Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

22 mei 2024

Vraag over Van Lieshout in TeHaTex-examen vwo 'veel te onduidelijk'

Door Lynn

Een kleine groep van 2.546 vwo-leerlingen deed vandaag hun examen Tekenen, Handvaardigheid en Textiele Vormgeving, ook wel TeHaTex genoemd. Met dertig vragen die flink wat schrijfwerk vroegen, kregen hun polsen een goede workout. Hieronder lees je de reacties over dit examen.

Reacties van scholieren

"Ik vond het examen best meevallen, hoewel er een vraag was over de beschrijving van een gebouw dat in een kunstwerk was veranderd en waarom het dan aan een vanitas-gedachte deed denken. Vooral de laatste stap daarvan was lastig, omdat je het in de bredere context van die tijd moest plaatsen. 

Het examen had dertig vragen en je moest veel uitleggen, dus veel schrijven. Maar als je wist wat je moest zeggen, duurde het niet zo lang. Een vraag die ik heel makkelijk vond, was waarom de mensen van de arts-and-craftsbeweging kritiek zouden hebben op het Atelier Van Lieshout. Ik was als eerste klaar van de klas, dus dat is sowieso vaak wel een goed teken."

- Ilse (17)

"Ik vond het examen wel te doen. Er zaten minder filosofische vragen in dan ik had gedacht, dus dat was fijn. De vraag over Van Lieshout was heel raar. Ik wist niet echt wat ze wilden, maar dat heb je vaak bij kunstgeschiedenis. Ik heb zoveel mogelijk opgeschreven, dat kostte me een pols, maar ik heb het overleefd."

- Sham (17)

"Ik vond het examen moeilijk. Van de semiotische en iconografische benadering begreep ik echt niks en in het woordenboek kon ik ook niets vinden. De bronnen vond ik daarentegen wel interessant, ze waren heel divers! Maar er was redelijk weinig schilderkunst. De lengte van het examen was top, ik was rond 11.15 uur wel klaar."

- Lena (19)

"Het eerste deel van het examen viel wel mee, dat was vooral kijken naar de afbeeldingen en verklaren. Het viel me wel op dat er hele dure woorden werden gebruikt. Het latere deel was echt heel vaag en ze vroegen dingen waar ik nog nooit van had gehoord. Nadat ik klaar was, had ik echt hoofdpijn."

- Jonathan (19)

Reactie van een docent

"Het examen was leuk en gaf leerlingen genoeg kansen om vragen goed te beantwoorden. We werken altijd met de syllabus en in dit examen kon je er veel uithalen. Ze namen een aantal kunstenaars uit de syllabus en natuurlijk kwam Rembrandt terug. 
Het was wel een lang examen met 30 vragen, 2,5 uur vliegt dan voorbij. 
Er was ook een vrouwelijke kunstenaar bij, wat niet altijd gebeurt. Het examen was uitgebreider dan vorig jaar. Er waren geen onlogische vragen!
Ik schat de N-term op 1.0, misschien 1.1. Over het algemeen ben ik best positief over dit examen! We hebben voldoende geoefend, hopelijk is het resultaat goed. Ik verwacht een gemiddelde score van 5.5 of 6 bij leerlingen."

- MCG Metz 

Reactie van het LAKS

"De examens Tekenen, Handvaardigheid en textiele vormgeving van Vwo worden tegelijkertijd afgenomen, deze drie vakken maken hetzelfde examen. Het aantal klachten hiervoor valt nog wel mee, opgeteld zijn het er voor nu 200. De meeste van de klachten gaan over de lengte van het examen, verder viel het aantal klachten over vraag 12 nog op."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 22 mei 2024


ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview

Alles over de examens in je timeline?