Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Kluun leest literatuur

Kluun leest literatuur

Of-'ie nou Echte Literatuur schrijft, is nog maar de vraag. Zelf vindt-'ie van wel, maar een hoop leraren Nederlands schudden bedroefd het hoofd als je met Komt Een Vrouw Bij De Dokter het klaslokaal betreedt.

Maar Kluun léést zeker wel literatuur. Het liefst Joe Speedboot, een meesterwerk dat je absoluut wél voor Nederlands mag lezen.

De goedbedoelde leestips van je ouders of docenten blijken vaak geen reet aan. Daarom elke twee weken op Scholieren.com: een aanrader van een Bekende Nederlander of ander aansprekend figuur.

Geloof ons: deze wil je wél lezen.

Lezen die hap

“Ik vind Joe Speedboot, geschreven door Tommy Wieringa, een ontzettend mooi boek,” zegt Kluun. “Ik hoorde van steeds meer mensen dat ze het een fantastisch verhaal vonden. En lezers zijn de beste recensenten, dus toen dacht ik: lezen die hap!”

Het boek gaat over de puber Fransje Hermans. Fransje zit in een rolstoel. Hij is lam, op één arm na. Zijn leven kabbelt voort, tot de jongen Joe Speedboot in zijn gehucht Lomark komt wonen. Vanaf dat moment krijgt z'n leven zin.

Dit is volgens Kluun zijn allermooiste boek, omdat het over Echte Vriendschap gaat. Kluun: ”En Tommy Wieringa krijgt het voor elkaar je te laten geloven dat het mogelijk is om met een paar jongens een vliegtuig te bouwen en een buurvrouw naakt te zien zonnen in haar achtertuin. Het is een echt jongensboek.”

Schrijfstijl

Hij vervolgt: “Tommy Wieringa is een stilist die gezegend is met een groot inzicht in de psyche van de mens en met humor, liefde en mededogen over mensen schrijft.”

Een boek dat Kluun dus koestert, en het daarom vol trots (inclusief persoonlijke boodschap van Wieringa) in z'n boekenkast prijkt. Alleen...op de vraag hoe vaak-‘ie het boek dan al herlezen heeft, antwoordt hij: “Ik herlees zelden boeken. De nog-te-lezen-plank in mijn kast is al overvol."

Enne... heeft dit boek ook overeenkomsten met Kluuns eigen leven? Lachend: “Nee, Lomark is een slaperig dorp, ik zou er doodgaan.”

Meer tips

Er zijn in Kluuns boekenkast maar weinig boeken die kunnen tippen aan Joe Speedboot, vindt hij. “Maar de boeken Ik haal je op ik neem je mee en Jij en Ik van Niccolò Ammaniti gaan ook over ongelukkige pubers en zijn ook erg leuk.”

Het boek Joe Speedboot van Tommy Wieringa mag zeker gelezen worden voor de boekenlijst, hier zijn 43 boekverslagen te vinden. Omdat Ik haal je op Ik neem je mee en Jij en Ik van Ammaniti uit het Italiaans vertaald zijn, zullen sommige docenten ondanks het literaire gehalte toch gaan protesteren. Vraag het dus eerst even na op school!

Gepubliceerd op 11 november 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

S.

S.

In de categorie 'jongensboeken..'. Ik ben het Nederlandstalige boek 'James Worthy' van de Nederlandse schrijver James Worthy aan het lezen. Ik wou dat ik dit boek had ontdekt toen ik nog op de middelbare school zat, maar ja, toen zat de schrijver ook nog op de middelbare school.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.