Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Leonard-onderwijs voor hoogbegaafden

Leonard-onderwijs voor hoogbegaafden

Alise, Max en ik.Oké, dus je bent hoogbegaafd, dat klinkt koel. Maar helaas wordt het schoolleven er niet per se simpeler door.  “Vaak lopen onze gedachten voor op de uitleg,” aldus Max (12). “Daardoor haak je op een gegeven moment af en let je niet meer op. Je gaat onderpresteren."

"En dat zorgt er weer voor dat mensen denken dat je helemaal niet slim bent, terwijl de hoogbegaafdheid er juist de reden voor was dat het niet lukte.”

Ratelende hersens

Ik ben afgereisd naar het Aloysius College in Den Haag om te ontdekken wat het Leonardo-onderwijs voor hoogbegaafde kinderen nou eigenlijk is. En zo leer ik spring-in-'t-veld Alise (11) en de bedachtzame Max (12) kennen. Zij zijn tweedeklassertjes en volgen zulk Leonardo-onderwijs: wat houdt het nou eigenlijk in? En waarom hebben ze dat nodig? Alise: “Wij denken verder, wij maken enorme gedachtensprongen en onze hersens blijven altijd doorgaan.”

Bezigheidstherapie

Het Leonardo is nog geen vier jaar geleden in praktijk gebracht. Je zit op een gewone school maar in een aparte klas met hoogbegaafde kinderen. Alise: “Bijna al ons huiswerk doen we op de computer, zodat we zelf op onderzoek uit kunnen gaan. Daarnaast hebben we een vracht aan extra vakken, zoals Chinees, filosofie, informatica en Leren Leren.” Meer uitdaging, meer diepgang, alles tegen de verveling.

Maar als je hoogbegaafd bent is dat juist wel lekker. Maar hoe wordt dat bepaald? Je moet eerst een IQ-test doen om je intelligentie te bewijzen. Ook krijg je een gesprekje en een psychologisch onderzoek. Volgens Max is dit logisch. “Als je heel slim bent, maar niet sociaal, dan heeft het geen zin om in een hoogbegaafdenklas te zitten. Je moet wel goed kunnen communiceren en mee kunnen komen met de rest.” En de toekomstige leerlingen zien daar blijkbaar weinig problemen in, want de wachtlijst voor dat ene klasje per jaarlaag is lang.

Een slag apart

Op hun school in Den Haag vormt het klasje een aparte groep. Hun leeftijdsgenoten begrijpen hen niet en zijn jaloers op hun laptops. De vijfdeklassers, met wie ze wel goed kunnen praten, vonden het eerst ook maar raar dat ze erbij kwamen zitten in de pauze. Nu kijken ze er niet raar meer van op en spelen ze samen potjes kaart. Als Alise en Max daarover nadenken, halen ze hun schouders op. “Mensen zien ons toch wel als nerds,” zegt Max. “Nu heb ik tenminste een goeie klas en staan we samen sterk.”

Wat ze misschien wel het fijnste vinden, is dat de leraren worden gecheckt of ze wel met hoogbegaafdheid om kunnen gaan. “Wij willen niet horen dat iets zo is, maar waarom het zo in elkaar zit.” Alise grinnikt. “Wij denken dat onze leraar Latijn zelf eigenlijk ook hoogbegaafd is. Hij is echt de allerleukste leraar hier en hij maakt enorme denkstappen – maar dat is juist niet erg. Zo gaat dat bij ons ook.”

Lekker knus

De leraren worden dus geselecteerd, de kinderen worden uitgekozen en ook het interview werd streng begeleid. Persoonlijke aandacht en speciale begeleiding zijn superbelangrijk. Bijna moederlijk kwam al die bescherming op me over en ik voelde me zowaar vrijer toen ik weer buiten stond.

Achteraf denk ik: misschien wel goed. Voor de buitenwereld zijn deze hoogbegaafde kinders anders. Zelf voelen ze zich onbegrepen. In hun eigen Leonardoklasje zijn ze tenminste eindelijk normaal.

Gepubliceerd op 16 januari 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

D.

D.

En terecht, er moet aandacht zijn voor ALLE mensen die anders zijn!!

13 jaar geleden

K.

K.

Interessant stukje, maar terwijl ik het las, dacht ik wel: Je kan niet altijd blijven hangen in je eigen groepje. Er zullen altijd verschillen zijn in hoe kinderen zich gedragen en iedereen heeft wel iets dat 'raar' is. Ik denk dat iedereen wel eens het idee heeft dat hij/zij ergens buiten valt.

Nog belangrijker: met verveling moet je leren omgaan. Je hoeft niet hoogbegaafd te zijn om hersenen te hebben die altijd maar doorgaan. Het gaat er om dat je leert die gedachten te controleren. Dat is een vaardigheid waar je in de echte wereld veel aan zult hebben. Want hoogbegaafd zijn betekend uiteindelijk dat je uiteindelijk altijd met mensen te maken krijgt die niet zo slim zijn.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik denk dat het heel goed is dat er onderwijs is voor hoogbegaafde leerlingen, of voor welke type leerling dan ook. Volgens mij moet je leerlingen die vragen om extra uitdaging dat vooral geven en is het goed als leraren zich bewust zijn dat sommige leerlingen bij gebrek aan uitdaging zich gaan vervelen. Toch blijft er een soort van sfeer omheen hangen van aanstellerij. Als je hoogbegaafd bent en bijvoorbeeld bij een hoogbegaafdenclub gaat, word je daar op aangekeken: "Ons lekker afzonderen en bijzonder lopen doen."
Terwijl het idee is meer: soortgelijke mensen opzoeken, ervaringen delen en groeien. Zonder je vervolgens beter te voelen dan een ander, of af te sluiten voor de rest.

