Van negentiende-eeuws China tot de Lage Landen in de Gouden Eeuw: duizenden vwo-scholieren schreven vandaag hun polsen stuk op het examen Geschiedenis. Wij verzamelen hier de eerste reacties: van docenten, LAKS én jullie zelf. Welke vragen waren lastig? Wat viel mee of tegen?
Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.
- Kreeg je het examen af?
- Wat vond jij van de vraag over de kunststroming?
- Wat voor cijfer denk je te halen?
💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.
Reactie van scholieren
"Ik vond geschiedenis erg veel schrijfwerk, met 26 opdrachten. Naar mijn mening zat er erg weinig in dat je verbanden moet trekken tussen verschillende tijdvakken. De 4 historische contexten vond ik goed verdeeld, net zoals de 10 tijdvakken. De vragen waren soms best pittig, maar ik denk dat je met genoeg leerwerk en oefening best veel goed kunt hebben.
Vooral de laatste vraag, vraag 26 is me wel bijgebleven. Je moest daar naar aanleiding van een verhaaltje over Caro, die stof kocht, vertellen waarom dat geen goede representatie was van feminisme in Nederland eind jaren '50. Het verhaaltje was knullig en betuttelend - niet iets wat je verwacht op een geschiedenisexamen."
"Geschiedenis was zo lang, waardoor ik geen tijd had om langer dan een minuut na te denken per vraag. Door de tijdsdruk kreeg ik ook een blackout, wat vooral bij geschiedenis geen goed idee is. De eerste paar vragen waren nog te doen, maar tegen het einde werd het steeds moeilijker. De vijfpuntenvraag was wel leuk"
- Gills (17)"Bij mij ging het examen best goed. Ik had op een gegeven moment wel het gevoel dat ik hem niet af zou krijgen omdat het een best lange toets was, maar gelukkig heb ik hem wel af gekregen.
De vraag over de kunststroming vond ik verwarrend, maar doordat ik tekenen als vak heb, wist ik die uiteindelijk wel. Alleen het voelde een beetje onverwacht in een geschiedenis examen. De eerstvolgende vraag vond ik wel pittig maar dat is waarschijnlijk omdat ik daar sowieso niet goed in ben. En ik vond dat er in het examen best veel jaartallen werden gevraagd. Dat we de kenmerkende aspecten erbij kregen was wel echt heel chill en maakte het beantwoorden van de vraag een stuk makkelijker."
"Ik vond het bij vraag 14 heel raar dat ze vroegen naar een kunststroming. We kregen een schilderij en we moesten een kunststroming daaraan koppelen, terwijl wij het daar nog nooit over gehad hadden. En verder was het vooral te lang en vond ik dat sommige vragen heel specifiek waren, bijvoorbeeld vraag 9 over een beslissing van de Republiek uit 1602 die invloed had op de wereldhandel."
- Julia (18)Reactie van een docent
"Het examen was goed te doen, maar zoals elk jaar was het wel erg lang. Twee vragen minder was daarom fijn geweest. Ook mijn leerlingen gaven aan niet verbaasd te zijn over het examen: het was zoals ze hadden verwacht.
De vragen gingen over veel verschillende onderwerpen. Het viel me op dat het christendom er vaak in voorkwam. Ook zat er vier keer een vraag in, waarbij er werd gevraagd naar een jaartal of een begrip. Dat is meer dan bij de vorige examens. Leerlingen die de syllabus goed had doorgenomen, werden hierbij beloond."
- Marco van Vemde, geschiedenisdocentReactie van het LAKS
"We kregen klachten binnen over de indirecte vraagstelling. Ook werd er op het examen gevraag naar een uitgebreide redenering per vraag waardoor er tijdsnood was"
- Fé Swets, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS