Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat hebben we het toch slecht

Wat hebben we het toch slecht

Laatst voor 't eerst gezien: de Amerikaanse documentaire Sicko van Michael Moore (2007). Spugen op onze maatschappij deed ik altijd al, maar nu helemaal.

Onze Hollandse samenleving heeft het goed, maar onze Hollandse samenleving zeurt. Over het weer, het openbaar vervoer, de prijzen, het onderwijs, de verloedering van de taal. Waar zeiken we eigenlijk níet om?

Michael Moore laat zien hoe verkeerd Amerika bezig is met z'n zorgverzekeringsstelsel. Het verschaffen van zorg is natuurlijk 'n vereiste voor een geweldige maatschappij, maar Amerika bakt er niks van. En is corrupt. Het is alleen leuk als je geld teveel hebt.

Welke vinger wil je houden?

Zo zie je in het begin van de film dat een hilliebillie twee vingers van z'n hand heeft afgezaagd en van de verzekering mag kiezen welke van de twee hij er weer op krijgt. De één kost hem 12.000 dollar, en de andere 60.000 dollar. Voor een vinger. Serieus.

Terwijl in het o zo gewelddadige en terroristische (tenminste, dat vindt Amerika) land Cuba de zorg vrijwel gratis is. Gratis. Amerika. Vinger. 60.000 dollar.

100 euro per maand

Maar gelukkig, lieve Hollanders, betalen wij ontzettend veel geld. Minstens 100 euro per maand aan zorgverzekering. Jij ook, als je straks 18 bent. En jeminee, we krijgen bijna alles vergoed. Medicijnen zijn gratis. Voor bijna alle operaties hoef jij geen cent bij te leggen. Als je kanker of diabetes hebt, kun je je nog steeds gewoon aanmelden bij een verzekeraar. Terwijl je in Amerika dan overal geweigerd wordt.

Maar nee, we hebben het slecht hier. Zo ontzettend slecht, want we moeten altijd wachten. ALTIJD WACHTEN!

Altijd wachten

Wachten op de metro, wachten op de bus, wachten op de tram, en vergeet vooral niet dat ellenlange wachten op de trein. De NS. Het mooiste voorbeeld van wachten in Nederland, overigens ook het mooiste voorbeeld van kritiek op een instantie in Nederland. NS. Vertragingen.

Hoe vaak per dag ook alweer? Hoeveel minuten gemiddeld ook alweer? Hoeveel minuten ook alweer gemiddeld in de winter? Hoeveel treinen vallen er dan ook alweer uit? Oh jee!

Het weer is nooit goed

Het weer, om maar even voort te borduren op de winter, is ook een fijn mikpunt van onze baldadige woorden. Het weer is nooit goed. Te warm, te koud, te nat, te benauwd, te veel sneeuw, nee de sneeuw is nu weer te nat, en oh getsie nu is het weer miezerregen en gaat mijn haar verkeerd zitten, en oh nu is het weer te warm dat alle kleding aan mijn lichaam vastzweet terwijl mijn lichaam bijna vastzweet aan de vrouw naast me in de metro. Die ook nog eens vijf minuten te laat was.

Afrikanen daarentegen moeten vechten tegen meterslange muggen die enge ziektes met zich meedragen. En daar hebben ze geen goede ziekenhuizen. In Amerika wel, maar daar zijn ze corrupt. Maar wat wíj moeten doorstaan, is natuurlijk het allerergste.

Hulp voor een prikkie

Door die film ben ik gaan inzien dat wij helemaal niet zoveel zouden moeten zeiken. Wij worden verzekerd met of zonder ziekte, die vertraagde treinen komen uiteindelijk en we hebben zelfs een systeem dat ervoor zorgt dat je eten kunt kopen als je niet kunt werken. Of niet wilt werken omdat je een luie kuttokkie bent.

Ik zal ons milde weer maar niet gaan vergelijken met de dagelijkse vrieskou in Alaska en de benauwdheid in de Amazone. En zeker niet met de droogte in Afrika.

