo zonde dat mensen urenlang op internet kunnen zitten of urenlang op msn 'vaak' onzin zitten te bespreken.
Als er geen internet zou zijn, zouden veel mensen hun tijd anders moeten benutten. Ze krijgen bijvoorbeeld oog voor boeken of culturele dingen. Ze zoeken een andere interesse, wat in kunst of auto's ect, kan uiten.
Wel denk ik dat wij tegenwoordig gewoon niet meer zonder internet kunnen: puur simpel om het feit dat de maatschappij er afhankelijk van is geworden. Op school moet je bijna alles via internet inleveren, je hebt online-shops, kranten staan op internet en noem maar op.
Maar een jaar zonder internet? Dat zal ik wel volhouden.

13 jaar geleden

J.

J.

Ga jij lekker vechten voor t internet..
Dan ga ik denken en tot de conclusie komen dat een medium als internet nooit zal verdwijnen simpelweg omdat dit niet mogelijk is!

13 jaar geleden

P.

P.

LOL @ jordi. Wat een geklets, werkelijk tenenkrommend. Gooi op een aantal tactische plekken een bom en zeg maar dag tegen internet. Zoveel is daar niet voor nodig.

13 jaar geleden

I.

I.

Voor ons zou het leven zonder internet nu gewoon enorm saai zijn ja. We zijn zo gewend aan internet dat als we thuiskomen en er zou geen internet zijn we echt geen idee hebben wat we met de rest van onze dag gaan doen. Maar vroeger was er gewoon geen internet, dus je wist niet anders, dus het was niet erg! Sterker nog: je had geen moment dat je je verveelde 'zonder internet'. Of zie jij dit anders?

mvg van Ik, Mij en natuurlijk Mezelf!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.