Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Trudy Coenen: de beste leraar van Nederland

Trudy Coenen: de beste leraar van Nederland

Door Naomi

Trudy en haar leerlingen bij de verkiezingSommige docenten zijn ronduit geweldig. De jaarlijkse Leraar van het Jaar-verkiezing bewijst dat. Net nu docenten voor 2011 genomineerd kunnen worden, spreekt Scholieren.com Trudy Coenen.

Zij won de prijs in 2010 en legt uit hoe een topleraar les moet geven. "De docent is de stabiele persoon in een ontstabiele omgeving."

Zelf opgegeven?

Trudy is 56 en geeft les op een zwarte vmbo-school in Amsterdam. Eentje waar maar liefst 49 nationaliteiten rondlopen. "Ik vind het een eer om daar te werken. Die kinderen zijn een verrijking." Waarom ze die titel Leraar van het Jaar in de wacht heeft gesleept? "Ik denk omdat ik mijn leerlingen altijd een tweede kans gun. En als er iets is waarmee ik ze kan helpen, dan doe ik dat."

Dat klinkt lief. Maar ieuw, ze heeft zichzélf toch niet opgegeven voor de verkiezing? "Nee joh, ik zie mezelf helemaal niet zo. Heel veel andere leraren hadden het ook kunnen worden, maar mijn collega's hebben míj toevallig opgegeven."

Leraar-eisen

Aan wat voor eisen moet een goede leraar voldoen? Trudy geeft een paar voorbeelden, waar ook jouw docenten waarschijnljik wel wat van kunnen leren. "Ik vind dat ik me als docent moet inleven in mijn scholieren. Ik moet ze vertrouwen, zelfvertrouwen geven, motiveren en het goede in de leerling zien."

Maar ook al doet een leraar dat, soms is het gewoon verdomd lastig een stelletje etters in het gareel te houden. "Aan het begin spreek ik duidelijke regels af met een klas. Ik noem het natuurlijk afspreken, maar eigenlijk leg ik die regels gewoon op."

Doorzetten

Maar dan komt waar veel leraren zo'n moeite mee hebben: "Het is natuurlijk belangrijk dat ik me vervolgens wel aan die regels houd. Iedereen vindt het fijn om structuur te hebben. De docent is de stabiele persoon in een ontstabiele omgeving."

Trudy vertelt dat veel leerlingen zich in het begin wel tegen die strenge regels verzetten. "Maar later hebben ze juist het gevoel dat ze op de leraar kunnen bouwen. Ik merk dat ook: ze komen met hun problemen naar me toe."

Trudy (rechts) met de beste basisschool- en MBO-leraar en toenmalig minister Rouvoet.Perfect?

Nog wat tips en trucs om aan je leraar te vertellen: Trudy heeft nog nooit haar stem echt hoeven verheffen. "Ik gebruik ook nooit scheldwoorden. En elkaar aanraken om indruk te maken, dat doe ik al helemaal niet."

Wauw. Is ze dan echt zo perfect? Zelf vindt ze van niet: "Oh nee, ik ben zeker geen perfect mens. Ook ik maak fouten. Als ik moe ben en chagrijnig word, vind ik het moeilijk om dat toe te geven. Dan lijkt het alsof het aan de leerlingen ligt die niet luisteren, maar dan ligt dat juist aan mezelf."

Superreactie

Trudy is misschien, zoals ze zegt, geen perfect mens, maar één keer heeft ze wel perfect gehandeld, vindt ze zelf. In een verschrikkelijk moeilijke situatie, dat wel. "Dat was toen een meisje uit de klas van mijn collega helemaal uit haar plaat ging. Ik ging naar haar toe, nam haar even mee en vroeg wat er allemaal aan de hand was. Ik heb haar in mijn klas gezet en we hebben het met haar en mijn collega kunnen uitspreken. Daarna was ze weer helemaal rustig."

Heb jij net zo'n supergoeie leraar als Trudy Coenen? Geef hem/haar op voor de nieuwe Leraar van het Jaar-verkiezing! Dat kan nog tot 30 april.

Gepubliceerd op 27 maart 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

Rouvoet is natuurlijk geen minister meer hea

13 jaar geleden

P.

P.

maar wel een mens

13 jaar geleden

S.

S.

@Grapig: toen nog wel, het is foto van begin oktober, vlak voor het kabinet-Rutte aantrad.

13 jaar geleden

N.

N.

Grapig, waarom is je naam niet Garpig?

13 jaar geleden

&.

&.

de ideale docent bestaat niet, een docent blijft een docent.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.