Francis Scott Fitzgerald


Francis Scott Fitzgerald
Bekend als
Auteur
Schreef in het
Engels
Geslacht
Man
Geboren
24 september 1896
Overleden
21 december 1940
Biografie

Francis Scott Fitzegerald werd geboren in Saint Paul, Minnesota en studeerde vanaf 1913 aan Princeton, maar had veel moeite met het universitaire niveau en ging daarom het leger in voor de Eerste Wereldoorlog, die echter al voorbij was voordat hij uitgezonden kon worden.  Hij legde zich toen toe op het schrijven: zijn boeken verkochten niet goed genoeg en dus ging hij ook korte verhalen en scripts schrijven voor respectievelijk de gedrukte media en Hollywood-filmstudio's. Hij had vrijwel altijd financiële problemen en zijn boeken werden pas een echt succes toen hij al overleden was, wat gebeurde in 1940 door toedoen van een tweede hartaanval.

Francis Scott Fitzegerald was de zoon van twee katholieken en was deels Iers van nationaliteit. Hij behoorde tot een gezin uit de hogere middenklasse en werd naar streng katholieke scholen gestuurd, waar al ontdekt werd dat hij buitengewoon slim en geïnteresseerd was in literatuur. In 1908 werd voor het eerst een verhaal van zijn hand gepubliceerd in de schoolkrant. Tijdens zijn studie aan Princeton werd hij vrienden met verschillende mannen die later belangrijke literatuurcritici zouden worden, zoals Edmund Wilson en John Peale Bishop. Hij ontmoette zijn latere echtgenote Zelda Sayre (de dochter van een belangrijke rechter) op een countryclub en verhuisde naar New York toen de oorlog voorbij was. Hij ging in de reclamebranche werken en hoopte zo genoeg geld te verdienen om met haar te kunnen trouwen. De verloving werd uitgesteld omdat Zelda hem niet rijk genoeg vond. Toen een van zijn boeken toch populair werd, trouwden ze alsnog. Fitzegerald woonde in de jaren twintig in Parijs, waar hij schrijvers als Ernest Hemingway ontmoette en zijn glorieperiode beleefde als schrijver van romans, korte verhalen en scriptscenario's.  Hij en Zelda kregen slechts één dochter en hij werd later gediagnosteerd met tubercolose. Zijn gezondheid was slecht: hij dronk veel en overleed uiteindelijk in 1940 aan een tweede hartaanval.

 
Meer details
Francis Scott Fitzgerald

Boeken

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Alle verslagen