Thierry Baudet


Thierry Baudet
Bekend als
Auteur
Schrijft in het
Nederlands
Geslacht
Man
Biografie
Thierry Henri Philippe (Thierry) Baudet (Heemstede28 januari 1983) is een Nederlands politicushistoricuspublicist en jurist.[1] In 2015 richtte Baudet Forum voor Democratie (FVD) op als denktank; in 2016 werd FvD omgevormd tot politieke partij met Baudet als politiek leider. Na de Tweede Kamerverkiezingen 2017 nam Baudet als fractievoorzitter voor FVD zitting in de Kamer.

Van 1988 tot 1994 zat Baudet op een Haarlemse lagere school. De ouders van Baudet zijn gescheiden toen hij nog vrij jong was en Baudet woonde zowel bij zijn vader als bij zijn moeder. In 1994 ging Baudet naar het gymnasium in Haarlem.

Studie en onderzoek[bewerken]

Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma in Haarlem, ging hij in 2001 geschiedenis studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 2002 koos Baudet voor een tweede studie (rechten) naast zijn studie geschiedenis. In 2006 behaalde hij zijn doctoraalexamen voor zijn studie rechten en een academische bachelor voor zijn studie geschiedenis. In 2007 trad Baudet in dienst van de Universiteit Leiden, als docent en promovendus was hij verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De Aanval op de Natiestaat, het proefschrift dat Baudet schreef gaat over over nationale identiteitEuropese eenwording, en multiculturalisme. Baudet betoogt in zijn onderzoek dat de democratische rechtsstaat alleen kan functioneren binnen de context van de natiestaat. Supranationalisme, zoals dat onder meer in de Europese Unie, de Wereldhandelsorganisatie, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Strafhof tot uitdrukking komt, is volgens hem fundamenteel onverenigbaar met de democratische rechtsstaat. Dit zou het geval zijn omdat de democratische rechtsstaat grenzen nodig heeft, een zekere sociale cohesie onder de bevolking en soevereiniteit in de vorm van een parlement dat verantwoording verschuldigd is aan de bevolking. Baudet werkte aan zijn promotieonderzoek onder leiding van Paul Cliteur en Roger Scruton die optraden als respectievelijk promotor en copromotor. Op 21 juni 2012 behaalde Baudet zijn doctoraat in de rechten. In de tijd dat hij werkzaam was in Leiden schreef Baudet voor het universiteitsblad Mare. Ook had Baudet in 2011 en 2012 een tweewekelijkse column in het NRC Handelsblad. Vanaf januari 2013 tot december 2013 is Baudet als postdoc verbonden geweest aan de Universiteit van Tilbu

 
Meer details
Thierry Baudet

Boeken

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen