Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenchat M&O 2012

Door Roos

Het was de eerste keer dat we een Examenchat M&O organiseerden en docent Rik had de eer om jullie vragen te beantwoorden. Met slimme tips en goede antwoorden bereidde Rik iedereen voor op het aankomende examen.

Heb je de chat gemist? Lees dan hier onder de vragen en antwoorden nog eens rustig terug. 

Chatlog M&O

Docent_Rik: Ik ben er klaar voor brand maar los.
M_Ootje: Hoi, is het toegestaan om formules in de GR te zetten?
Docent_Rik: @ootje, ja je mag alles in je GR zetten, sla het wel duidelijk op onder mapjes anders kost het je veel tijd terug te vinden.
M_Ootje: okee 

Macey_vwo: kijk nu zie ik weer wat, maar mijn vraag is: hoe kun je m&o het beste leren?
Imn: Macey_vwo: Goeie vraag..
Macey_vwo: heeft u al een antwoord op mijn vraag?
Docent_Rik: Macey_vwo: Je kan het best je tekst boek doorbladeren per hfdst en de vb doornemen, welke je lastig vind zoek je op in je werkboek voornamelijk de laaste vragen zijn het lastigst in het werkboek.
Imn: Oke
Docent_Rik: Verder raad ik aan elke vraag zo simpel mogelijk te maken er worden lappen met teksten gegeven in het examen maak het voor je zelf simpel
Imn: maar hoe kun je het simpel voor jezelf maken, vaak heb je veel van die gegevens nodig?
Docent_Rik: Door de gegevens die zijn gegeven op je kladblaadje te schrijven, vb rente zoveel termijn zoveel periode zoveel enzo. vervolgens opnieuw naar de vraag te kijken en dan de gegevens gebruiken die je nodig hebt.
Imn: Oh op die manier..
Imn: Ja oke, zal ik onthouden

merel: wat is het hefboomeffect?
Docent_Rik: merel: het hefboomeffect is als je de rentabiliteit van het eigenvermogen hoger is dan rentabiliteit vreemd vermogen dit is positief dan verdien je geld en negatief is het als de rentabiliteit van het vreemd vermogen hoger is dan dat van het eigenvermogen.
vwo: voor het CE hoef je marketing toch niet te leren? want ik was een examen uit 2008 aan het oefenen en daar kwam dit wel in voor..
Imn: vwo: marketing en HRM zijn geen CE onderdelen trouwens..
vwo: Imn: maar is dat dan sinds 2008 veranderd ofzo?
Imn: vwo: ik weet niet of het sinds 2008 is, maar dit jaar hoeven deze onderwerpen in ieder geval niet
vwo: oke, maar welke examens kloppen dan wel met de stof voor dit jaar, die we eventueel nog zouden kunnen oefenen?
Imn: alle behalve die twee dan
Imn: ?
Imn: staat op blz 6 van syllabus M&O..http://www.examenblad.nl/9336000­/1/j9vvhinitagymgn_m7mvi0sgg8ba­mpk_n11vg41h1h4i9qe/vg41h1hf76y­9?topparent=vg41h1h4i9qe
vwo: Imn: ja dat snap ik, maar zijn die van 2009 wel goed? @docent_rik?
Imn: vwo: ehh geen idee.. is M&O veranderd met nieuwe tweede fase?
Docent_Rik: Ja die kan je prima oefenen alleen hier zit niks over de hefboomwerking en relevante belastingen
Imn: voor zover ik weet is die voor 2009 wel goed om te oefenen..
vwo: oke bedankt! dan ga ik die oefenen:)
Imn: 2011 ook, dat is best een lastige

vwo: ligt het trouwens aan mij of zijn er meer mensen die altijd de normale productie en verwachte productie door elkaar halen? wanneer heb je nou precies welke nodig? (bij fabricagekostprijs, verkoopkostprijs, kostprijs)
Imn: vwo: ik ook wel eens!.. bij kostprijs heb je normale productie nodig toch?
Imn: en verwachte productie heb je nodig voor verkoopprijs
Docent_Rik: Normale productie heb je nodig bij de constante kosten
Imn: of zeg ik het omgekeerd..
Imn: verwachte kosten vrij variabele?
Imn: bij*
Docent_Rik: http://www.fons-vernooij.nl/bm-s­ite/IM_standaardkostprijs.html
Docent_Rik: deze link geeft heel veel informatie over dit onderwerp
vwo: die link is inderdaad wel duidelijk ja
Imn: Idd

Imn: Hoe werk je het beste met informatiebronnen op een examen?
Docent_Rik: Lees eerst de vraag door en dan de informatie bron, zo kan je specifiek opzoek gaan naar welke informatie nodig is.

