Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Wiskunde A 'prima te doen', ondanks verrassende vragen

De rekenmachines konden vandaag uit de tas: voor een groot gedeelte van de vwo'ers waren wiskunde A en C aan de beurt. Veel scholieren vonden het 'wel te doen', hoewel de vragen soms vrij verrassend en lang waren.

Dit vonden scholieren en docenten van het vwo-eindexamen wiskunde A en C.

Scholieren

"Naar mijn mening viel wiskunde A heel erg mee. Dat komt omdat het niet hele lastige vragen waren. Vraag 8 was naar mijn mening moeilijker dan de onderzoeksvraag, maar voor de rest was het prima te doen!"

- Juul (17)

"Het examen was prima, het differentiëren was ook niet zo moeilijk. Dat de somrij erin kwam was wel echt vreselijk, vooral omdat in de eindexamenspreekuren vaak werd gezegd dat het voor 99 procent zeker was dat het er niet in zou komen. Bij de vraag over de zwemmen vond ik het onduidelijk of je ze dezelfde afstand moest laten zwemmen of niet."

- Evy (18)

"Ik vond het examen echt te lang. Verder was het niet helemaal wat ik had verwacht, de vragen waren een beetje raar gesteld. Helaas werd er ook niet zoveel gedifferentieerd. Het was op zich wel te doen. Een voldoende is het denk ik wel."

- Inge (17)

Docent 

"Het wiskunde A-examen vond ik wel echt moeilijk. Het was vooral vervelend dat er een aantal grote contexten waren, namelijk bij de eerste, derde en vijfde vraag. Die waren heel lang en ingewikkeld. Zeker de eerste vraag. Je hebt dan een heel A4'tje met tekst en helemaal onderaan staat een vraag en een formule met zes verschillende letters. Dan moet je echt heel goed begrijpen hoe die context werkt. Ik denk dat veel leerlingen daar niet blij van werden.

Daarnaast was het heel verrassend hoe vraag 15 over een verticale as met een logoritmische schaalverdeling in elkaar zat. Je moest daar dingen in aflezen. Dat doen we eigenlijk op deze manier nooit. Ik zeg altijd: hoe minder verrassend het examen is, hoe beter. In dat opzicht was dit geen fijne vraag."

- Menno Lagerwey, docent wiskunde

Aanvullingen op correctievoorschrift

Er zijn op 16 mei twee aanvullingen verschenen op het correctievoorschrift voor zowel wiskunde A als C. Je bekijkt ze hier (wiskunde A) en hier (wiskunde C)

Gepubliceerd op 11 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?