Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dit zijn de statistieken van de bereken-je-cijfer tool

Door Roos

De strijd is gestreden, de examens zijn done. Maar dat je drie weken moet wachten op de uitslag is niet meer van deze tijd, toch? Wij geven je daarom alvast een klein inkijkje in de resultaten. We hebben namelijk de site van Cito gehackt. Grapje, we hebben voor jou de statistieken van onze bereken-je-cijfer tool uitgezocht. Die is bijna 1 miljoen (!) keer gebruikt.

En dat geeft best een aardig beeld van hoe de examens gemaakt zijn, volgens jullie. In de lijst hieronder zie je hoeveel punten jullie gemiddeld gescoord denken te hebben per examen. Op basis van deze gegevens zou je voorzichtig conclusies kunnen trekken over de n-termen, maar let op: WE GEVEN GEEN GARANTIES. Je kunt aan deze statistieken geen enkel recht ontlenen. Nog even een opsomming waar je rekening mee moet houden als je deze resultaten bekijkt:

1. Alle resultaten die je hieronder ziet, berusten op de gegevens die jullie zélf in de tool hebben ingevuld. Dus óók als je even hebt geëxperimenteerd met verschillende puntenaantallen of hebt zitten kloten. 

2. Bij sommige 'kleine' vakken is de tool maar een aantal keer ingevuld, de resultaten zijn dan minder betrouwbaar. Dit geldt in ieder geval voor alle examens waarbij de tool minder dan 500 keer gebruikt is. 

3. Niet iedereen controleert zijn of haar antwoorden en vult de tool in. Wij weten niet precies wie dit wel hebben gedaan: het is dus geen representatieve steekproef. 

4. Het kan zijn dat je je puntenaantal te positief of te negatief hebt ingeschat, of dat er door correcties nog punten bij komen.

5. Docenten houden ook van voorspellingen. Docent Frans Droog verzamelde op zijn site schattingen van n-termen van leraren voor alle vakken. Hier bekijk je welke n-termen zij verwachten.

Extra noot: we kunnen alleen statistieken geven voor vwo, havo en vmbo-gt, omdat vmbo-kb en -bb scholieren de tool niet vaak genoeg gebruikt hebben om enige uitspraken te kunnen doen. Een groot deel van die kandidaten maakte overigens de examens digitaal, waardoor zij de examens niet direct kunnen inzien. 

Gepubliceerd op 23 mei 2019


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?