Het is vandaag groot in het nieuws: scholen die leerlingen buitensluiten van het eindexamen. Het LAKS heeft al van 9 leerlingen klachten ontvangen. Omdat ze veel onvoldoendes staan, zouden ze van hun scholen niet mee mogen doen aan het Centraal Schriftelijk.
Twee van die leerlingen hadden vorig jaar een contract getekend van school. Ze mochten wel over naar de examenklas, maar alleen de examens maken als ze genoeg voldoendes stonden.
Maar mag school je zomaar buitensluiten? Wij belden Alderik, bestuurslid van het LAKS.
Bij wet verboden
Alderik zegt het volgende: "Nee, je mag niet uitgesloten worden van het eindexamen. Ook niet als je zo'n contract ondertekent. Als je eenmaal in het laatste jaar zit, mag van de wet iedereen eindexamen doen." Of je nou een 2 of een 7 gemiddeld staat.
Er is één uitzondering: als je het qua gedrag echt te bont hebt gemaakt op school. Als je gefraudeerd hebt bij eerdere toetsen of de school in de fik hebt gestoken of zo - maar dat heeft niks te maken met je cijfers.
Slagingspercentages
Waarom willen scholen die leerlingen buitensluiten? Da's vanwege de slagingspercentages: het deel van de leerlingen dat z'n diploma haalt. Een school met een hoog slagingspercentage maakt indruk op ouders, groep-achters, de schoolinspectie en de onderwijsminister.
"Nu de eisen om te slagen strenger worden, doen scholen er alles aan om die percentages niet te laten zakken, door leerlingen buiten te sluiten of zo'n contract aan te bieden. Vaak weten ze helemaal niet dat zo'n contract helemaal niet mag, en denk je als leerling dat je er niets tegenin kunt brengen," zegt Alderik.
Wat nu?
Als jou dit overkomen is, zit je nu waarschijnlijk diep in shit: je mag geen examen doen. Maar er is hoop: "Als je naar het LAKS belt, gaan we kijken wat we voor je kunnen doen. Ook als je inmiddels al van school bent gegaan: het kan namelijk best dat we je SE-cijfers naar een andere school kunnen brengen, waar je met hard studeren alsnog eindexamen kunt doen." Toch nog een kansje van slagen dus.
Beerput
Alderik verwacht dat we hier nog meer van gaan horen: "Veel scholieren in deze situatie durven niet in opstand te komen tegen hun school, of denken dat dat toch niets uitmaakt." Het LAKS hoopt dat meer scholieren zich nu gaan melden en er iets aan dit probleem gedaan kan worden. Door de minister of de Onderwijsinspectie bijvoorbeeld.
De moraal van dit verhaal: ook al sta je gemiddeld een 1, dat betekent nooit dat de school je van de eindexamens weg kan houden. Zelfs al heb je zo'n contract getekend.
Succes
Wij wensen de misschien-toch-nog-examenkandidaten in ieder geval veel succes: zet 'm op en wie weet krik je dat stomme percentage zelfs nog een beetje omhoog!
Zit je zelf in ook in deze situatie? Deel je ervaring hieronder in de reacties! En bel zeker het LAKS, zodat je 14 mei misschien toch aan je examens kunt beginnen: 020-5244060 of info@laks.nl.