Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Floor Sietsma -19- studeert al 6 jaar

Floor Sietsma -19- studeert al 6 jaar

Door Pim

Floor Sietsma was pas twaalf (!) toen ze haar vwo-diploma haalde. Nu, zes jaar later, zijn haar leeftijdsgenoten net klaar met de examens of hebben ze net 't studentenleven ontdekt.

Floor dus niet: die heeft al een bachelor en master afgerond, wetenschappelijk onderzoek gedaan en is nu bezig met haar doctoraat. Wat voor een bizar leven heeft zij op d'r negentiende? Ik leg haar zes thema's voor die belangrijk zijn - voor haar leeftijdsgenoten dan.

Op kamers

Floor woont op kamers in hartje Amsterdam. De gemiddelde examenkandidaat wil het liefst zo snel mogelijk het ouderlijk huis verlaten, maar Floor mocht dat vast niet op d'r twaalfde al. "Nee, maar dat heb ik sowieso nooit gewild. Ik woon hier pas een week met mijn vriend. Ik was niet eens op zoek naar een kamer, maar dit was een supermooi aanbod wat ik niet kon laten liggen. Als dit niet op mijn pad was gekomen, had ik nog steeds thuisgewoond hoor."

Studiekeuzestress

Veel laatstejaars worstelen zich door vuistdikke studiebrochures en honderdduizend Open Dagen omdat ze geen idee hebben wat ze willen studeren. Floor had daar geen last van: "Ik had helemaal geen probleem met kiezen. Op mijn twaalfde had ik al zoveel gedaan wat te makkelijk voor me was, dat ik het meteen wist: wiskunde en informatica tegelijk. Lekker moeilijk."

Vrienden

Kun je wel vrienden worden met studiegenoten die tig jaar ouder zijn? "Ja, niemand had daar eigenlijk problemen mee. De eerste collegedag werd ik meteen aangesproken door iemand die me in de krant had zien staan. Hij vroeg meteen of ik mee ging lunchen."

Vrienden van haar eigen leeftijd heeft ze niet, op eentje na. "Als ik nu leeftijdsgenoten zie lopen, lijken ze me echt een heel stuk jonger. Ze zijn zó met andere dingen bezig: onzekerheid, de eerste keer leren voor een tentamen... Ik ben al een stukje verder, daarom kan ik ook prima met studiegenoten omgaan."

Uitgaan

"Vanaf mijn veertiende ging ik mee uit met andere studenten." Of ze die clubs wel in kwam? "We gingen een keer naar een 18+ club. Twee eerstejaars moesten hun ID tonen, ik mocht doorlopen."

En dat werd thuis gewoon goedgevonden? "Mijn moeder had twee regels. Eén: geen alcohol. En twee: na tien uur mocht ik niet meer thuis komen, dan moest ik bij vriendinnen in Amsterdam blijven slapen."

 Studievereniging of niet?

Floor was op haar dertiende al heel actief bij de studievereniging: "Ik heb er veel vrienden gemaakt en activiteiten georganiseerd. Ik heb me daar altijd wel op mijn plek gevoeld, ondanks het leeftijdsverschil en dat ik nooit dronken werd. Maar een studievereniging Informatica is natuurlijk wel wat anders dan bijvoorbeeld Rechten of Psychologie. Daar komen hele andere types, met veel meer gezuip en seks en zo."

Geen zin in school

Bij de gemiddelde puber moet je peper in z'n reet doen om eens aan z'n schoolwerk te gaan, maar Floor niet. "Ik heb expres twee studies gekozen om eindelijk aan de bak te kunnen en de uitdaging te krijgen die ik op de basisschool en middelbare school niet kreeg. Zo stom: de wat minder begaafde leerlingen krijgen genoeg hulp en aandacht, voor de slimmeren is er bijna niets."

Op de uni kan Floor zich prima uitleven. "Ik besteed net zoveel tijd aan m'n studie als een gewone student, al haal ik wel iets hogere cijfers. Voor mijn bachelor had ik net geen 8 gemiddeld, voor mijn master wel."

"Beste keus ooit"

Terugkijkend op het besluit zo jong al de middelbare school af te maken, vertelt Floor: "Dat was echt de beste keus van mijn leven. Op de universiteit werd leren eindelijk echt interessant en kon ik eindelijk vrienden maken omdat ik met die mensen op één lijn zat. Als ik op de middelbare school was gebleven, was ik vast in een sociaal isolement geraakt en in een gesticht beland, of zo." Dan is de Universiteit van Amsterdam een beter alternatief. 

Floor heeft al een 'opvolger': vorige maand interviewden we Erik, die 13 jaar is en dit schooljaar vwo-examen doet. Toen Floor net op de universiteit begonnen was, sprak Scholieren.com haar ook al. Dat interview vind je hier.

Gepubliceerd op 19 juni 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

kan echt niet tegen zulke mense, met alle respect hoor. Maar ik moet er zo hard voor werken :(. en zij, zij fucking ownd.

12 jaar geleden

W.

W.

