Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Bijzondere examenklachten

Door Kim

Het LAKS heeft inmiddels al meer dan 25.000 examenklachten genoteerd. De meeste daarvan zijn vrij voorspelbaar ("vwo Nederlands was zo moe-hoei-lijk!") maar sommige zijn best, uhm, opvallend te noemen:

"Het mobieltje van mijn docent rinkelde!"

LAKS-bestuurslid en klachtenlijncoördinator Alderik vertelt: "Dinsdag werd er best wel veel over docenten geklaagd. We kregen op één dag wel zes of zeven klachten van leerlingen van verschillende scholen over rinkelende mobieltjes van docenten. Tof dat leraren met hun tijd mee gaan natuurlijk, maar dit is wel heel erg dom en zonde."

"Wat moet ik met 15 surveillanten?"

Frustratie op een school in Roermond: daar werd niet door een stuk of drie, vier docenten gesurveilleerd in de examenruimte, maar door maar liefst vijftien docenten - die elkaar afwisselden. Ongetwijfeld supergezellig voor die docenten, maar de leerlingen zaten niet echt te wachten op het komen en gaan van al die leraren.

"Het brandalarm ging af!"

Tot nu toe is er elke dag wel een brandalarm afgegaan op een school. Alderik: "Dat verstoort zo'n examen behoorlijk. Iedereen moet dan blijven zitten en absoluut zijn mond houden. Zodra één leerling praat, wordt het examen ongeldig verklaard en moet iedereen herkansen."

De school moet dan -naast misschien de brandweer- ook meteen de schoolinspectie bellen om te bepalen hoe ze hiermee om moeten gaan. Vaak krijgen leerlingen wat extra tijd, want als er minutenlang zo'n sirene rinkelt, is je concentratie natuurlijk net als je schoolgenoten naar buiten gevlucht. "Alleen als er écht brand is, moeten de examenkandidaten wel de school uit," zegt Alderik. "Maar het is natuurlijk bijna altijd loos alarm."

"Er woont een vogelfamilie boven mijn hoofd!"

Verschillende scholen hadden deze week al last van vogels in de examenzaal. Meestal konden de beesten meteen weggejaagd worden, maar op één school lukte dat niet zo snel. Op het dak van de (gehorige) examenplek woonde namelijk een luidruchtige vogelfamilie.

Alderik: "Dat getsjilp was het hele examen lang behoorlijk storend, maar de docenten konden dat helaas niet meteen oplossen. Het dak opklimmen om het vogelnest weg te halen, zou namelijk nog veel meer lawaai opleveren."

"Mijn examen werd te traag voorgelezen!"

Best een grappige klacht, al moet het wel superirritant zijn geweest: bij een dyslectisch meisje werden de examenopgaven automatisch voorgelezen. Dit gebeurde echter zó traag, dat ze de tekst daardoor bijna niet meer kon volgen. Tabee, concentratie...

Gepubliceerd op 16 mei 2012


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?