Eindexamens 2025

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Impopulair Grieks' wordt vrijdag getoetst

Vrijdag staan er acht verschillende vakken op de examenagenda. Havisten gaan aan de slag met aardrijkskunde en Engels. Vmbo'ers maken nask 1 (natuurkunde met een beetje scheikunde), maatschappijleer, wiskunde of Duits. Het vwo buigt zich over scheikunde en Grieks.

Slechts 2805 examenkandidaten maken deze ochtend het examen Grieks. De animo voor de andere klassieke taal op het gymnasium is echter een stuk groter. 7284 scholieren maakten vorige week het examen Latijn. ''Dat ligt vooral aan 'de naam' van het vak'', denkt docent Risto van Peursen van het Christelijk College de Populier in Den Haag. Hij geeft les in Grieks én Latijn. Laatstgenoemde is volgens hem een iets bekendere klassieke taal.

Eerder Latijn

''Bovendien beginnen onderbouwleerlingen vaak eerder met het vak Latijn dan met Grieks. Het is dan zonde om een taal als Latijn te laten vallen, terwijl je er al meerdere lesjaren op hebt zitten. Bovendien heeft Grieks een ander alfabet. Voor sommige leerlingen is dat een extra uitdaging, voor anderen juist een reden om het vak niet te kiezen.''

Naast het feit dat Grieks een ander alfabet heeft, is er een verschil in de inhoud van de teksten, zegt Van Peursen. ''Griekse teksten spreken soms meer tot de verbeelding. Denk bijvoorbeeld aan de verhalen in het epos van Homerus, of aan tragedieteksten, een ander belangrijk genre in de Griekse literatuur. Latijnse teksten zijn soms meer doordacht ‘gecomponeerd’ en zijn soms wat zwaarder van karakter, bij voorbeeld retorisch of filosofisch proza. Dat wil niet zeggen dat ze per se moeilijker zijn dan Griekse teksten, maar soms wel minder speels.''

Uitdaging

Maar waarom zouden leerlingen een oude taal als Latijn of (oud-)Grieks kiezen als dat tegenwoordig nergens meer gesproken wordt? ''Je kunt er heel veel aan hebben. Sowieso is het voor veel leerlingen een extra uitdaging. Dat komt voort uit een interesse in de oudheid."

Van Peursen vindt het daarnaast goed voor de algemene ontwikkeling. "Dat houdt in: je krijgt extra inzicht, een betere taalbeheersing, meer cultuurbesef en je leert analytisch denken. Zowel qua literaire als beeldende kunst was de klassieke cultuur een inspiratie."

Intensief lezen

Tot slot leren leerlingen intensief lezen door Grieks of Latijn, aldus de docent. "Voor het examen Nederlands lees je boeken, voor het examen Grieks en Latijn lees je regels. Je leert echt zorgvuldig te kijken naar wat ergens staat. Als je dat weet, leer je het uit te drukken in het Nederlands. Je uitdrukkingsvermogen wordt er dus ook beter van.''

Na de ochtendsessie Grieks gaan vwo'ers vanmiddag aan de slag met het examen scheikunde. Vmbo'ers buigen zich vanmorgen over Duits. 25.527 scholieren maken dat examen op papier, zo'n 2873 kandidaten gaan op een ander tijdstip met de digitale versie aan de slag.

Meer weten? Lees het laatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, examentips, trucs en reacties op onze splinternieuwe eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 24 mei 2013


ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Alles over de examens in je timeline?