13 jaar geleden

J.

J.

@Kitten, dat is nou net het bezwaar dat ik als hoogbegaafde tegen de hele leonardo-clique heb. Op de korte termijn lijkt t me heerlijk, en ik zou er waarschijnlijk wel geleerd hebben om te leren, en zou niet daarom 5 VWO niet gehaald hebben, en zou al helemaal niet uit mijn jaar gepest worden (blijven zitten met gemiddeld een 7 slaat NERGENS op). Maar ooit zou ik in de gewone samenleving terecht zijn gekomen en in een gat zijn gevallen.

De eerste leonardo´ers worden nu langzaam volwassen. Ik wil over een jaar of 10 wel eens in een onderzoek zien, wat nu beter is voor een kind. Aangepast regulier of bijzonder (ik vermijd het woord speciaal, dat heeft connotaties met zwakzinnigenscholen) onderwijs. Ik ben benieuwd.

@Simon. Ik ben het helemaal met je eens, "Volgens mij moet je leerlingen die vragen om extra uitdaging dat vooral geven en is het goed als leraren zich bewust zijn dat sommige leerlingen bij gebrek aan uitdaging zich gaan vervelen". Maar dat, vind ik, hoort aangepakt te worden in het regulier onderwijs. Een dyslect krijgt aangepaste lesstof, een kind met een taalachterstand, rekenproblemen, allemaal. Waarom alleen naar het gemiddelde en lage deel van het spectrum kijken. De bovenkant telt ook mee, al worden we vaak vergeten.

13 jaar geleden

D.

D.

respect.

13 jaar geleden

R.

R.

Tsss... Hun boffen maarxD zo wil ik ook wel:P

13 jaar geleden

F.

F.

Allereerst wat info over mijzelf,
Ikzelf ben ook hoogbegaafd, 16jaar en zit in het laatste jaar secundair onderwijs (België) en heb een klas overgeslagen.

Langs de ene kant is het voor sommigen misschien beter om in een "speciale" school te zitten, maar ik heb hier toch mijn twijfels bij.

Later zullen ze net als iedereen in de "grote" wereld terechtkomen, waar ze met alle soorten mensen zullen moeten kunnen omgaan. En niet in een kleine selectief groepje dat hen begrijpt.

Ikzelf zou niet in zo'n Leonardo-school willen zitten, maarja, dat is mijn mening natuurlijk.

13 jaar geleden

L.

L.

Hallo, ik zit zelf ook op de Leonardo bij Alise en Max maar ik wil nu even de echte kant van het verhaal belichtten, want dit is alleen maar het mooie kantje.
hier begint het:
Leraren houden geen rekening met het huiswerk en daardoor heb je altijd een berg werk te doen! (je zit 3 a 4 uur aan je huiswerk per dag!!!)
niks uitdaging het is gewoon marteling!!!!
En ook denken denken alle leraren: Zij zijn slim, dus kunnen ze wel wat meer werk krijgen!!!
Ik wens soms dat ik op de HAVO zat.
De druk die door school wordt gelegd is enorm!!!
En sommige kinderen uit de klas zijn altijd '''ziek'' tijdens een proefwerk of SO, en dat zegt niet alleen wat over de leerling maar ook over de school.
dit zou waarschijnlijk betekenen dat de kinderen het gewoon niet meer aankunnen. (en niet alleen maar luiheid)
En de meeste kinderen uit onze klas leveren te laat hun opdrachten, maken hun huiswerk niet en staan allemaal 3en en 4en op hun rapport!
Dus zo briljant gaat het dus niet!
Er wordt echt veel gepusht en (te) veel van je verwacht!
zo, dat was er even uit.
Ik hoop dat mensen ook hiermee anders tegen ons aankijken (vooral de leraren) dat we niet alleen maar die ''Nerds' en dat we echt NIET zo geweldig goed zijn (en al zeker niet in het halen van goede cijfers want wij zijn kampioen in het halen van 3en)
Trouwens wij kunnen ook overweg met mensen uit gewone 2de klassen hoor (dus niet alleen uit de 5de)
Ik vind dat ze n's een intervieuw zouden moeten doen waarmee je ook de ''échte kant' van Leonardo laat zien.

13 jaar geleden

S.

S.

ik zit bij lola in de klas by max en alise op het leonardo onderwijs, en bij deze soort hoogbegaafden is er inderdaad aandacht nodig, zonder had ik niet ver kunnen komen, maar het is onwijs hard werken! Het is niet altijd even voordelig!!!!!! En soms ONWIIIJJJSS vervelend!!! En trouwens lola, groetjes van my XX je BFF ;)

13 jaar geleden

S.

S.

Lekker, dat hoogbegaafd zijn?? Echt niet!! Het heeft vele nadelen, zoals demotivatie en onderprestatie problemen die heel snel effect leveren! Ik vind dit interview absoluut niet kloppen!

13 jaar geleden

A.

A.

Ik zit zelf ook op leonardo onderwijs, maar ik heb het ook best moeilijk af en toe hoor. Wij moeten ook leren voor een toets en moeten ook ons huiswerk maken. Waarom lijkt in dit interview het net of het allemaal zo makkelijk is?
ik vind dat wel een beetje jammer.

12 jaar geleden

L.

L.

huh?, ik verveel mij juist totaal niet hoor. Ik ben hoogbegaafd en zit op gymnasium maar ik heb het daar wel naar mijn zin en kan wel goed communiceren met rest. En ik moet ook gewoon hard werken om voldoendes te halen.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.