Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

24 mei 2023

Weinig rekenvragen in economie examen: 'Het leek wel een begrijpend lezen toets'

Door Jill

33.033 havisten maakten vanmiddag het eindexamen economie. Met hun rekenmachine in de aanslag waren ze klaar om het examen te verslaan. Maar veel rekenen was niet nodig, de examenkandidaten vonden het namelijk meer een examen begrijpend lezen.

Lees hier alle reacties van scholieren, een docent en het LAKS.

Scholieren 

"Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van het examen moet vinden… 
Het was zeker geen makkelijke toets, maar ook niet overdreven moeilijk. Vooral bij de rekenvragen (die overigens best prima te doen waren) had ik het idee dat je heel veel denkstappen moest maken om een puntje te krijgen.

Verder zaten er best veel redenatievragen in, waarbij je verbanden moest uitleggen. Sommige daarvan vond ik best ingewikkeld; wat heeft een hoge vergrijzing bijvoorbeeld te maken met een lage rente? En vraag 13 en 14 leken heel erg op elkaar. Het antwoord dat ik bij 13 had gegeven, had ik net zo goed bij vraag 14 kunnen geven."

- Vinnie (17)

"Jammer dat er maar weinig rekenvragen in zaten. Daar ben ik vaak goed in. Ook het schema waaruit je het gevangenendilemma moest achterhalen vond ik lastig, omdat er pijlen in stonden in plaats van cijfers. Al met al denk ik wel dat ik een voldoende heb." 

- Joris (17)

"Ik vond het economie-examen best wel makkelijk. Er was 1 vraag waar ik echt helemaal niks van snapte en dat was de vraag over de stijgende prijs van een olietanker, terwijl de prijs van de olie daalde. Ik heb wel iets ingevuld, maar weet niet of dat goed zal zijn."

- Sydo (17)

"Het was meer een begrijpend lezen-toets dan een economietoets. Ik vond het examen ook heel anders dan die van eerdere jaren. Ik liep bijvoorbeeld vast bij de vraag waarbij je moest berekenen hoeveel geld Nelleke moest betalen bij deelname aan het broodfonds. Ik hoop dat de n-term hoog wordt, anders ben ik genaaid en zal ik misschien zakken."

- Brian (17)

Docent

"Overall vond ik het een heel divers examen en voldeed het aan mijn verwachtingen. Zo kwamen onder andere de domeinen D en H aan bod en werd er naar het bekende gevangenendilemma gevraagd.

Wel vond ik dat het examen begon met een pittige eerste opdracht over het broodfonds. Je moest goed lezen om deze vragen te beantwoorden, dus de kandidaten werden gelijk uitgedaagd.

Meestal bestaat het economie-examen voor +/- 25 procent uit rekenvragen, maar dat was dit jaar minder. Het waren veel uitlegvragen waarvoor je de teksten goed moest lezen.

Leuk dat de opdrachten actuele onderwerpen bevatten, zoals de historisch lage rente van de Europese Centrale Bank en het effect van corona op de olieprijzen."

- Jos Olsthoorn, docent Economie 

LAKS 

"Op het havo-examen economie hebben we tot nu (17:30) toe 2000 klachten ontvangen. Er wordt vooral geklaagd over dat het examen te moeilijk zou zijn geweest. Daarnaast komen er klachten binnen over opgave 6 en 31."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 24 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?