Het aantal scholieren dat deelneemt aan een stoomcursus vlak voor het eindexamen is de laatste jaren toegenomen. Een belangrijke reden hiervoor is waarschijnlijk de opkomst van de vele lotingstudies, waarbij je met hogere cijfers meer kans hebt op toelating . Ook de verscherpte exameneisen dragen bij aan de populariteit van de cursussen.
Door het volgen van zo'n intensieve meerdaagse examencursus voor je struikelvak(ken) is de kans groot dat je je eindcijfer flink kunt opkrikken. Veel eindexamenkandidaten besluiten dan ook om vlak voor hun examen nog even kort maar krachtig bijgespijkerd te worden.
Ik sprak met Hans Huibregtse van Stichting Studiebegeleiding Leiden over de ontwikkelingen en trends op het gebied van deze 'stoomcursussen' in de afgelopen jaren.
Lotingstudies
Hans: "Het is dit jaar iets drukker dan vorig jaar. Dat is een algemene trend: elk jaar wordt het drukker bij SSL. We hebben helaas dan ook te maken met een lerarentekort en wachtlijsten." De stichting helpt ieder jaar zo'n 5000(!) scholieren uit het hele land om vlak voor de examens nog wat extra kennis en vaardigheden op te doen.
"Ik vermoed dat lotingstudies een belangrijke reden voor de extra drukte zijn", vertelt Hans. "De laatste jaren schieten die als paddenstoelen uit de grond. Zo is de studie rechten in Leiden ook een lotingstudie geworden. We merken dan ook dat we steeds meer aanmeldingen krijgen van leerlingen die er eigenlijk al prima voor staan. Zij willen hun punt dan puur opkrikken voor zo'n studie."
Als je een lotingstudie (ook wel numerus fixus genoemd) wil gaan doen, is het belangrijk dat je hoge punten haalt op je examen, want dan is de kans dat je aangenomen wordt een stuk groter. Naast rechten hanteren bijvoorbeeld ook geneeskunde en psychologie tegenwoordig vaak een numerus fixus. Sta je op je eindlijst gemiddeld een 8 of hoger, dan word je vaak zelfs sowieso aangenomen en hoef je dus niet aan de loting mee te doen.
Verscherpte exameneisen
Vanaf dit jaar kan niemand die examen doet er meer omheen: je mag maximaal één 5 scoren in de vakken Nederlands, wiskunde en Engels. Dan betekent dus dat een 4 voor wiskunde al meteen betekent dat je gezakt bent, ongeacht de rest van je resultaten. Een 5 voor Nederlands én hetzelfde voor Engels is dus ook uit den boze.
"Wiskunde was altijd al erg populair", zegt Hans, "maar dit jaar merken we dat de aandacht nog meer is toegenomen. Bij Engels en Nederlands is dat hetzelfde, al zijn die vakken nog steeds een stuk kleiner dan de exacte vakken, waarvoor we altijd duidelijk meer aanmeldingen krijgen."
Wat is de top 3 van 'moeilijkste' vakken, vraag ik me af? Hans: "Bij ons is dat op de derde plaats economie, dan natuur- en scheikunde, en met stip op één staat wiskunde. Maar dat komt ook omdat bijna iedereen dat vak heeft, natuurlijk."
Last-minute?
Over het algemeen nemen er iets meer meiden deel aan de trainingen dan jongens. "De verhouding is ongeveer 60/40. Bij de training voor de herkansingen hebben we echter een 50/50 verhouding." Het lijkt erop dat jongens het dus wat meer op het (aller)laatste moment laten aankomen.
Over het laatste moment gesproken: Hans vertelt dat steeds meer leerlingen zich realiseren dat het eigenlijk een stuk handiger is om dit soort trainingen al eerder te doen. "Wij geven ook cursussen voor 5-vwo'ers in de zomer, en er zijn trainingen in het begin van het eindexamenjaar, rond oktober. Ik hoor steeds vaker 'had ik dit maar eerder gedaan!'. Dan heb je er natuurlijk je hele eindexamenjaar nog profijt van."