Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo overleef jij het wachten op de examenuitslag

Door Lotte

Eindelijk is het zover: de eindexamens zitten erop! Na al dat harde leren, blokken, urenlang oefenexamens maken en stressen heb je nu opeens alle tijd van de wereld. Heerlijk! Maar er hangt wel een donkere wolk boven je. 

Vanaf het moment dat je je laatste examenvelletje hebt ingeleverd, begint ook het wachten op die oh zo spannende examenuitslag. Hoe ga je dit ooit volhouden?

Ga op examenreis 

Misschien de meest voor de hand liggende optie is om op examenreis gaan. Hoewel sommige examenleerlingen wachten tot het gevreesde telefoontje, kan ik je aanraden om dit in de periode te doen dat je moet wachten op de uitslag. Ten eerste gaat het wachten veel en veel sneller als je ligt te zonnen op een Spaans strand of de avonden wegdanst in Portugal. Even helemaal ergens anders zijn helpt enorm tegen het constante 'ik hoop maar dat ik geslaagd ben'-stemmetje in je hoofd.

Daarnaast loop je het risico dat als je pas na de uitslag gaat, een deel van je vrienden met een iets minder gezellige stemming in de trein of op het vliegtuig stapt, omdat hij of zij helaas gezakt is. Door vóór de examenuitslag te gaan, zit iedereen in hetzelfde schuitje. Plus, het hoogseizoen is nog net niet van start, wat zowel qua drukte als in de prijs kan schelen.

Zelf ben ik ook in de tussentijdse periode op examenreis geweest. Omdat er vorig jaar nog versoepelingen golden voor de eindexamens, was de periode tussen mijn laatste examen en de uitslag ook veel korter. Zo vertrok ik een paar dagen na mijn laatste examen en toen ik terugkwam, kreeg ik de volgende dag de uitslag al. Echt ideaal! Ik had veel minder tijd om te stressen. En al gebeurde dat wel, dan was ik snel weer afgeleid door alle gezelligheid om mij heen.

Haal de slingers alvast uit de kast

Mocht je nou niet in deze periode op examenreis gaan (of alweer terug zijn), probeer er dan alsnog het beste van te maken. Vier bijvoorbeeld dat al het stressen en leren voorbij is. Trommel al je vrienden op en plan een groot feest.

Waarom wachten met een party tot je de examenuitslag hebt? Zowel het plannen als het feest zelf zullen ervoor zorgen dat de tijd veel sneller voorbijgaat. Plus, na zo'n feest heb je waarschijnlijk behoorlijk wat tijd nodig om bij te komen.

Handjes uit de mouwen

Misschien wil je volgend jaar wel op kamers gaan wonen of de hele wereld rondreizen in je tussenjaar. Super leuk natuurlijk, maar het kan geen kwaad om van tevoren je spaarpot een beetje te vullen. Nu je niet meer naar school gaat en zeeën van tijd heb, kan je daar net zo goed alvast mee beginnen, toch?

Ook als je geen wereldreis gepland hebt staan, kan dit voordelig zijn. Als je al een bijbaantje hebt, kun je in overleg misschien wel wat meer uren werken. Nog geen bijbaantje of gestopt vanwege je examens? Haal je laptop tevoorschijn, maak of update je CV en ga aan de slag!

Relaaax

Tijdens de eindexamenperiode kan het zijn dat je maar weinig tijd over hebt voor andere dingen. Maak een lijst met de dingen die je heel graag (weer) zou willen doen nu de eindexamens voorbij zijn. Zo kun je eindelijk weer optimaal genieten van een goed boek of de hele dag met je vrienden afspreken.

Maar je kunt ook groter denken. Stel de lijst samen met je vrienden en zet er allemaal leuke dingen op die jullie met z'n allen in deze periode kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van bepaalde attractieparken en steden (in Nederland of buitenland), haal met z'n alleen een nachtje door of spendeer eens een hele dag in de bioscoop: het kan allemaal.  Probeer zoveel mogelijk punten van deze lijst af te werken.

Hoe je de tijd ook doorkomt, onthoud dat what's done is done. Of je er nou over gaat stressen of niet, de uitslag zal er niet anders van worden. Wees trots op jezelf en begin aan de langste zomer van je leven. Je hebt het verdiend.  

Gepubliceerd op 31 mei 2023


ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!