Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

29 mei 2024

Vwo-examen Russisch 'pittig': 'Ik heb mijn best gedaan'

Voor de meeste scholieren zitten de eindexamens erop, maar niet voor de mensen die het vak Russisch volgen. Welgeteld 42 vwo'ers gingen vanmorgen aan de slag met een "pittig examen", aldus docent Jeanette Bron.

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het vwo-examen Russisch.

Reacties van scholieren

"Ik vond het een pittig examen, met 42 vragen en 11 teksten. Maar ik ben er wel doorheen gekomen. Ik vond het een gebalanceerd examen met leuke onderwerpen, het was prima te volgen. Ik heb mijn best gedaan, ik hoop op een voldoende."

- Lu (18)

"Ik vond het examen aan de lange kant, maar ik heb het wel afgekregen. Ik spreek ook Russisch, dus dat scheelt. Sommige vragen ben ik niet helemaal zeker over, zeker de open vragen niet. Ik snap het als mensen in de war raken daardoor. Ik vond het verder wel te doen, ik denk dat ik een negen heb."

- Darja (18)

Reacties van docenten

"Het leek mij een behoorlijk pittig examen. De woordenboeken werden flink gebruikt, maar dat kan ook niet anders met een examen Russisch. Er stonden ook flink wat ingewikkeldheden in, maar gelukkig hielpen de vragen om alles beter te begrijpen. Ik vond het wel interessante teksten, maatschappelijk betrokken ook, zoals over mediawijsheid en eenzaamheid. Ik vond het wel grappig dat het opende met een tekst over een wolf, blijkbaar is dat niet alleen in Nederland een thema, maar ook in Rusland. Qua n-term zitten wel al jaren rond een strenge 0,7, ik verwacht daar geen schommelingen in."

- Docent Jeanette Bron

"Sommige vragen vond ik pittig, daar moest ik zelf even goed kijken. Maar ik vond het een leuk gevarieerd examen. Het waren actuele teksten - zoals over de zelfrijdende auto's - en ook maatschappelijk betrokken. Ik denk dat de meeste leerlingen moeite zullen hebben met de tekst waarin veel juridisch jargon werd gebruikt, daarin werd ook een net andere woordvolgorde aangehouden."

- William Klaasen, docent Russisch in opleiding

Reactie van het LAKS

"Over Russisch vwo is geen enkele klacht ingediend. Bij havo is dit één klacht."

- Jonas Meinderts, algemeen bestuurslid LAKS

Gepubliceerd op 29 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?