vwo: wat is nou precies het bezettingsresultaat?
melissa_vwo: BEZETTINGSRESULTAAT In de kostprijs worden de totale constante kosten voor de periode omgeslagen over de normale bezetting. Bij onderbezetting worden de totale constante kosten niet gedekt. Wat je doorrekent aan constante kosten per product is gebaseerd op de normale bezetting als je dus minder produceert dan normaal reken je te weinig door voor de constante kosten Je lijdt dan bezettings­verlies. Het kan ook voorkomen dat, door overwerk bijvoorbeeld, de productie in werkelijkheid groter is dan de normale bezetting. Door de overbezetting is de bijdrage aan de constante kosten groter dan de totale constante kosten voor de periode. Je hebt dan bezettingswinst. Het bezettingsresultaat is het verschil tussen de gemaakte constan­te kosten en de bijdra­gen hiervoor uit de productie. Het bezettingsre­sultaat heeft dus alleen betrekking op de constante kosten en is dus wat je te veel of te weinig doorrekent aan constante kosten. Het bezettingsresultaat kun je als volgt uitrekenen: C W x ---- = bijdrage constante kosten uit de productie N C N x ---- = constante kosten N -/- -------------------------------­-------------------------------­------ C C (W - N) x --- = bezettingsres
Docent_Rik: vwo: Bezettingsresultaat laat zien of je machines goed hebben gedraaid simpel gezegd. Bezettingsresultaat: (Bp-Np) x C:Np
melissa_vwo: Het fenomeen : Google ?
Imn: Hmm, oke..
vwo: oke duidelijk;)
melissa_vwo: Allemaal Mavo-Grafisch hier ?
Docent_Rik: Dus het verschil tussen normale productie (als alles in top condities draait) en de begrote productie wat werkelijk is gedraaid * de constante kosten per stuk
vwo: begrote productie is toch wat ze denken te gaan maken?
Imn: ja, dat dacht ik ook
Docent_Rik: Yep
Imn: en de normale productie is uiteindelijk wat er geproduceerd is
vwo: nee dat is de werkelijke productie
vwo: normaal is als alles in topconditie draait
truus_vwo: http://lmgtfy.com/?q=bezetting

M_Ootje: Wat is het verschil tussen intern verslag en extern verslag?
Docent_Rik: Interne verslaggeving is voor het bedrijf zelf zitten geen regels aan verbonden en worden vaak opgemaakt. Extern is voor de buitenwereld hier zitten allemaal regels aan denk aan de jaarverslagen die worden gedeponeerd bij de KVK
M_Ootje: oke bedankt :)

vwo: is het nacalculatorische bedrijfsresultaat hetzelfde als de nettowinst?
Docent_Rik: vwo: In de vraag staat gegeven of er naar het bedrijfsresultaat wordt gevraagd of naar de nettowinst. Bedrijfsresultaat wordt vaak opgemaakt en nettowinst komt voornamelijk naar voren in de resultaten rekening.

jos_havo: Ik heb een vraag Rik. ik ben nu bezig met oude eindexamens, het raare is dat ik bijna geen enkel berekening kan maken. ook al heb ik ontzettend veel formules???
Docent_Rik: jos_havo: Klopt, ik zal zeker veel gaan oefen met rekenen. Je moet daarna ook kunnen uitleggen wat je hebt berekent vb. Dit antwoord is positief omdat het ....

Kevin_van_Dijk: Wat is het verschil tussen de liquiditeitsbegroting en baten en lasten?
Docent_Rik: Kevin_van_Dijk: Liquiditeitsbegroting is een overzicht van je ontvangsten (debiteuren) en uitgaven(crediteuren, brutolonen, sociale lasten, diverse kosten, winstuitkering, interest en aflossing) en baten ( contributies, donaties, subsidies en sponsors) Lasten ( huur, kosten materiaal en bestuur advertenties)
Kevin_van_Dijk: Bedankt :)

Imn: Hoe bereken je het bedrag van aandeelhouders voor aftrek van de dividendbelasting en na aftrek van de dividendbelasting?
Docent_Rik: Sorry was weer weg hier het rijtje voor dividend uitkering in stock en cash:
Docent_Rik: Dividend wordt altijd gedeclareerd over het geplaatst aandelenkapitaal dus ook stock en cash dividend. Over het totale dividend moet je belasting betalen dit haal je weer van het cash dividend af. Want je kan geen aandelen aan de belasting dienst geven.

