Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Je ne parle pas Francais!

Je ne parle pas Francais!

Deze lieve zwerfkindertjes spreken waarschijnlijk nog beter Frans dan ik!Pouvez-vous parler Français? Moi, je ne parle pas Français voor geen meter. Een paar zinnetjes kan ik nog wel verstaan, maar dan houdt het toch echt op. Frans is voor mij heel veel geratel met een duur klinkend accent.

Na ongeveer vijf jaar Franse les op school kan nog steeds niemand uit mijn hele klas zich normaal verstaanbaar maken in het brabbeltaaltje. Laat staan een fatsoenlijk gesprek met een Fransman voeren. Toch vonden onze Franse leraren het tijd voor een gezellig uitstapje naar Lille. De opdracht: interview een Fransman. Bonne chance! 

Als je Lille googelt, kom je de meest prachtige, zonnige foto's tegen. Mais Lille n'est pas beau, belle, of whatever. Lille est très moche. Het is een van de lelijkste steden die je ooit hebt gezien: volgebouwd met betonnen blokken en leegstaande buitenwijken. De mensen reizen allemaal met de metro, waar het nog erger stinkt dan de pismetro's in Nederland.

Enfin, wij werden als ervaren en taalvaardige scholieren gedropt in een buitenwijk in Lille. In groepen van vier moesten we naar het centrum reizen. Geen van ons wist de weg, dus die moesten we maar vragen. De enige mensen die we tegenkwamen en ons te woord wilden staan, waren zwervers. Het stikt van de zwervers daar. 'La direction Lille, s'il vous plaît?' Na heel veel geratel en vreemde blikken, wezen zij ons de weg. Maar wat bleek? We gingen de verkeerde kant uit. À la direction Paris, zeg maar. Très, très verkeerd.

Eindelijk in het centrum aangekomen, moesten we de gekste dingen aan Fransen vragen. In de supermarkt moesten we een kaassoort zoeken, waar de hele kaasafdeling nog nooit van gehoord had. Fromage, euhm, brie? Aan een bejaarde man (met hondje aan de lijn!) moesten we vragen welke dieren er vanuit Frankrijk met de post mochten worden verzonden. Hij schrok zichzelf een ongeluk en wilde niet meer met ons praten. Dacht dat we z'n hond wilden vermoorden ofzo.

Na nog driehonderd mislukkingen: 'Qu'est-ce que le bijnaam van de burgermeester de Lille? 'Combien est le omtrek van het centrum?' Oui, oui, interessant!' – waren we het zat. Een paar lieve zwerfkindertjes hebben ons (in ruil voor een foto, drie blikjes cola en vijf repen chocola) gewezen op een McDonald's. Daar kwamen we een hele zwerm klasgenoten tegen. Wat bleek? Internet gratuit. Zo hebben we alle antwoorden kunnen opzoeken via een iPhone en ons cijfer veiliggesteld.

Tijdens de terugreis in de bus kwamen de blikjes bier, alcohol en andere goedkope drankjes tevoorschijn. Want ook al zijn scholieren très horrible in parler Frans, de blikjes avec bière werden natuurlijk wel gevonden tijdens het zoeken naar 'kaassoorten' in de supermarkt. Of we veel geleerd hebben? Non! En of we genoten hebben? Bien sûr: faire du shopping et boire de la bière et du vin!

(O, en voor wie het wil weten: Iedereen haalde hoger dan een 7 voor deze opdracht.) Heureusement!

Gepubliceerd op 4 januari 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Lange leve internet!!

13 jaar geleden

T.

T.

Ah, Lille, daar moesten wij ook naar toe begin dit jaar. Jij had nog geluk met de kaasafdeling, want wij moesten dus naar de visafdeling van de Carrefour en die stonk enorm.

13 jaar geleden

W.

W.

Leuk artikel!

13 jaar geleden

T.

T.

Haha, moest een paar keer enorm lachen. leuk artikel!

13 jaar geleden

N.

N.

Bij ons in de klas is het niveau Frans ook om te huilen. De helft van de tijd doen we dan ook echt niets in de lessen, waar ik me overigens heel erg aan stoor.
Ik wil namelijk in September gaan studeren aan een Franse universiteit. Ik ken wel aardig wat Frans, maar nog lang niet genoeg.
Onderwijsniveau moet echt eens hoger worden op dit gebied.

13 jaar geleden

K.

K.

De eerste keer dat ik dit las, moest ik hardop lachen. De tweede keer weer.

13 jaar geleden

A.

A.

Geinig, snap precies wat je bedoelt, in de 4e moesten we dat ook doen in Lille, vorig jaar in Brussel maar de helft sprak nederlands daar :p
Maar anyway, vanaf de 4e heeft onze enige vwo-fransklas dezelfde leraar, maar hij geeft echt heel slecht les! Volgend jaar wil ik zelf IBL gaan studeren met Frans, maar als je een taal kiest waar je examen in gedaan hebt begin je meteen 2 niveau's hoger, maar door die 3 jaar slechte les frans ben ik nogal bang dat het voor mij te hoog zal zijn :S

13 jaar geleden

D.

D.

Ik zit nu in 6 VWO en heb binnekort examen, moet een gesprek kunnen voeren met een docent IN HET FRANS. Na 6 jaar heb ik nog steeds voor elke zin 5 minuten en een woordenboek nodig. Enige manier om Frans door te komen is om het allemaal uit je hoofd te leren...

13 jaar geleden

M.

M.

Je ne parle pas Francais!
Bonjour!
Je ne sais pas!

dat was mijn franse vocabulaire 8D

13 jaar geleden

T.

T.

Haha, geweldig!
Wat een gezelligheid was het toch daar in Lille...

13 jaar geleden

J.

J.

Goed artikel. Precies de rede waarom ik 2 jaar geleden in de 3de Frans heb laten vallen. Over veel getwijfeld, maar niet over Frans :P

13 jaar geleden

P.

P.

Hahaha, en ik me maar druk maken dat ik geen woord frans ken!

13 jaar geleden

M.

M.

Wij zijn dit jaar (met de zesde) ook naar Lille geweest. We moesten een speurtocht lopen en mensen intervieuwen.
Maar er was kerstmarkt dus we hebben ons prima geamuseerd en een boel mensen aangsproken. Ik sprak ze aan en mijn partner was dan verplicht om de vraag te stellen. Prima dag gehad, het was leuk en gezellig.
Dat allemaal in opdracht van school ;3

13 jaar geleden

M.

M.

Als je in Frankrijk wil studeren dan moet je DELF B2 halen. Dit is een intenationaal examen dat een referentiekader biedt aan organisaties over eht niveau van je frans. Misschien kan je dat zelfs doen op jouw school, maar die van dit jaar waren vandaag.

13 jaar geleden

N.

N.

Wat ontzettend leuk geschreven! Ik heb ook drie jaar Frans gehad, maar ik spreek het nog steeds geen woord..

12 jaar geleden

R.

R.

Haha leuk geschreven. Lille was inderdaad très moche. Ik moest er in de 3e naar toe. Ja de docenten hier hebben te hoge verwachtingen voor 3e klassertjes. En na mijn 5de jaar Frans kan ik nog steeds geen gesprek voeren, laat staan een volledig gepsprek begrijpen!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.