Kap met zeiken

En wij maar zeiken! Tuurlijk, onze situatie is anders, ik ben vast appels met peren aan het vergelijken, blablabla, maar toch zou het voor onze eigen gemoedsrust beter zijn in 2012 wat minder te zeuren. Van dat geklaag is nog niemand gezonder geworden en gaat de zon ook niet harder schijnen.

Wij hoeven in elk geval niet bang te zijn dat we doodgaan aan de hoge kosten die deze chronische lijdensweg met zich meebrengt. Houd dus eens wat vaker je mond dicht, of ga die film eens kijken.

Gepubliceerd op 26 januari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Ok, dit is echt helemaal waar. Nederland heeft het hartstikke goed voor elkaar! Waarschijnlijk is dat gewoon iets in de Nederlandse lucht. Een soort feromoon dat alle Nederlands afstoten dat ervoor zorgt dat iedereen gaat zeiken. :D Maar, Amerika, dat is gewoon een klote land: Alles daar wordt door elkaar gediscrimineerd, de rijke bovenlaag verplaatst zich steeds verder weg van de middelste en onderste lagen, en ze weigeren ook maar een cent van hun miljoen+ bij te leggen in collectieve verzekeringen en uitkeringen. De VS is eigenlijk gewoon een extreem land, nog vol van alle tegenstellingen naar het Communisme, alleen zich af te zetten van het COmmunisme. Ik hoop dat Obama nog eventjes blijft. Hij is wat mij betreft een ?chte man van het volk, en niet een Christelijk man die altijd het beste van het beste heeft gehad...

12 jaar geleden

H.

H.

Helemaal mee eens !

Hulde aan de schrijver Jorinde, Well done !

12 jaar geleden

S.

S.

Die ragefaces zijn trouwens wel echt leuk. De frustratie druipt er zo fijn vanaf. Trouwens Jorinde, pas op dat je niet bij die groep mensen gaat horen die altijd klaagt over het feit dat mensen altijd klagen.

12 jaar geleden

R.

R.

Perfect! er valt niets tegen in te brengen, behalve dat zonder dat geklaag wij Nederlanders nauwelijks meer iets kunnen plaatsen op de social media of een gesprek kunnen voeren. we zijn gewoon afhankelijk geworden, zoals jij zegt, hoog tijd om te veranderen dus!

12 jaar geleden

U.

U.

Props voor jorinde!

12 jaar geleden

D.

D.

Hoe goed of slecht mensen het ook hebben, mensen blijven klagen.
Dat is gewoon zo. Het hoort bij ons. Mensen willen iets te zeuren hebben.
Het is ook nooit goed.

12 jaar geleden

M.

M.

Jeeej :) Eindelijk ook iemand die hetzelfde denkt.
Ik zit nu voor een jaar in Amerika en ik heb mijn nederlandse vrienden al een preek gegeven.
Ze hebben hier (in texas) geen openbaar vervoer. Dan zitten wij nederlanders te zeuren dat de trein altijd vertraging heeft. Maar ze hebben hier helemaal geen treinen. Die vindt je alleen in de (extra) grote steden. Het zelfde geldt voor bussen of alleen al fietsen. Als je hier geen auto hebt, ben je de pineut..
Ook voor de zorgverzekering. Medicijnen moet je zelf betalen. En als je naar de dokter gaat voor een onderzoek, ben je al snel $800 kwijt.
We hebben het helemaal erg in nederland, al denken we dat wel. Aangezien de meeste geen ervaringen hebben gehad waar het nou niet zo goed geregeld is.
Dus wees blij met wat we hebben!

12 jaar geleden

Y.

Y.

Sommige mensen moeten van facebook worden verbannen, echt, wat een zeikstralen zitten er tussen die vervolgens alles het web inslingeren.

12 jaar geleden

M.

M.

Mooi, Jorinde, mooi.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.