Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Het recept om goed je eindexamens in te gaan

In samenwerking met Examenbundel

In 2022 en 2023 deed ik (gespreid) examen. Tijdens het leren en maken van mijn examens had ik best een handleiding kunnen gebruiken, want ik had geen idee wat ik aan het doen was en of ik wel op de goede weg zat. Ik heb inmiddels mijn diploma in the pocket, en deel daarom graag het recept dat mij heeft geholpen met slagen. 


Weet waar je staat: 200 gram 

Bij het zien van je SE-cijfers kan je al een aardig goed beeld schetsen van hoe goed jij de stof van je examens kent. Ik zag bijvoorbeeld dat ik bij wiskunde steeds net niet voldoende scoorde. Ook ging ik heel onzeker die toetsen in, omdat ik niet het gevoel had dat ik de stof onder de knie had. Om uit te zoeken welke stof ik nog niet goed onder de knie had, pakte ik mijn examenbundel erbij en ging ik aan de slag met de oriëntatietoets. In deze toets staan verschillende examenvragen die je een indruk geven over hoe je het zou doen op je examen. Bij mij kwam er inderdaad uit dat ik nog niet klaar was voor mijn centraal examen. Werk aan de winkel dus!


Weet wat je kunt verwachten: 150 gram 

Je hebt waarschijnlijk hier en daar al wat examenvragen voorbij zien komen, maar heb je al een idee van wat je kan verwachten van die mega toets in de gymzaal? Ik kon er zelf moeilijk een voorstelling van maken. In mijn examenbundels stond gelukkig precies hoe het examen eruitziet. Zo wordt bijvoorbeeld uitleg gegeven over hoe het puntensysteem eruit ziet en hoe het examen is opgebouwd. Wat mij ook heel erg geholpen heeft is de syllabus bekijken. Hierin staat precies wat je moet weten voor de centrale examens. 


Oefenen, oefenen, oefenen: 450 gram 

Als je eenmaal weet wat je kunt verwachten van de examens, is het belangrijk dat je meters gaat maken door het oefenen van vragen. Zelf deed ik dit met mijn mijn.examenbundel.nl of via mijn examenblad. Dit vond ik heel fijn, omdat er een heel oefendeel instond met allemaal extra uitleg. Bij wiskunde werd er precies uitgelegd hoe je op het goede antwoord kwam. Dit kon ik wel gebruiken, want ik snapte er niets van. Zelf vond ik het fijn om dit op papier voor me te zien. 


Oefenen, maar dan zonder hulp: 500 gram 

Door het oefenen met de extra uitleg en de handleidingen per vraag, kreeg ik mijn wiskundestof steeds beter onder de knie. Op het examen heb je natuurlijk helaas geen uitleg bij de vragen, dus werd het tijd om zonder zijwieltjes te gaan fietsen. Ik ben dus begonnen met oefenen zonder extra hulp. Ook hier is een deel in de examenbundels aan gewijd. Hoewel ik aan het begin echt heel erg vastliep, begon ik wel vooruitgang te merken. 

Toen ik eenmaal gewend was aan de wiskundesommen, ben ik hele examens gaan maken. Ik heb een wekker gezet van 180 minuten en deed dus alsof ik in de examenzaal zat en een echte examen maakte. Deze eindexamens haalde ik van de  mijn.examenbundel.nl, waar ik (gratis) een gepersonaliseerd account heb gemaakt. Met dit account kon ik ook de oriëntatietoetsen, video’s, roosters en tips zien.


Ontspanning: 400 gram

Op gegeven moment was ik helemaal klaar met al dat leren en oefenen. Ik ging in mijn eerste examenjaar alsmaar door en nam weinig pauzes. Dit heeft eigenlijk een averechts effect gehad. Hierdoor onthield ik de leerstof minder goed. In mijn tweede examenjaar heb ik daarom voor een andere route gekozen: voldoende ontspanning. Zo ging ik regelmatig wandelen. Ook vond ik het ontspannend om af en toe koekjes te bakken (eens wat anders dan dit: ‘hoe haal ik mijn examens recept’). Ik werd door deze ontspanningsmomenten gelijk een stuk productiever. Neem dus voldoende pauzes tussendoor en neem eens een dag vrij. 


Vertrouwen: 600 gram 

Last but not least: vertrouwen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel echt belangrijk. Probeer te bedenken dat je niet voor niks nu in je examenjaar zit. Mijn afdelingsleider zei altijd: "Jullie hebben het tot havo vijf geschopt, dus wij hebben er vertrouwen in dat jullie het gaan halen." Ik vond dat toentertijd erg makkelijk gezegd, maar als ik erop terugkijk had hij wel een punt. Waarschijnlijk heb je al veel geoefend en geleerd, of ga je dat nog doen. Wat mij hielp is mijn vooruitgang hierin bijhouden. Bij wiskunde had ik eerst alles fout. Later scoorde ik steeds meer punten. Dit soort dingen gaf mij steeds wat meer vertrouwen. 

Mocht je toch nog twijfelen aan iets, kun je altijd even de examenbundelwebsite raadplegen. Hier staat nog heel veel andere nuttige info op en je kunt er ook tools vinden die jou helpen bij de voorbereiding op je eindexamen. Natuurlijk zal ieders recept, en dan vooral de verhoudingen, er net wat anders uitzien. Neem je rust om te onderzoeken wat voor jou werkt. Dit heeft mij in ieder geval enorm geholpen. 


Ik wens je heel veel succes en onthoud: alles komt goed! 

Gepubliceerd op 26 april 2023


Alles over de examens in je timeline?