Ik ben altijd jaloers op dat soort mensen, ik wou dat ik het sneller kon doen!

12 jaar geleden

E.

E.

Nou, ik niet. Volgens mij kun je toch net wat dichter bij het gemiddelde zitten dan zo extreem ver ervan af. Volgens mij is het echt een kwestie van geluk (en doorzettingsvermogen en een begrijpende omgeving en dergelijke) hebben als je niet helemaal gek wordt, terwijl je zoveel sneller en slimmer bent dan gemiddeld. Een beetje slim is leuk, maar zoveel?

12 jaar geleden

M.

M.

Ik kan aan haar uiterlijk al zien dat ze apart is zonder artikel te lezen lol

12 jaar geleden

E.

E.

Wat leuk Floor, Ik word net door iemand uit het netwerk van TEDxYouth getipt over deze site en dan kom ik jou zomaar virtueel tegen!!
Leuk interview!

12 jaar geleden

A.

A.

Ik zou het ook wel willen, op die leeftijd al van school af,
maar ik kan me ook voorstellen dat ze jaren doodongelukkig is geweest omdat het te makkelijk was.
Dat probleem met leeftijdsverschil met vrienden herken ik wel, altijd balen! Je mag dit niet en je mag dat niet, omdat er een nummertje voor je naam staat dat 'leeftijd''wordt genoemd, terwijl ze nooit eens kijken naar de persoon zelf!

12 jaar geleden

N.

N.

Zit je eindelijk in je studentenperiode mag je de eerste 4 jaar nog niet zuipen.

12 jaar geleden

K.

K.

Mij lijkt het niets, ik vind dat zulke mensen gewoon tussen zijn/haar leeftijdsgenoten horen te zitten, ik ken genoeg mensen die totaal de verkeerde kant op zijn gegaan omdat zij met oudere jongeren omgingen.
Ik zou het dus niet doen.

12 jaar geleden

S.

S.

Respect!

12 jaar geleden

S.

S.

@Kelly: dat verschilt helemaal per persoon. Voor sommigen is het een goede beslissing, voor sommigen een slechte. Blijkbaar was het voor Floor een goede beslissing anders zou ze hier niet zo tevreden mee zijn

12 jaar geleden

S.

S.

Knap hoor!

12 jaar geleden

A.

A.

jezus aan dat uiterlijk zie je al dat het een nerd is.

12 jaar geleden

3.

3.

Aan de reacties te lezen zijn sommigen een beetje jaloers! :)

12 jaar geleden

A.

A.

Nou... als ik sommige opmerkingen van haar lees kan ik me ook wel irriteren aan haar.

"Maar een studievereniging Informatica is natuurlijk wel wat anders dan bijvoorbeeld Rechten of Psychologie. Daar komen hele andere types, met veel meer gezuip en seks en zo."
(hoezo vooroordelen?)

"Zo stom: de wat minder begaafde leerlingen krijgen genoeg hulp en aandacht, voor de slimmere is er bijna niets."
(Minder begaafd. Klinkt meteen alsof ze niet slim zijn. En nogal logisch.. wat moet je anders doen voor "de slimmere"? Overigens ze is gewoon een extreem geval, er zijn genoeg andere 'slimmere' in een klas maar niet zo extreem als zij. )

"Als ik op de middelbare school was gebleven, was ik vast in een sociaal isolement geraakt en in een gesticht beland, of zo."
(En dit is gewoon overdreven)

12 jaar geleden

D.

D.



@anoniem: Het is wel waar. Voor hoogbegaafde leerlingen is er amper hulp (met name in het voortgezet onderwijs), terwijl een groot deel van deze leerlingen zich stierlijk vervelen op school. Zelfstandig de stof doorwerken en daardoor eerder van school gaan (wat zij heeft gedaan) zou een prima uitkomst kunnen zijn, maar dit gebeurt in de meeste gevallen niet.
Daarbij is haar "anders was ik misschien in een gesticht beland" verhaal niet overdreven: als de school een hoogbegaafde leerling niet aankan en er is geen andere school in de omgeving die hem/haar wel wil is er een redelijk grote kans dat ze op het speciaal onderwijs terechtkomen. Daarbij is het contact met leeftijdsgenoten bij een deel van deze leerlingen een struikelblok: ze hebben een ontwikkelingsvoorsprong waardoor klasgenoten al snel nogal kinderachtig lijken.

12 jaar geleden

S.

S.



@anoniem: Als je nou niet weet waar je het over hebt, onthoud je dan van commentaar. Je hebt het duidelijk zelf niet meegemaakt, dus kun je ook niet zeggen dat ze overdrijft. Van je dag in, dag uit vervelen kun je inderdaad doodziek worden. Ik ben, zoals Floor zegt en jij citeert, w?l op de middelbare school gebleven en op een gegeven moment at ik niet meer, sliep ik niet meer en was ik depressief. Dit zeg ik niet om zielig te doen of zo, maar heel veel mensen weten gewoon niet hoe ellendig je je kunt voelen als je je continu verveelt in de klas (en komen dan met kortzichtige en waarschijnlijk ook jaloerse uitspraken zoals die van jou).

