Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenjaar 2021 verbreekt klachtenrecord bij LAKS

Door Pleun

Nog nooit werd er zoveel geklaagd over de eindexamens als dit jaar. Hoewel sommige leerlingen vandaag en morgen nog voor hun laatste examens aan het strijden zijn, is het de examenleerlingen al gelukt om het recordaantal klachten te verbreken. 

Vandaag, op de een na laatste officiële examendag, stond de klachtenteller van het LAKS op ruim 207.000. Het vorige record van totaalaantal klachten stond op 204.000 in 2014. 

Geschiedenis en Nederlands

Het is het 33e jaar dat LAKS examenleerlingen de mogelijkheid biedt om te klagen over hun centrale eindexamens. Nooit eerder kwam het aantal klachten zo hoog uit als dit jaar. En dat terwijl een aantal leerlingen nog examens maakt in het tweede tijdvak, in het leven geroepen vanwege corona.

Myriam van der Wiel, klachtencoördinator van het LAKS, denkt dat corona ook de verklaring is voor het klachtenaantal. "Ik denk dat mensen zich dit jaar niet goed voorbereid voelden door alle maatregelen. Ik kan me dat zeker goed voorstellen bij de vakken geschiedenis en Nederlands. Daarbij is het heel fijn om SE's klassikaal te kunnen bespreken. Die discussie is online veel moeilijker te voeren en zou dus voor een minder goede voorbereiding kunnen hebben geleid." 

Bij die vakken zag het LAKS dan ook veel klachten binnenkomen. Het havo-examen Nederlands, het havo-examen geschiedenis en het vwo-examen Nederlands ontvingen de meeste klachten. Het havo-examen Nederlands staat op 1 met maar liefst 116.256 klachten.

Relatief meest geklaagd over vwo-examen wiskunde A 

Daarnaast kijkt het LAKS ook naar het percentage deelnemers dat per examen klaagt. Dit jaar klaagde zo'n 64 procent van de deelnemers van het vwo-examen wiskunde A. Daarmee staat het vak op nummer 1 relatief aantal klachten.

Verder werd er relatief veel geklaagd over het wiskunde C examen van vwo (meer dan 58 procent), maar daar moet wel bij gezegd worden dat er maar weinig deelnemers zijn die dit examen maken (1028). Bij het havo-examen geschiedenis is het percentage erg hoog gezien het aantal deelnemers. 14.526 van de 35.650 deelnemers (ruim 40 procent) liet een klacht achter over dit examen.

Havisten klagen dit jaar meer dan de VWO'ers

"Er wordt wel eens gezegd dat vwo'ers het meeste klagen per jaar, maar op dit moment zijn het de havisten", vertelt Myriam. Havisten klaagden 87.716 keer. Vwo'ers 72.832 keer. Ook hierbij moet gezegd worden dat er meer havisten dan vwo'ers zijn, maar toch is het uitzonderlijk te noemen dat er meer klachten zijn binnenkomen van de havo-groep.

Vmbo'ers klagen het minst, terwijl zij de grooste groep vertegenwoordigen. "Dat vind ik wel zonde", zegt Myriam. "Want een vwo- of havo-examen is in verhouding niet per se moeilijker." De klachtenteller van mavo staat op 40.717. Vmbo kader en basis zijn hierbij niet meegeteld.

Gecorrigeerde correctievoorschriften

Verder viel het Myriam op dat de klachten dit jaar vaker over de inhoud gingen en gedetailleerder omschreven werden dan voorgaande jaren. "Dat is voor ons erg fijn. Dat kan namelijk eerder zorgen voor een aanpassing in het correctievoorschrift. Wanneer er iets wordt aangepast, verbreden ze vaak de mogelijkheid op een goed antwoord in het correctievoorschrift. Bij een examen Engels werden zelfs de antwoorden 'waar' en 'niet waar' beide goedgekeurd wanneer iemand hier een juiste beredenering voor had." 

Vooral aan het vwo-examen Nederlands werd veel aangepast, liet het LAKS eerder weten op hun Instagram. Verder staan er aangepaste correctieschriften online van maatschappijkunde, natuur- en scheikunde 2, economie (alle drie VMBO), Duits, natuurkunde en kunst (havo) en economie op vwo-niveau. En er komen nog meer aanpassingen aan.

Eindexamens 2021: een terugblik

Als we terugblikken op afgelopen weken kunnen we één ding dus in ieder geval concluderen: er is veel geklaagd. Verder gingen er weer veel memes rond op het internet en zijn de eerste leerlingen al aan het genieten van hun welverdiende vakantie.

Daarnaast ging het regelmatig over het kaartenkatern van aardrijkskunde. Sommige leerlingen zagen alle kaarten hun tafel niet meer. "Het was zo chaotisch. Ik had twee tafels en een stoel gekregen", zegt Selcan Alpaslan (18). 

5,5-regeling blijft van kracht

Daarnaast was er afgelopen week veel te doen om de 5,5-regeling. Leerlingen startten een petitie in de hoop dat de regel afgeschaft zou worden, omdat zij dit jaar veel achterstand hadden opgelopen. Meer dan zestienduizend scholieren hadden de petitie getekend, maar het mocht niet baten.

Het ministerie heeft aan het LAKS laten weten dat de 5,5-regeling van kracht blijft. Zij zegt de leerlingen al tegemoet te komen door de leerlingen de mogelijkheid te bieden een vak weg te strepen. Dat vak telt dan ook niet mee in de 5,5-regeling.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LAKS (@laksstagram)

Gepubliceerd op 1 juni 2021


ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

Alles over de examens in je timeline?