Afgelopen jaren, en ook dit jaar, krijgen wij tijdens de eindexamens vaak de vraag: 'Waarom berichten jullie niet over de vmbo-kb- en vmbo-bb-examens?' Tot nu toe hebben wij iedereen netjes een persoonlijke uitleg gegeven, maar omdat dit nogal veel tijd kost, leek het mij als ex-hoofdredacteur (die zelf ook ooit vmbo deed) beter om het maar meteen zo te doen.
Op vmbo-kb en -bb maakt meer dan 90 procent van de kandidaten de examens digitaal, op verschillende dagen en tijdstippen, waardoor het voor ons onmogelijk is om de ervaringen van deze examens op dezelfde manier te brengen zoals we dat met de centrale examens van vmbo-gt, havo en vwo doen. De scholen van de vmbo-kb- en -bb-scholieren mogen zelf bepalen wanneer zij de examens afnemen, als dit maar ergens tussen 4 april en 22 juli gebeurt. Het kan dus zomaar dat leerling A het examen Engels maakt op 10 april, en leerling B op 3 mei.
Vmbo-gt-, havo- en vwo-scholieren maken de examens schriftelijk en gemeenschappelijk op hetzelfde tijdstip. Dat is de voornaamste verklaring van het succes van onze grote redactionele operatie rondom deze examens. Het centrale karakter maakt het gemakkelijker om hier verslag van te doen.
Niet één digitaal examen
Wat de zaak nog ingewikkelder maakt, is dat er niet zoiets bestaat als één digitaal examen. Het Cito heeft een grote poule van verschillende vragen, en legt verschillende combinaties daarvan voor aan verschillende leerlingen. Het is dus onmogelijk om een landelijk verhaal te publiceren waarin bijvoorbeeld staat dat vraag 7 leerlingen in de problemen bracht.
Daarbij komt ook nog dat we over de inhoud van sommige examens niet eens mogen berichten tot na de landelijke examenperiode.
Songfestival
Vergelijk het met het Songfestival. Als dat verspreid zou worden over zes weken, waarbij elk land op een willekeurige dag en tijdstip zijn liedje zou laten horen, dan zouden er geen liveblogs en livestreams mogelijk zijn.
Daarbij willen we natuurlijk zoveel mogelijk mensen bereiken en daardoor moeten we bepaalde keuzes maken. We denken aan iedereen, maar kunnen niet over iedereen berichten. Hoe jammer we dat ook vinden.
Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons liveblog!
Heb je ideeën over hoe wij meer aandacht aan deze groep vmbo'ers zouden kunnen geven? Laat het hieronder weten. We staan altijd open voor een goed gesprek of leuke initiatieven.