En waarom zou je niets kunnen doen voor 'slimmere' kinderen? Die hebben net zo goed als ieder ander recht op goed onderwijs. In mijn klas was er van alles geregeld voor dyslectici en minder snelle leerlingen, terwijl ik mezelf maar moest zien te redden, want, zo werd gezegd, 'daar gingen ze toch verdorie niet aan beginnen'.

De meeste hoogbegaafden, zoals dat dan heet (want overal moet natuurlijk een etiketje op geplakt worden), voelen zich niet beter dan anderen, maar willen gewoon graag leren en dat is nu juist wat hen ontzegd wordt. Ze hebben niet recht op m??r aandacht dan anderen, maar w?l op evenveel en dat is nu wat ze juist niet krijgen.

12 jaar geleden

R.

R.

ahh man nep dit jewt xd zon g uit mn wijk ging nooit naar school

12 jaar geleden

K.

K.

Ik ben het ZO eens met Anoniem

12 jaar geleden

B.

B.

FAKE AND GAY

12 jaar geleden

3.

3.





Wat is fake en gay? Je slaat wartaal uit dat waarschijnlijk generaliserend en ongepast van aard is.

12 jaar geleden

3.

3.

Mijn hoogst irritante gewoonte moet ik ook maar bij mijzelf toepassen, vinden jullie niet?

Daarom: wartaal dat = wartaal die

12 jaar geleden

S.

S.

Lijkt me eerlijk gezegd niks. Ik bedoel, ik vraag me af of zij wel eens uit gaat met vriendinnen en vrienden ofzo. Maar ja, het zal wel weer een stom vooroordeel van mij zijn, maar het lijkt me niet dat als je op je twaalfde al gaat studeren, je echt geniet van je studententijd.
Wel erg veel respect voor dit meisje, dat je zo vroeg dit al zo'n moeilijke studie kan. En ik vind haar echt niet lelijk ofzo, zoals een reactie hieronder zegt.

12 jaar geleden

S.

S.

Wat ik altijd zo jammer vind aan dit soort mensen is dat ze vaak een air over zich heen hebben. Ik had ook een meisje bij mij in de klas en die had precies hetzelfde probleem met haar. Ze voelde zich te goed voor ons allemaal en hierin vind ik dat er ook wel een soort van opgeschept word. Sorry kan er niet zo goed tegen:S.

xx Sunny

12 jaar geleden

A.

A.

Respect hoor.
Ik snap het best, te makkelijke school doen is 3x niks.
Ik doe nu vmbo en verveel me dood........... Maar tja, dat is de enigste hulp die ze me konden bieden in Nerderland. I.v.m. Autistische trekken naar speciaal onderwijs te gaan waar alleen vmbo geboden wordt >.<

Alleen ik zoek hobbies en vermaak me daarmee. Desnoods een hobby die moeilijk is? Hoef je ook niet naar een of andere opvang :3

Ook respect dat ze het zo goed met de rest kan vinden. Ik zou me echt doodzenuwen, de eerste dag met allerlei lui die zo veel ouder zijn.



12 jaar geleden

E.

E.

Echt knap. Ik ga die mensen niet zit afzeiken omdat ze slim zijn. Zij kunnen er niks aan doen dat ze slim geboren zijn. Laat hun lekker slim zijn, en gewoon hun leven leiden! Echt Floor, ik vind het knap dat je 2 Universitaire studies tegelijk doet, en natuurlijk ben ik jaloers, maar ik ga er niet boos om worden ofzo!

12 jaar geleden

F.

F.

Ehh... Niet stom bedoeld, maar ze vertelt hier over haar studentenvereniging van informatica: ''Waar het natuurlijk wel anders is dan bijvoorbeeld Rechten of Psychologie''

Maarrr, ik heb net haar andere interview gelezen, toen ze veertien jaar was... En toen dacht ze eraan om na haar studie informatiekunde nog een studie psychologie te willen gaan doen.

Maar hallo, bij die studie zaten toch 'andere mensen, veel meer gezuip en seks?'' Die mensen vindt ze nu dus ''niet haar type'' . Waarschijnlijk voelt ze zich te goed voor hen. Terwijl toen ze 14 jaar was die studie EN dus vanzelfsprekend bij ''dat soort mensen'' hoe zij die bestempelt wilde gaan zitten??!! Daarbij een heel groot vooroordeel om dat over die studies te zeggen.

Respect voor haar, dat ze zo slim is. Fijn voor haar dat ze nu op haar plek is. Máár ze moet oppassen dat ze niet steeds meer arrogantie gaat uitstralen.. Ik bedoel, ze praat wel met heel veel lof over zichzelf, en praat over al haar gebeurtenissen of het ''hartstikke normaal'' is. En nee, ik ben absoluut niet jaloers! Ja, ik heb wel iets tegen arrogante mensen. ;)

11 jaar geleden

B.

B.



zo lang, ik kwm niet vrdr dn de eerste twee woorden.....

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.