Van criminaliteit en rechtsstaat tot politiek en media: het was woensdagochtend tijd voor het vmbo-examen maatschappijkunde. En die viel qua lengte vies tegen, zo blijkt uit reacties van scholieren.
Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.
- Welke vraag vond je lastig?
- Viel het mee of juist tegen?
- Wat voor cijfer denk je te halen?
💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.
Reacties van scholieren
"Het ging wel aardig, de inhoud was op zich prima. Het examen was wel vrij lang, veel citeren, wat veel moeite kost. Dat was een serieuze tegenvaller. De meesten waren na 1,5 uur pas klaar, ikzelf ook."
- Justin (16)"De toets was wel te doen, er waren wel wat moeilijke vragen. Vooral de open vragen met 'schrijf over' en 'vul aan' vond ik lastig."
- Giovanni (15)"Ik vond 'm best pittig eigenlijk. Wat mij heel erg tegenviel, was het gedeelte politiek, waar heel veel media in voor kwam. Daar had ik me totaal niet op voorbereid en dat gedeelte ging dus ook echt slecht. Criminaliteit en rechtsstaat gingen wel goed, ook vond ik het maatschappelijk vraagstuk goed te doen. De vraagstelling vond ik over het algemeen wel moeilijk."
- Milou (16)"Op zich ging het wel oké, hij was wel te doen. Ik vond alleen wel dat je heel vaak de zin van de vraag moest overschrijven om daar het antwoord in te verwerken. En je had heel vaak dat je een theorie moest benoemen, maar dat er dan bijvoorbeeld twee theorieën benoemd werden die makkelijk waren - en die ik eigenlijk zelf ook al wist - en dat je dan de moeilijkste theorie zelf moest benoemen. En ik vond het examen heel lang duren, ik heb zeker wel de volle twee uur nodig gehad."
- Pim (15)Reactie van een docent
"Een leuk examen, goed te doen! Beter dan voorgaande jaren. Hij was lang ja, bijna al mijn leerlingen hadden de volle twee uur nodig, maar dat is bijna altijd met maatschappijkunde. Er zaten nu tenminste minder taalkundige pesterijen, dubbele ontkenningen en synoniemen in. De opbouw vond ik ook prima.
Eén vraag vond ik een beetje vergezocht, over jonge vaders die samen werden gezet in een detentiecentrum. Daarbij moest je twee theorieën noemen, maar die lagen erg dicht bij elkaar. Daar moest je goed voor lezen. Die vraag was een instinker.
Daarnaast moeten de leerlingen een maatschappelijke analyse maken over jongeren die vapen, een onderwerp dicht bij hun belevingswereld. Heel actueel, leuk dat dat erin voorkwam. Voorgaande jaren werden er nog wel eens onderwerpen gebruikt die zelfs ik heel saai vind, dus hier werd ik heel blij van. Qua n-term verwacht ik een 1,3."
Reactie van het LAKS
"Er zijn tot nu toe 643 klachten, vooral over vraag 5, 13 en 21: die waren volgens leerlingen moeilijk, onduidelijk en raar opgebouwd."
- Fé Swets, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS