Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lieneke Dijkzeul


Lieneke Dijkzeul
Bekend als
Auteur
Schrijft in het
Nederlands
Geslacht
Vrouw
Geboren
07 maart 1950

Lieneke Dijkzeul werd op 7 maart 1950 geboren in Sneek. Vanaf het moment dat ze in aanraking kwam met boeken, wist ze dat dat was wat ze wilde, schrijver worden, al hoopte ze dat het mogelijk was een schrijvende slagwerker te zijn, of een slagwerkende schrijver.
Van die toekomstplannen kwam aanvankelijk niet veel terecht: na haar middelbare schooltijd ging ze werken en Frans studeren. Wel bleef ze, zoals ze dat van kind af aan had gedaan, schrijven - verhalen, sprookjes en gedichten.
Na de geboorte van haar dochter werd het schrijven ernst. Vanaf 1987 schreef ze verhalen voor jeugdbladen als Okki, Taptoe, Donald Duck en Bobo. Haar eerste boek, Hou je taai! verscheen in 1990 bij Uitgeverij Lemniscaat.

De eerste jeugdboeken waren een combinatie van spanning en realisme. Daarna verdween het spanningselement en schreef ze boeken als Een bezem in het fietsenrek, over een heks die niet langer een heks wil zijn, maar ernaar verlangt een mens te worden en daartoe verhuist naar de mensenwereld, een historische roman,Bevroren tijd, over de beroemde ontdekkingsreis van Willem Barents, en het bekende voetbalboek Aan de bal, dat het verhaal vertelt van de Afrikaanse jongen Rahmane die droomt van een voetbalcarriere om te kunnen ontsnappen aan de armoede.
Wat bleef was het thema dat in de meeste van haar boeken een rol speelt; mensen die hun eigen vertrouwde omgeving moeten missen, en zich ontheemd voelen.
Behalve boeken voor kinderen vanaf ca. 9 jaar schreef zij een heleboel boeken voor beginnende lezers. In 2006 verscheen haar eerste psychologische thriller voor volwassenen, De stille zonde, bij Uitgeverij Ambo|Anthos.
Koude lente, de tweede thriller met de sympathieke inspecteur Paul Vegter verscheen in november 2007.  Wat overblijft, het vijfde deel in de Vegter-serie verscheen juli 2012.
Haar eerste, deels autobiografische, roman Achterstallig geluk wordt verwacht in september 2013.

 

 
Meer details
Lieneke Dijkzeul

Boeken

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen