Een soepele start, maar daarna werd het pittiger: het havo-examen wiskunde B. Vooral het meetkundedeel leverde stress op door de berg aan informatie en complexe figuren. Toch klinkt de algehele toon positief. Hier lees je de eerste reacties.
Dit artikel wordt regelmatig aangevuld. Kom dus gerust later nog eens terug — of deel nu alvast jouw ervaring hieronder.
Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.
- Welke vraag vond je lastig?
- Viel het mee of juist tegen?
- Wat voor cijfer denk je te halen?
💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.
Reacties van scholieren
"Het examen was goed te doen! Jammer genoeg kwam er niks over de eenheidscirkel, daar had ik juist op gehoopt. En optimaliseren had ik niet geleerd, en dat kwam er dus wél in. Qua tijd was het prima te doen. De vraag van zeven punten vond ik goed te doen. Je moest best vaak een snijpunt berekenen, maar dat vind ik juist makkelijk. Het waren veel stappen, maar wel simpele stappen."
- Wieke (17)"Ik vond de vraagstelling heel moeilijk, waardoor ik eigenlijk bij relatief simpele opgaven niet helemaal kon bedenken wat ik moest doen – en vooral welke stappen je nodig had om tot het antwoord te komen. Ook had je weinig opdrachten die je mocht doen met de grafische rekenmachine. Ik vond hem echt heel lastig en ook best lang, want ik zat uiteindelijk in enorme tijdnood."
- Juul (16)"Wiskunde ging prima, en bij sommige vragen waren we gelukkig echt gematst. Alleen was het soms onduidelijk of je ook oudere gegevens mocht gebruiken. De moeilijkheid wisselde enorm: het was óf echt pittig, óf juist op het niveau van begin 4 havo. Het examen leek sterk op CE 2024-1. Zelf had ik tijdtekort, vooral omdat ik mijn antwoorden altijd grondig wil nakijken, wat lang duurt."
- Anna (16)Reactie van een docent
"Dit examen vond ik wel goed te doen. Zeker de eerste vier vragen waren lekker om mee in te komen. Halverwege werd het wat pittiger, maar over het algemeen: prima examen. Het onderdeel meetkunde was wel zwaar. Daar kreeg je echt een bak informatie over je heen, waaronder lange stukken tekst en ingewikkelde figuren. Dat maakte het lastig.
Er zat ook een twee-puntenvraag tussen die opvallend moeilijk was. Je moest redeneren, wat inhoudelijk lastig is, maar omdat het maar twee punten was, vond ik dat persoonlijk minder belangrijk. Al met al verwacht ik een N-term van zo'n 1,5. Iets lager dan andere jaren misschien, want dit examen was echt wel te doen."
- Menno Lagerwey, docent wiskundeReactie van het LAKS
"Veel vragen van veel punten namen de meeste tijd in beslag. Verder merkten leerlingen op dat de vragen erg moeilijk geformuleerd waren."
- Fé Swets, klachtenlijncoördinator van het LAKS
Reacties Reacties
30💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
Tahira
Examen Wiskunde B
Sami
tristan
Al moet ik toegeven dat ik me voor kan stellen dat anderen het niet zo hebben ervaren
Anoniem
linde
tristan
q@;&;9;@:@/‘cjf
Karina
Als er nog enige rechtvaardigheid is, moet de N-term richting de 2.0. Alles daaronder is een klap in het gezicht van een hele lichting leerlingen.
Examen Wiskunde B
Ik moet zeggen dat ik het wel eens ben met dat onze examens moeilijker lijken dan vorige jaren, maar er is natuurlijk wel een verschil tussen het thuis oefenen van een examen en er gespannen en zenuwachtig één moeten maken in de echte setting. Gewoon rustig proberen te blijven en vertrouwen op mijn leerwerk heeft mij tot nu toe erg geholpen, ik weet niet of je nog veel examens moet maken, maar succes!
Kak wiskunde B
jaren. Dit is oprecht onterecht en hopelijk komt er gewoon een hoge n term. Ik voel me serieus een proefkonijn die nieuwe dingen opeens moet krijgen op mn examen die ik amper terug zag komen bij mijn oefenexamens. De vraagstelling was ook verschrikkelijk vaag bij opdracht 4. Ik had zelfs een examen weekend genomen van Menno en bijles van mn wiskunde docent dus dit zegt oprechr genoeg.
Eefje
N
Sa
Kauh
luka
tristan
Examen Wiskunde B
Anonieme strijder
Lala
Maxima
Qara
d.
Joost
Examen Wiskunde B
Met deze informatie kon je de y coördinaat van D berekenen en vervolgens de berekening voltooien door y-t - y-d = d(T, CD) op te lossen.