Examen doen is overal spannend. In het ene land krijg je een boze blik als je hoest, terwijl je in het andere bijna een vreugdedans mag doen na afloop. Deze regels laten zien hoe verschillend onderwijs wereldwijd is.
Eén ding is zeker: overal ter wereld zit iedereen zwetend achter dat papiertje, hopend op een goed resultaat.
Examenregels
Zuid-Korea: In Zuid-Korea nemen ze examens heel serieus. Het Suneung-examen, het toelatingsexamen voor universiteiten, is zo belangrijk dat zelfs vliegtuigen aan de grond worden gehouden. Geen grap! Stel je voor: je zit te stressen over je open vragen en buiten mag letterlijk niemand lawaai maken. Zelfs de politie is aanwezig om te zorgen voor stilte. Hoesten? Mag net. Een vliegtuig dat door de lucht vliegt? Nope, dat mag niet. Dit wordt allemaal gedaan om ervoor te zorgen dat de studenten zich volledig kunnen concentreren.
India: In India draait het examen niet alleen om wat je weet, maar ook om wat je draagt. Sommige examens hebben strikte regels over kleding.
Zo mag je geen kleding met versieringen dragen en zijn sieraden verboden. Oorbellen, kettingen, ringen… Alles moet af
. Als je een outfit hebt die afleidt of ergens iets kunt verstoppen, dan is dat niet toegestaan. Dus geen glitter, geen bling, alleen jij en je kennis!
Brazilië: Voor het Enem-examen in Brazilië moet je een identiteitsbewijs met foto en een transparante, zwartschrijvende balpen meenemen. Snacks en water zijn oké, maar uiteraard geen alcohol. Elektronische apparaten, zoals telefoons, smartwatches en koptelefoons, zijn tijdens de examen verboden en moeten in een opbergenvelop. Als de aparaten ook maar een piepje maken, ben je uit het examen!
Frankrijk: Voor examens in Frankrijk moet je vijftien minuten voor de start aanwezig zijn en een ID, studentenkaart en/of paspoort meenemen. Je mag de zaal pas verlaten nadat het examen voorbij is, maar niet tijdens de laatste vijftien minuten. Dus, blijf lekker zitten en geef alles tot het laatste moment. Als je echt moet, mag je naar de wc, maar verder niet voor een rookpauze of snack. Zorg ervoor dat je al je spullen, zoals je telefoon, tas, horloge en andere dingen, ergens anders neerlegt. Je mag alleen het toegestane materiaal gebruiken; dat staat altijd duidelijk bovenaan je examenblad.
China: Het Gaokao-examen in China is heel zwaar. Je moet je officiële ID meenemen en alles wordt streng gecontroleerd, van je horloge tot je telefoon. Drones en gezichtsherkenning zorgen ervoor dat fraude uitgesloten wordt, en er kunnen zelfs gevangenisstraffen volgen. Niet alleen de leerlingen, maar ook omwonenden moeten rekening houden met de examens: harde geluiden, zoals luide tv's, zijn verboden.
Rusland: Tijdens het EGE-examen in Rusland zijn camera's echt overal. In elke hoek van de ruimte word je in de gaten gehouden. Even je telefoon checken of een kijkje nemen bij je buurman? Forget it; als er ook maar iets verdachts gebeurt, worden de beelden meteen bekeken. Dus zorg ervoor dat je echt je best doet, want alles wordt gecontroleerd.
Japan: Bij de toelatingsexamens voor universiteiten draait alles om rust en concentratie. Oordopjes in om het geluid te dempen? Vergeet het maar. Horloges die piepen of trillen? Die laat je thuis. Zelfs klikpotloden; je weet wel, die potloden waar je op drukt om het potloodpuntje naar buiten te laten komen, zijn niet toegestaan. En elektrische puntenslijpers? Ook verboden. Alles wat maar een beetje lawaai kan maken, wordt geweerd. Maar het gaat verder dan alleen wat je meeneemt. Universiteiten doen er alles aan om de omgeving zo stil mogelijk te maken. Tijdens de examens wordt het verkeer rondom de school beperkt. Geen motorgeluiden, geen getoeter, geen afleiding.