De examenperiode loopt op z'n eind. En wat doe je dan? Precies, je boekt een vakantie. Wij vroegen aan examenleerlingen wat zij gaan doen zodra alles erop zit, wat het kost en of hun ouders eigenlijk wel weten wat ze daar van plan zijn.
Even helemaal niks
"Op vakantie wil ik vooral gewoon zwemmen en zonnen op het strand", vertelt Ella (15, vmbo). Ze gaat straks met haar familie eerst naar Luxemburg, dan een week naar Zuid-Frankrijk, en daarna óók nog naar Spanje. "Maar het allerbelangrijkste is: even heerlijk genieten na wekenlang leren voor de examens."
Of ze écht kan gaan ontspannen, weet ze nog niet helemaal zeker. "Bij ons op school krijg je op 3 juni een soort voorspelling of je geslaagd bent. Ik moet er niet aan denken dat ik dan op het strand lig en word gebeld dat ik waarschijnlijk moet herkansen. Ze doen dat namelijk alleen als je waarschijnlijk niet geslaagd bent. Dus als je géén telefoontje krijgt, is dat juist een goed teken."
'Sowieso chaos'
Andere examenleerlingen zoeken juist het tegenovergestelde van rust op. Weliswaar zon, maar vooral: feesten. En dan het liefst op een plek waar het wemelt van de jongeren die met precies datzelfde plan zitten. Zo ook Yasmine (18, havo): "Ik ga met drie vriendinnen naar Albufeira", vertelt ze. "Klassieke examenreis, I know, maar wel heel leuk. We hebben een appartement vlakbij de Strip, dus het wordt sowieso chaos."
Dat haar ouders het een minder goed idee vinden, maakt voor haar weinig uit. "Ik betaal het gewoon zelf, dus dan heb ik ook geen gezeur, lijkt me. Het gaat vast wel een beetje uit de hand lopen, maar dat is juist de bedoeling."
Ook Kim (16, vmbo) zoekt het zuiden op: zij vertrekt begin juni naar Lloret de Mar, samen met haar tweelingzus. "We gaan van 2 tot 11 juni, en dan krijgen we op de twaalfde de uitslag", zegt ze. "We willen sowieso gaan feesten en lekker bijkomen van de examens. Ik hoop ook gewoon gezellige mensen te ontmoeten."
Onhandige vluchten, harde slapers en kipcrisis
Samen met acht vrienden vertrekt Mania (17, vwo) straks naar Cyprus. "We hebben een villa geboekt via Airbnb", vertelt ze. "We checken daar op woensdag in, maar de vluchten van Transavia gaan alleen op dinsdag en donderdag. Dus eerst slapen we een nachtje ergens in een hotel, en dat hebben we op de terugweg ook."
Eenmaal daar draait het vooral om zon, strand en feest. "We willen een boottocht doen waarbij je kan cliffdiven. Het water is daar supermooi", zegt ze. Met z'n negenen samen op reis vergt wel wat van je. "We moeten wel echt rekening houden met dat we allemaal andere ritmes hebben: sommigen slapen rustig uit tot drie uur 's middags, anderen gaan juist 's ochtends vroeg hardlopen. Ik denk dat we ons daar een beetje omheen moeten werken."
Zelfs het eten levert al discussie op. "Niet iedereen lust bijvoorbeeld kip. Dat wordt dan wel even moeilijk." Toch overheerst de zin in het onbekende. "Er zijn wel veel dingen die nog onzeker zijn, maar ik denk dat dat er gewoon bij hoort. Dat je een beetje spontaan dingen doet."
Met z'n achten, zonder plan
Mathias (18, vwo) doet het net weer even anders. Geen zon, geen Strip, geen camping. Hij vertrekt naar Praag, samen met zeven vrienden van school. "We hebben een appartement gehuurd, maar we hebben eigenlijk nog niks echt gepland. We zien het daar wel. Sowieso lekker de stad in, een paar musea meepakken en gewoon kijken waar we zin in hebben."
Wat kost dat eigenlijk?
Hoewel veel leerlingen hun examenreis grotendeels zelf betalen, verschilt het hoeveel ze eraan kwijt zijn. Mania verwacht dat haar reis naar Cyprus, inclusief verblijf en vliegtickets, zo'n duizend euro gaat kosten. "Mijn ouders hebben het verblijf en de tickets betaald, maar ik heb ook wat gespaard. Elke maand zet ik een beetje opzij, zodat ik daar genoeg heb om uit te geven."
Yasmine regelt alles zelf en denkt dat ze in totaal zo'n 800 euro kwijt is. Voor Kim valt het duurder uit: "De vakantie met vlucht was 1200 euro, en ik denk dat de kosten daar ook wel hoger zijn omdat het echt zo'n uitgaansgebied is."
De één spaarde dus maandenlang, de ander ziet het daar wel weer misgaan op z'n bankrekening. Uiteindelijk maakt het vrij weinig uit. Want als het goed is, ben je straks geslaagd. En dan verdien je deze trip.
Wat ga jij na de examens doen? Ga je op zuipvakantie, interrailen, extra werken bij je bijbaantje of juist even chillen? Laat het ons weten in de comments.