jos_havo: Weet iemand misschien hoe je het best kunt leren, ik ben nu 2011 tijdvak 1 aan het maken en ik kom maar niet verder??
jos_havo: ik doe gewoon letterlijk 1 uur over een opgave, is dat normaal?
vwo: jos_havo: dat klinkt niet echt normaal haha aangezien je maar 3 uur hebt maar deze vraag is eerder gesteld en de tips van net waren: je leerboek doorlezen en vb bekijken en als je iets niet snapt kijken naar het werkboek.
truus_vwo: Jos met leren is het handig om het aan jezelf voor te lezen, dan hoor, zie je het en lees je het op. Blijf je echt beter/sneller/langer onthouden .
jos_havo: Bedankt truus, het probleem zit hem niet in de theorie vragen. maar als er staat bereken de brutowinst als percentage van de omzet etc. dan weet ik gewoon niet wat ik moet doen en staat nergens ook in mijn boek uitgelegd vandaar
jos_havo: nu een inhoudelijke vraag. Hoe bereken je de Brutowinst als percentage van de omzet?
Docent_Rik: jos_havo: Brutowinst is omzet - inkoopwaarde van de omzet. Je kan hier het best een kruis tabel voor opmaken vb. de omzet is 100 de inkoopwaarde is 80 brutowinst is 20. 100=100%, 20=?
Docent_Rik: 20 *100% /100 = 20% brutowinst
jos_havo: Ohja, dat klopt gewoon kruislingsvermenigvuldigen Bedankt!

vwo: ik heb trouwens zelf het boekje samengevat gekregen op school, die is ook wel erg handig!
vwo: en op deze site staan veel powerpoints die duidelijk zijn uitgelegd voor havo en vwo: http://www.management-organisati­e.nl/index_bestanden/Page1187.h­tm

M_Ootje: Krijg je alle formules gegeven in het examen of alleen de technische formules?
Docent_Rik: M_Ootje: De formules waarmee je alleen hoeft te rekenen krijg je gegeven, de gene waarvan je de antwoorden moet beargumenteren niet.

maria_havo: Hoe wordt de mutatie van liquide middelen berekent bij de staat van baten en lasten?
Docent_Rik: maria_havo: liquide middelen is je voordelig saldo wordt niet meegenomen in baten en lasten. Want liquide middelen heb je al op de balans komt deze pas weer terug.

Kevin_van_Dijk: Je hebt twee vormen van intrest: samengestelde en ik d8 enkelvoudige ofzo iets, hoe bereken je deze twee verschillende vormen van intrest?
Docent_Rik: Kevin_van_Dijk: Enkelvoudig blijft de rente altijd hetzelfde bedrag vb. 2% per jaar over 100 euro dan blijft dit altijd 2 euro als is het jaar 10.
Docent_Rik: De formule is k*p*t/100c
Docent_Rik: Voor samengestelde interest (die gebruik je ook bij rentes) is het rente op rente op rente dus. 1ste jaar heb je 102 euro het tweede je jaar krijg je over die 102 euro 2% rente is k*1+i^n
Kevin_van_Dijk: Aah ok ik snap de intresten bedankt, nog maar een vraagje hoe werkt precies de hefboomwerking
Docent_Rik: Kevin_van_Dijk: De hefboomwerking ga je kijken of de rentabiliteit op je eigen vermogen groter is dan op het vreemd vermogen dit is gunstig zo verdien je geld. Als de rentabiliteit op je vreemd vermogen groter is dan op het eigen vermogen kost het je geld.
Kevin_van_Dijk: Oke bedankt Rik dat waren mijn vragen bedankt voor de tijd (y)
Docent_Rik: Kevin_van_Dijk: geen dank en succes.

derpediederp: Tip: Zet formules in je rekenmachine. Dit zorgt wel dat de batterijen sneller opgaan dus zorg dat je extra batterijen bij je hebt. Ik heb deze strategie toegepast bij een schoolexamen en het hielp me genoeg om een 7 te halen.

Moii_vwo: hoe zit het met een onderhandse lening?
Docent_Rik: Moii_vwo: Een onderhandse lening sluit je af 1 op 1. Je bepaald samen de looptijd de rente en het bedrag, denk aan een lening bij je familie
Moii_vwo: en obligaties?
Docent_Rik: Moii_vwo: obligatie leningen koop je je in. Je krijgt elk jaar van de looptijd een bepaald bedrag aan rente, en aan het einde van de looptijd krijg je totaal geïnvesteerde bedrag in 1 keer terug.
Docent_Rik: Er zijn meerdere deelnemers bij obligatie leningen.

vwo: wat is het verschil tussen de quick ratio en de current ratio?
Docent_Rik: vwo: quick ratio verminder je je vlottende activa met de voorraden(want dat duurt altijd wat langer om deze te verkopen) en deel je door je schulden op kort termijn. Om te kijken of je aan je korten verplichten kan voldoen

Het is alweer 5 uur, de chat zit er al weer op. Rik, super bedankt voor je antwoorden en je tips. Fijn dat je de eerste M&O chat ooit wilde doen!
Docent_Rik: Geen dank ik vond het leuk, ik hoop dat ik het hier en daar wat duidelijker heb gemaakt.

 

Gepubliceerd op 10 mei 2012


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?