Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Glijvlucht:

Glijvlucht:

Maandelijks publiceert Scholieren.com de beste boekrecensie van De Leesfabriek.

Ik vind het zó jammer dat ik het boek Glijvlucht van Anne-Gine Goemans uit heb. Het is een prachtig en bijzonder verhaal waar je helemaal in meegezogen wordt. Collega-schrijver Peter Buwalda heeft gelijk: zodra je dit boek dichtslaat, krijg je er heimwee naar.

Glijvlucht heeft hele bijzondere en betoverende hoofdpersonen, die stuk voor stuk iets anders toevoegen aan het verhaal.

Getatoeëerde traan

Zo zijn er onder andere Gieles die ganzen traint in zijn achtertuin, gothicmeisje Meike met een getatoeëerde traan op haar gezicht, Gieles' moeder die in Afrika voor kooktoestellen zorgt en Super Waling, de ontzettend dikke nieuwe vriend van Gieles in een scootmobiel. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze hoofdpersonen laten zien dat iedereen z'n eigen keuzes maakt en verhaal heeft.

Het verhaal gaat over Gieles Slob (14), die samen met zijn vader Willem, moeder Ellen en zijn vaders tweelingbroer Fred naast een landingsbaan woont. Zijn moeder is het grootste deel van de tijd afwezig omdat ze vrijwilligerswerk doet in Afrika.

Redden met ganzen

Gieles vindt dit maar niks en bedenkt een operatie om zijn moeder voortaan thuis te houden: Meesterlijke Reddingsactie 3032. Hij zal haar redden met behulp van zijn geliefde ganzen en op die manier een held worden.

Terwijl Gieles zijn ganzen traint voor deze reddingsactie, sluit hij een bijzondere en ontroerende vriendschap met de veel oudere Super Waling en online met Meike. Super Waling geeft Gieles het gevoel dat er naar hem geluisterd wordt: hij krijgt aandacht die hij misschien niet van zijn moeder krijgt.

Internetvriendschap

Het verhaal wordt verteld vanuit Gieles' perspectief, wat het heel ontroerend maakt. Je leest hoe hij zijn ganzen traint voor zijn Meesterlijke Reddingsactie 3032, hoe hij vriendschap sluit via internet, hoe hij zich eerst schaamt voor Super Waling maar hem later bewondert en hoe hij verliefd wordt op Meike en over haar fantaseert.

Toch komen er ook een hoop serieuze onderwerpen aan bod: de verandering en volgens sommigen verminking van het landschap bijvoorbeeld. Of de geschiedenis: wie er voor ons op deze grond rondliepen, wat voor keuzes zij maakten en de invloed van onze eigen keuzes nu.

Niet zwaar

Omdat dat allemaal gezien wordt vanuit een veertienjarige jongen, wordt het geen zwaar of negatief boek. Er wordt juist een wat kinderlijke en luchtige kijk op dit soort zaken gegeven. En Gieles is grappig: hij zegt bijvoorbeeld in de volste overtuiging "I was sure I good do it" als hij "I was sure I could do it" bedoelt.

Dat er ook nog wat historische verhalen in het boek zitten, vind ik heel bijzonder: aan de ene kant is het boek heel actueel en modern, maar er wordt ook een achtergrond en geschiedenis gegeven. Dat vind ik heel mooi gedaan.

Jammer

Dit boek is opgewekt, niet langdradig en fijn om te lezen. Glijvlucht is bijzonder, origineel, hartveroverend, humoristisch, echt Hollands en heeft een prachtige cover. Het is jammer om het boek dicht te slaan, maar je doet dat wel met een goed gevoel.

- Recensie door Rhea van der Dong, leerling van het Augustinus College in Groningen

- We hebben helaas nog geen boekverslag van Glijvlucht. Ben jij de eerste die 'm voor ons schrijft?

De Leesfabriek en Scholieren.com geloven dat zoals er op ieder potje een dekseltje past, er ook voor iedere scholier een perfect boek is. Wat dat betreft zijn we net datingsites en helpen we jou de ware te vinden. Laat je 't ons weten hoe het afloopt?

Gepubliceerd op 21 februari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.