Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Hoog, hoger, hoogste telefoonrekening

Hoog, hoger, hoogste telefoonrekening

Lang geleden, toen de telefoon knisperend haar verbinding zocht met het wereldwijde web, hadden we nog geen idee van iPhones en Pingen.

Toen kregen we koelkasten, vervolgens mobieltjes met een klepje, toen platte, dunne en na een lange tijd dé smartphones.

65% van de verkochte telefoons in 2011 was een smartphone. Zo snel als je een Whatsappje verstuurt, kun je een telefoonabonnement afsluiten. En daar gaat het mis. Ook bij ons.

Tranen bij de rekening

Telefoonrekeningen met roodgekleurde cijfers donderen vaak door brievenbussen, tranen vloeien bij het openen van de envelop, klamme handen ontstaan bij het overmaken van het schuldige bedrag. Het is een trieste zaak waar Michael (18) over kan meepraten. "Ik had vorig jaar een schuld van 365 euro." Da's geen kattenpis.

Michael legt uit: "Het kwam door mijn nieuwe laptop, die via bluetooth de snelste internetverbinding zocht: namelijk via mijn mobieltje." Maar nee, hij had geen internetabonnement op zijn mobiel, dus elke minuut was goud waard voor de KPN.

Weer 60 euro

Zijn telefoonrekening loopt tegenwoordig niet meer op tot honderden euro’s, maar deze maand moest hij toch weer zo’n 60 euro extra betalen. Hoe zit dat?

Michael: "Ik stap binnenkort over naar een nieuwe provider, met een nieuwe telefoon en dus een nieuw abonnement. Mijn oude abonnement loopt bijna af, maar ik altijd wel een beetje over mijn belminuten heen. Ik kon wel mijn oude afkopen, maar dat zou me 500 euro kosten."

Prepaid rules

Sinds ik eens een, in vergelijking met Michael luttele, schuld had van 70 euro, ben ik overgestapt op prepaid. Prepaid ademt veiligheid en bedachtzaamheid. Je koopt je beltegoed en als het op is, is het op.

Geen vaag abonnement met 300 belminuten die je kunt compenseren met sms'jes als je niet belt. De ene maand kom ik uit, de andere niet. Dan geef ik bewust een tientje aan de caissière die vervolgens een bonnetje uitprint. Geen schulden, maar ook geen smartphone…

Flauwe aanbiedingen

Want zo'n verleidelijke smartphone is natuurlijk ondenkbaar zonder duur abonnement erbij. Flauw zijn de zogenaamd leuke aanbiedingen: van 45 voor maar 20 euro per maand, bijvoorbeeld... Maar als je de kleine lettertjes leest, staat er dat alleen de eerste vier maanden 20 euro kosten en je daarna alsnog 45 euri mag gaan dokken. En als 't om belkosten gaat, lappen ouders nooit echt veel bij.

Dat maal de resterende 20 maanden van het twee jaar durende abonnement zijn 980 klinkende euromunten die je iPhone dan in totaal kost. BIJNA DUIZEND EURO! en als je dan ook nog eens teveel mb’tjes gebruikt om te internetten, over je 100 belminuten heengaat of je telefoon per ongeluk als modem gebruikt, ben je helemaal de Sjaak.

Check, check en check meer

Ja geef mij maar prepaid, dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben. Maar als ik dan tóch val voor zo'n glanzende iPhone, check ik eerst avondenlang op internet alle mogelijke abonnementen (hier een goeie site!).

En jij? Heb jij al eens zo'n afschrikwekkende telefoonschuld gehad? Laat 't hieronder weten in de reacties!

Gepubliceerd op 15 januari 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

W.

W.

Ik heb gewoon een smartphone mét prepaid. Die kostte in de winkel 260 euri, maar ik mocht ´m enige tijd geleden hebben voor 100 euro. Dat kun je niet laten liggen, toch?

Mijn bel- en smskosten zijn daarmee ook heel erg gedaald: Normaal (ik had al prepaid) ging er zeker 10 euro (bij Vodafone: 10 euro voor 1000 sms'jes en dan nog een paar euro belkosten) doorheen, nu nog maar een stuk of 5. En aangezien mijn vader automatisch 10 euro voor mijn beltegoed overmaakt, krijg ik dus elke maand 5 euro zónder moeite.

12 jaar geleden

A.

A.

Zelf heb ik gewoon een smartphone met prepaid, net zoals Wout... Gewoon een kwestie van zorgen dat je geen contact zoekt met satellieten en alleen internet opkan als er WiFi is. Thuis & op school heb ik WiFi, dus ik heb er nog nooit een enkel probleem mee gehad.:)

12 jaar geleden

K.

K.

Heb zelf een erg goeie smartphone (ZTE Blade, Chinees, maar sneller dan de Wildfire S) voor 120 euro gekocht. Standaard KPN Simkaartje vervangen door een SIM Only van Tmobile (toestel is simlockvrij).

Ik betaal 7,50 aan abonnementskosten iedere maand. Daar kan ik 75 minuten van bellen, wat ruim voldoende is omdat ik niet sms maar alleen Viber / Whatsapp gebruik. Mobiel internet heb ik niet nodig en staat uit op mijn smartphone; ik heb toch overal (thuis, bij vrienden en op school) wifi. Hier red ik het prima mee :)

12 jaar geleden

D.

D.

Dit is precies waarom ik nog geen abonnement heb genomen :S Ik heb een prima smartphone voor €120 gekocht, en ik bel zelden, sms niet dagelijks maar zit wel dagelijks op internet. Thuis op onze eigen WiFi, op school wel 3G maar als je niet alles automatisch laat bijwerken, kost dat niet ontzettend veel dataverbruik. En als ik veel weg ben, neem ik een week- of maandbundel. Als ik bel, is dat naar het buitenland, wat meestal toch buiten je bundel valt, dus ik houd het lekker hierbij. Gaat allemaal prima, ik mis niks, en doe 1 tot 2 maanden met 10 euro beltegoed.

12 jaar geleden

C.

C.

Blyk.nl is de oplossing

12 jaar geleden

A.

A.

Jaahaa :S moest huilen toen ik de rekening zag..
Nu is het mama afbetalen want zij heeft de rekening deels betaald!

Ook ik ben terug naar prepaid! Heeeel veilig!
Byebye Smartphone, Hello koelkast...

12 jaar geleden

D.

D.

Mijn hoogste telefoonrekening? 860 euris. weet nog steeds niet waar het allemaal vandaan kwam..

12 jaar geleden

A.

A.

Ik heb een iPhone met prepaid. De telefoon heeft me geen rib uit mijn lijf gekost maar mijn halve ribbenkast. Maar ondanks dat ben ik super blij met mijn keuze.

11 jaar geleden

A.

A.

Ik heb een Samsung galaxy Core van de mediamarkt gekocht en mn prepay sim er ingestopt.... Actie prepay onbeperkt internet 7,50.... heb ik genomen.... heb nu overal in nederland internet en ik heb gewoon controle over mn kosten

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.